De første OL-billettene

Et langt og intenst verdensmesterskap avsluttes i Tokyo med kombinert og de første OL-detagerne er klare.

Sist oppdatert 22. august 2019 kl 09.34
Janja Garnbret på vei til topps på finaleruten. Skjermdump av IFSC live-stream
Janja Garnbret på vei til topps på finaleruten. Skjermdump av IFSC live-stream

Tina Johnsen Hafsaas

MKO_BWC 2018_Munich_Qualification Women_Blue Eyes_130_Copyright Marco Kost kopi

Flere ganger Norgesmester og nordisk mester, verdenscupfinalist og vår fremste konkurranseklatrer. Tina dekker nasjonale og internasjonale konkurranser for magasinet Klatring.

Verdensmesterskapet er over for 2019 – titler er delt ut, historiske hendelser er skrevet inn i bøkene og de første klatrerne som skal til OL er bestemt.

Først av alt, Janja Garnbret! For en utøver. Tre Verdensmestertitler i samme mesterskap. Det er aldri før blitt gjort. Hun vant den første disiplinen buldring. Hun vant den andre disiplinen tau. Hun deltok i speed på grunn av den fjerde disiplinen, kombinert. Som hun også vant. Tre av fire titler gikk til Garnbret fra Slovenia.

IMG-1600
IMG-1600

Janja Garnbret på vei til topps. Skjermdump av IFSC live-stream

Tilbake til artikkelen, her er et tappert forsøk på å forklare OL-formatet kombinert og hvordan man kommer seg til Tokyo 2020. Etter at vi pakket sammen tingene våre i Tokyo og vendte snuten hjemover fortsatte mesterskapet med VM i speed og VM i kombinert. Formatet ingen egentlig helt skjønte, likte og respekterte til å begynne med, men som er det offisielle formatet for OL 2020. Skal man dit må man klatre speed, man må buldre og man må taue, man må trene alle disipliner og man må ha kapasitet til den fem timer lange finalen.

Les om Hafsaas sin 13. plass og Schröter som ryker ringbåndet i VM.

De tre individuelle verdensmesterskapene fungerte som en kvalifisering for VM i kombinert. Hvert resultat fra de tre disiplinene ganges sammen og gir deg en sum. De tjue laveste summene gikk videre til det som kalles kombinert kvalifisering, men som egentlig fungerer som en semifinale. I denne runden klatres de tre disiplinene på nytt med en lenger pause mellom disiplinene og igjen ganges de tre resultatene fra hver disiplin sammen, og herfra går de åtte beste videre til finale.

IMG-1587
IMG-1587

Aleksandra Miroslav vinner speed foran Shauna Coxey. Skjermdump av IFSC live-stream

Finalen er en ny dag og denne runden er intens. Det er korte pauser mellom disiplinene, speed ruten klatres med et knock-out-format, som betyr vesentlig mer klatring enn i kvalifiseringen hvor hver utøver kun går på to ganger. Buldredelen har en bulder mindre enn vanlig, altså tre og består av en rute onsight, akkurat som i kvalifiseringen. Den største forskjellen er dog at pausen mellom disiplinene kort. I kvalifiseringen fikk utøverne to timer mellom buldring og led, og i finalen var den på knappe tjue minutter. Og appropos tid, hele denne finalen ligger på opp mot fem timer inkludert premieutdeling. Til sammenligning tar en vanlig speedfinale en time for både damer og herrer, en ledfinale tar en time per kjønn og en buldrefinale ligger på nærmere to timer per kjønn. I kombinert tar det opp mot fem timer per kjønn.

Fra årets VM ble de syv første billettene til OL 2020 delt ut. De syv beste fra VM i kombinert får en billett, og flertallet av dem ble allerede avgjort etter kvalifiseringen da hver nasjon har et maksantall på to utøvere. Med fire japanske damer og fire herrer til finale fikk resten av finaleheatet en OL-billett før finalen ble klatret. Det samme gjorde 9. og muligens 10. plassen i begge klasser. Årsaken til at 10. plassen også sannsynligvis får en billett er fordi Japan kun har en plass av de syv kvoteplassene fordi de har en annen kvoteplass som garanterer japansk deltagelse som arrangørland. Også Japan har en maksgrense på to utøvere, og ryktene sier at de ikke kommer til å bruke sin andre kvoteplass i dette mesterskapet.

IMG-1636
IMG-1636

Tomoa Narasaki vinner buldringen. Skjermdump av IFSC live-stream

De seks damene som fikk en billett til OL før finalen var Shauna Coxey, Janja Garnbret, Petra Kringler, Aleksandra Miroslav, Brooke Raboutou og muligens Jessica Pilz. I finalen måtte de fire japanske damene kjempe om den siste kvoteplassen fra topp-7 og kvoteplassen som garanterer japansk deltagelse..

