Norges største klatresenter med Norgescup

Klatreanlegget Mørkvedhallen åpnet i sommer og i helgen arrangerte de sin første nasjonale konkurranse

Sist oppdatert 3. november 2019 kl 08.56
Emma Wollebæk vinner klassen eldre junior jenter. Foto: Norges Klatreforbund

Tina Johnsen Hafsaas

MKO_BWC 2018_Munich_Qualification Women_Blue Eyes_130_Copyright Marco Kost kopi

Flere ganger Norgesmester og nordisk mester, verdenscupfinalist og vår fremste konkurranseklatrer. Tina dekker nasjonale og internasjonale konkurranser for magasinet Klatring.

I Bodø åpnet det tidligere i år et nytt klatreanlegg ved navn Mørkvedhallen som nå står som Norges største. Rutesettere fra helgens Norgescup Martin Mobråten og Henning Wang uttalte til lokalavisen Avisa Nordland at dette er et anlegg i verdensklasse.

Les mer om og se det nye klatreanlegget her.

I helgen stod de for sin første konkurranse og arrangerte årets siste Norgescup i led. 84 utøvere fordelt på de seks ulike klassene deltok på konkurransen.

I den yngste klassen var det 18 jenter og 10 gutter. Våre beste jenter i denne klassen konkurrerer internasjonalt og vi har sett både Edel Lemvik fra Bratte RogalandsVenner og Sunniva Øvre-Eide fra Grenland Klatreklubb i finaler i europacupen. Edel har gjort det best av de to den siste perioden og det ble spennende å se hvem av de som skulle komme lengst på den lange finaleruten. Sunniva ledet etter kvalifiseringen og klatret sist, men kunne ikke matche Edel sitt highpoint på 48,5. 0,5 tilsvarer et pluss sammenlignet med internasjonale resultatlister. Sunniva sin score ble 45,5, som var en bevegelse mer enn tredjeplassen som gikk til Elise Olsen fra Lillehammer Klatreklubb.

Edel forteller at konkurransen var veldig bra og at klatreanlegget fungerte kjempebra for konkurranse.

- Tauveggen er bratt, har mange linjer og veggen er høy, og jeg likte godt av buldreveggen var skilt fra tauområdet fordi det ga oss god plass til å varme opp, forteller Edel.

Hun avslutter med å hinte om at det kan være Europacup her.

IMG-2598
Pallen i klassen yngre junior jenter med Sunniva Øvre-Eide tv, Edel Lemvik og Elise Olsen. Foto: Emma Wollebæk

Blant guttene var det Kolsås Klatreklubb som stod som sterkeste klubb med Teodor Kirkebø sitt gull, Trym Landmark som nummer to og Alfred Kirkebø, yngst i klassen ble nummer fem. Det var svært jevnt mellom de fem beste guttene hvor Teodor fikk score 48, Trym 45,5, Andreas Kaada og Kristoffer Danielsen, begge fra BRV, med 44,5 og Alfred en bevegelse bak med score 44.

IMG-2594
Pallen yngre junior gutter med Trym Landmark tv, Teodor Kirkebø og Andreas Kaada. Foto: Emma Wollebæk

I klassen eldre junior ble jentene skilt på count-back i finalen da Emma Wollebæk fra Trondheim Klatreklubb og Amanda Buer fra Oslo Klatreklubb kom like langt med score 45,5. Emma var eneste i klassen til å toppe den tredje kvalifiseringsruten og ledet før finale, og tok med det seieren i denne klassen.

I gutteklassen var det Arne Farestveit fra Sogndal Klatreklubb som kom lengst med score 54. Dette tyder på en lang og seig finale. Tobias Reidel fra Oslo Klatreklubb fulgte opp med score 51 og Leo Chiba fra Tromsø Klatreklubb 43,5.

IMG-2600
Tobias Reidel i aksjon på en av kvalifiseringsrutene. Foto: Norges Klatreforbund

Blant seniorene var hele forrige Norgescups pall på startlisten, men Maria Sandbu som står oppført på 12. plass var ikke tilstede. Når man ikke stiller opp skal navnet fjernes fra listen, så her ser det ut til at det er en liten svikt på resultatlisten. Det ble likevel spennende mellom de tre favorittene som var tilstede – Sunniva Haave fra Oslo Klatreklubb som vant forrige Norgescup, hjemmehåpet Martine Limstrand som vant kvalifiseringen og har vunnet massevis av Norgescuper som junior, og en av Nord-Norges sterkeste damer Birgit Nesheim fra Tromsø Klatreklubb. I finalen var det Sunniva som kom lengst score 43,5. To flytt bak har vi Martine Limstrand med 41 og Birgit tok 3. plassen med score 34,5.

Sunniva forteller at arrangementet gikk på skinner. Ingen forsinkelser, de var raskt oppe med resultatlister, utrolig bra oppvarmingsmuligheter og tauveggen er bratt med mange kule linjer.

- Hele klatreanlegget var stilig og utrolig flott.

Hun gir ros til rutesetterne for ruter som var morsomme å klatre på og som skilte godt i alle klasser.

Herreklassen hadde 15 deltagere og de tre på pallen var også de tre favorittene. Leo Bøe fra Bergen Klatreklubb, Hauk Lem fra Kolsås Klatreklubb og Osloklatrer Christer Raugland som klatret for Bodø Klatreklubb prydet pallen under premieutdelingen og Leo ble konkurransens eneste utøver med topp i finalen. Forskjellen mellom Hauk og Christer var kun en bevegelse, og den var det Hauk som stod for og med det tok han 2. plass og Christer 3. plass.

Leo forteller at helgens konkurranse var bra arrangert i et flott anlegg. Rutene bød på mange flytt og de skilte godt.

- Vår rute var ca 8a og det var bare jeg som toppet den, men Arne i juniorklassen holdt topptaket og skled i det han feiret toppen, forteller Leo.

Videre forteller Leo at han gleder seg til NM og forventer mer motstand med alle landets beste klatrere til stede.

- Jeg forventer å komme til finalen og har som mål å komme på pallen.

Resultatlister fra helgen finnes her.

IMG-2595
Pallen i klasse herre senior med Hauk Lem tv, Leo Bøe og Christer Raugland. Foto: Emma Wollebæk

Neste helg er det nordisk mesterskap i led. Det er siste internasjonale konkurranse for året. Alle landslagsklatrere skal delta med unntak av Sunniva på seniorlandslaget som kategoriseres som buldrer og har valgt å stå over fordi det er mange konkurranser på rad nå som hun har deltatt på begge Norgescupene og nordisk mesterskap i buldring. Thilo Schröter som også defineres som buldrer skal der i mot delta. Det samme skal jeg, alle våre beste juniorer og flere til.

Helgen etter er det NM som står for tur og det blir årets event her i Norge. Mesterskapet arrangeres på Oslo Klatresenter med Kolsås Klatreklubb og Oslo Klatreklubb i spissen. All informasjon om konkurransen finnes her.