Mørkvedhallen – et enormt prosjekt på alle vis

– Med 600-700 personer her, så er det fremdeles en trivelig plass å være, forsikrer Torgny Nesdahl Hansen i Mørkvedhallen, Bodøs nye storstue for klatring

Sist oppdatert: 24. oktober 2019 kl 21.51
KJEMPEN: Bodøs nye storstue har 15 meter høye vegger og 25 meter lange ruter – og rutene? Dem er det totalt 260 av! Foto: Bjørnar Smestad
KJEMPEN: Bodøs nye storstue har 15 meter høye vegger og 25 meter lange ruter – og rutene? Dem er det totalt 260 av! Foto: Bjørnar Smestad
Lesetid: 2 minutter

Se bildegalleri fra Mørkvedhallen, av fotograf Bjørnar Smestad nederst i saken.

Bodø Klatreklubb har jobbet aktivt for bedre fasiliteter for innendørsklatring siden 2005. I sommer åpnet Bodøs nye enorme klatresenter – et prosjekt til nær 80 millioner kroner – tegnet og bygget kun for klatreopplevelser.

– Det er enestående i nasjonal sammenheng og et enormt prosjekt på alle vis, forsikrer sikkerhetsansvarlig Torgny Nesdal Hansen.

Mørkvedhallen er antakelig Norges største klatresenter, med cirka 2500 kvadratmeter areal, vertikal høyde på 15 meter og eget kursrom. Hallen har 1800 kvadratmeter med tauklatring fra nivå 3 til 8b, opptil 25 meter lange ruter og 15 meter høy speedvegg. Senteret har også et 700 kvadratmeter stort buldrerom i underetasjen og konkurransebuldresone i hovedrommet.

Med så store gulvflater har Mørkvedhallen har kapasitet til flere hundre besøkende. Det er i dag 118 tauruter og 140 buldreproblemer på senteret. Disse er registrert og oppdateres ved utbytte på Vertical Life.

Mørkvedhallen har også et stort barnerom med både tauklatring, buldring og klatrelek. I tillegg finnes fire dedikerte autobelayer med barnevennlige ruter på senteret.

– Med 600-700 personer her, så er det fremdeles en trivelig plass å være, sier Hansen.

Anlegget er dimensjonert for nasjonale og internasjonale konkurranser. Den første nasjonale konkurransen de er vertskap for er Norgescup i led i november.

– Vi har hatt enorm pågang etter åpning. De første månedene har vært veldig bra med tanke på både dagspass- og årskortsalg, og vi opplever at rekrutteringen til klatreklubben er veldig god, med mange nyfrelste klatrere. Dette til tross for at vi ikke har gjort noen egne tiltak for å få nye medlemmer, forteller Hansen.

– Var fullstendig galskap

Kontrakten er klatrevegg-leverandøren Tjelmeland Friksjons største så langt, og Bodø Klatreklubb har lagt ned en dugnadsinnsats på mange tusen timer.

– Flere titalls personer i klatreklubben har jobbet ekstremt mye dugnad for å få senteret større og bedre enn det opprinnelig var planlagt. Sannsynligvis er det tidenes største dugnadsprosjekt i klatresammenheng, og fantastisk bra gjennomført på alle vis, roser Hansen.

Men å satse på at dugnadsånden skal være så sterk, var også et sjansespill.

– Det var fullstendig galskap å la en klubb ta på seg så mye ansvar. De jobbet jo frivillig, og hadde de trukket seg ut ville det vært katastrofe! Så det kan ikke anbefales at andre klatresentre prøver å gjøre det samme, det vil sannsynligvis ikke gå. Men her funket det!

Mørkvedhallen

Mørkvedhallen ligger ti kilometer utenfor Bodø sentrum, nær Nord Universitet, kun ti minutter fra Bodø flyplass. Mørkvedhallen SA har som formål å bygge og drive idrettsanlegg i Mørkvedlia idrettspark til beste for bydelen og selskapets eiere. Selskapets eiere er Innstrandens idrettslag, Hunstad fotballklubb, Bodø & omegn idrettsforening, Studentinord og Bodø kommune. Overskuddet fra selskapets forretningsdrift tilbakeføres driften. Selskapet eier og driver i dag to idrettshaller, kunstgressbane, basis/turnhall, samt undervisnings- og administrasjonsfasiliteter i tillegg til det de mener er Norges største klatrehall.

Publisert 24. oktober 2019 kl 21.44
Sist oppdatert 24. oktober 2019 kl 21.51
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen