Fjorårets Norgesmesterskap er en av de beste nasjonale konkurransene noen gang arrangert. Det var en stor glede å delta og som utøver fikk jeg inntrykk av at alle de andre deltakerne og publikum i hallen også storkoste seg.

Arrangøren da var Trondheim Klatreklubb, og det er også de som arrangerer i år. Med samme rutesettere på samme vegger, kan det ikke bli annet enn bra. Internasjonal rutesetter Adam Pustelnik og en av de beste nasjonale rutesetterne vi har, Martin Mobråten kommer til å stå for bulderne, og med en unntaksregel som sier «ubegrenset antall forsøk» i kvalifiseringen for senior kan vi forvente spektakulære og krevende flytt allerede i første runde.

Annonse

Med rekordmange deltakere i alle klasser under fjorårets mesterskap kan vi også i år forvente høyt trykk. Alle de beste i landet kommer til å stille, inkludert Magnus Midtbø, som forøvrig måtte se seg slått for første gang i en nasjonal konkurranse under fjorårets mesterskap. Mannen som slo han, Thilo Schröter kommer også i år til å stille opp, og er sulten på en ny kongepokal. Han kommer til å tilbringe de neste ukene i Fontainebleau, noe han selv mener er den optimale oppladningen for en buldrekonkurranse. Utfordrere i denne klassen er kompis og treningspartner Kenneth Elvegård, som er den eneste norske herren som har konkurrert aktivt i verdenscupen de siste årene og som tok sølvet i fjor. Stian Christophersen er også en solid konkurrent sammen med Joakim Louis Sæther som var utrolig nære seieren i fjor. Louis hadde flest bonuser, men brukte et forsøk mer enn gjengen på pallen på det ene bulderet som ble gått. Herrefinalen i fjor ble skrudd hardt og marginene var små. Resultatene ble avgjort på et bulder som ble gått og forsøk på bonuser.

12310033_10153613578745081_3813333930469927587_o

Stian Christophersen på et av fjorårets svært tekniske problemer. Foto: Øyvind Salvesen

Regjerende Norgesmester Hannah Midtbø, som nylig tok en 12. plass i VM skal også delta i årets NM. Hannah er en av de sterkeste damene Norge har, og når det kommer til ren fysikk må hun være blant de beste i verden. Men buldrekonkurranser handler om mer enn fysikk, og en utfordrer til Hannah i år er Mie Kastet fra Bergen. Med riktig stil kan dama fra Bergen slå de fleste av oss. Mie bestemte seg i vinter for å legge ned all innsats hun kunne og satse på konkurranser i år, både nasjonale og internasjonale. Med en solid verdenscupdebut i april med en 23. plass og et veldig bra gjennomført VM hvor hun endte på 17. plass er hun en som kan utfordre den regjerende Norgesmesteren vår. En annen teknisk dame vi har er ungjenta Sunniva Haave som akkurat har avsluttet sin internasjonale juniorkarriere. Når det kommer til flashing av tekniske problemer opp mot maks er Sunniva jenta vi bør se på. Maksen hennes er kanskje lavere enn hva maksen til for eksempel Hannah er, men Sunniva gjør sjeldent feil.

Fikk du med deg at Hannah og Mie kom til semifinale i VM?

I tillegg til de tre skal også det lokale hjemmehåpet som stakk av med sølvet i fjor, Maria Sandbu delta. Hun er svært opptatt med studier og har egentlig lagt konkurransekarrieren på hylla, men et Norgesmesterskap på hjemmebane tviler jeg sterkt på at hun takker nei til. Maria er ekstremt fingersterk og flink til å ta i, så om hun får buldre som passer henne kan hun slå oss alle ned i støvlene. I fjor flashet hun et av finalebulderne ingen gikk bortsett fra Hannah som gikk det på sitt aller siste forsøk. Jeg liker også å se på meg selv som en solid utfordrer til pallen. Jeg har riktignok ikke lagt ned så mye innsats i forberedelser til buldrekonkurranser de siste årene, og har heller ikke tenkt til å gjøre det nå ettersom jeg i skrivende stund er på tautur og har en verdenscup på tau helgen etter NM. Men, jeg er en fysisk klatrer og kan hevde meg om bulderne ikke blir for tekniske eller krever for mye koordinasjon.

11060280_10153613577975081_215379596615412079_o

Hjemmefavoritt Maria Sandbu på første finalebulder NM 2015. Foto: Øyvind Salvesen

Det vil også bli kåret fire Norgesmestere for de fire ulike juniorklassene; yngre junior jenter, yngre junior gutter, eldre junior jenter og eldre junior gutter. Det er noen klare favoritter i de ulike klassene, men også solide konkurrenter i alle klasser og med et høyt nivå er det ingen selvskrevne vinnere. Akkurat hvem som stikker av med titlene ser vi om tre uker.

Som dere kanskje skjønner er det mange sterke damer, herrer og juniorer som kommer til å stille, og hvordan resultatlista ender kommer helt an på stilen på bulderne. Vi forventer en god miks av fysiske og tekniske buldre, og jeg er ikke i tvil om at det kommer til å bli en bra konkurranse med buldre i verdensklasse og stemning på topp.

Under finnes link til tidsskjema og annen informasjon. Konkurransen blir treamet live og vil også finnes på denne siden. På grunn av begrenset kapasitet i hallen må publikum kjøpe billetter, og det kan også gjøres på Trondheim Klatreklubb sine nettsider.

Vi i Norsk Klatring ønsker alle deltakere og arrangører lykke til.