Blant herrene var det Alexander Megos, Jakob Schubert, Rishat Kaibullin, Michael Mawem, Ludovico Fussali og muligens Sean McColl. Den største overraskelsen her var at Adam Ondra ikke var en av de forventede finalistene, og fikk dermed heller ingen OL-billett. Ondra ble dømt ned i taufinalen for å ha brukt en bolt tidlig på ruten. Dette ga han 19. plass fra taukonkurransen og ikke 3. plass. Dette var forskjellen på å gå videre til finale og ikke. Og det var forskjellen på en OL-billett og ikke. En annen overraskelse er at to speed-klatrere blir sendt direkte til Tokyo 2020. Blant damene var det en speed-klatrer som fikk billett.

IMG-1589
IMG-1589

Akiyo Noguchi vinner buldringen. Skjermdump av IFSC live-stream

Selve mesterskapet falt nok litt i skyggen av de flestes mål for mesterskapet, nemlig å sikre OL deltagelse. I og med at flertallet av billettene ble delt ut før selve finalen kan jeg se for meg at det ble vanskelig å holde fokus i finalen. Det ti dager lange mesterskapet ble avsluttet med damefinale tirsdag og herrefinale onsdag, og den siste tittelen ble kåret og de siste OL-billettene ble bestemt.

Janja Garnbret tok som skrevet i innledningen Verdensmestertittelen i kombinert, tett fulgt av Akiyo Noguchi og Shauna Coxey. Noguchi vant buldringen og falt på det siste flyttet på ruten, en topp av denne ville gitt henne en overlegen seieren. Det er nok av «dersom» og «hvis bare» som hadde påvirket resultatene, men Garnbret var best og toppet ruten under et enormt press. Hun måtte ikke bare toppe ruten som allerede var blitt toppet før henne, hun måtte også gjøre det på kortere tid. I kombinert brukes ikke count-back til tidligere runder for å avgjøre like poengsummer og tid blir den avgjørende faktoren. Tauruten var toppet av japanske Ai Mori tidlig i finalen. Med Noguchis sølv fikk hun den siste kvotebilletten til OL 2020. Den andre av Japans tilgjengelig kvoteplasser gikk til Miho Nonaka.

IMG-1608
IMG-1608

Akiyo Noguchi t.v, Janja Garnbret og Shauna Coxey pryder pallen. Skjermdump av IFSC live-stream

Blant herrene var det en overlegen Tomoa Narasaki som vant finalen med sin 2. plass fra speed, 1. plass fra buldring og 2. plass fra led. Med dene scoren var det få som kunne matche han. Og som beste japaner fikk han også en OL-billett. Jakob Schubert fulgte med 35 poeng som vinner av led, 5. plass fra buldring og 7. plass fra speed. Bronsen gikk til speedklatreren Rishat Khaibullin fra Kasakhstan. Alexander Megos som vant forrige runde, skadet fingeren på første bulder og kom ikke ut til noen av de resterende buldrene eller tauruten. Japans siste OL-billett gikk til Kai Harada.

Dagen etter at mesterskapet ble avsluttet kom Japan med en klar beskjed om at de ikke kommer til å bruke sin kvoteplass som arrangørland enda. De ønsker å arrangere en nasjonal kombinert konkurranse så tett opp mot OL som mulig for å kunne ta ut utøverne i best form. Det betyr at Miho Nonaka og Kai Harada ikke har en billett til OL, men at Akiyo Noguchi og Tomoa Narasaki får beholde sin. Det er opp til hver nasjon med inviterte utøvere om de får delta eller ei, og de har to uker på å gi sitt offisielle svar.

IMG-1644
IMG-1644

Jakob Schubert, Tomoa Narasaki og Rishat Kaibullin på pallen. Skjermdump av IFSC live-stream

Neste mulighet for å kvalifisere seg til OL er i Tolouse, Frankrike i november. Til denne konkurransen blir de tjue beste i verdenscupen sammenlagt invitert og skal kjempe om seks plasser til OL. For å ha et offisielt resultat i verdenscupen i kombinert må man ha deltatt på minst to verdenscuper i hver disiplin i 2019, og det er kun de to beste resultatene som teller. Utøvere som allerede har en OL-billett får ikke delta, og invitasjonen går til neste på listen. I realiteten betyr det at hvis man er innenfor de 30 beste på denne rankingen er det en god sjanse for å bli invitert og få være med å konkurrere om en OL-plass i Tolouse.

De siste av de 20 tilgjengelig plassene i OL går til fem kontinentalmestere som avgjøres tidlig i 2020 og en utøver som inviteres av IOC. Denne utøveren må ha deltatt på kombinert i VM 2019.

Det er ingen nordmenn som stilte opp i VM i kombinert 2019, det er ingen nordmenn som har deltatt på minst to verdenscuper i hver disiplin og det er ingen nordmenn som satser mot OL i 2020.

Et mesterskap er avsluttet og et annet begynner. I dag starter junior VM i Arco, og våre yngste jenter skal i aksjon på den 17 meter lange tauveggen. Også dette mesterskapet er ti dager langt og vi forventer massevis av action fra våre unge håpefulle. 

Resultatlister fra kombinert finnes her. 

Publisert 22. august 2019 kl 09.34
Sist oppdatert 22. august 2019 kl 09.34
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen