– Så dette er døden

Det er jo en naturlig tanke når man er i fritt fall nedover Fivaruta...

Sist oppdatert: 11. juli 2013 kl 13.53
Stein P. Aasheim sammen med Gordon og John Stainforth. Foto: Dag Hagen
Stein P. Aasheim sammen med Gordon og John Stainforth. Foto: Dag Hagen
Lesetid: 3 minutter

Under Fjellfestivalen på Åndalsnes ble det på tirsdag fortalt en historie som får det til å gå kaldt nedover ryggen på de fleste klatrere. 

Tenk deg å sitte på standplass halvvegs opp i Fivaruta i Trollveggmassivet. Ankeret er en liten isøks i dårlig snø. Under deg følger din bror på fjell dekket av et tynt lag is. I det din bror setter foten på neste steg, og forsiktig slår hull på isen slik at foten får feste, eksploderer hele islaget og vipper han ut av balanse. Du glipper tauet og klarer ikke stoppe fallet. Du bare venter – og håper – på at isøksen skal holde. Innerst inne vet du at den ikke gjør det. 

– Det var helt forferdelig, forteller Gordon Stainforth til norsk-klatring.no. Jeg prøvde flere ganger i løpet av de sekundene min bror falt, å stoppe han, men hendene liksom prellet av på tauet. Jeg visste at øksa ikke kom til å holde, men jeg hadde et lite håp. Det neste som skjedde var at jeg føk ut av veggen, og raste nedover. 

Hva er så oddsene for at noe slikt skal gå bra? Temmelig nært null. 

– Jeg tumlet nedover med en masse tau rundt meg, sier Gordons tvillingbror John. 

– Jeg viklet meg inn i alt tauet, og landet som en påle nedi åpningen mellom breen og fjellet. Der satt jeg bom fast. Jeg var utrolig nok helt uskadet, muligens på grunn av alt tauet. Jeg vet ikke riktig hvor lang tid det gikk, men jeg kom meg løs og kikket over kanten. Der nede så jeg Gordon henge i tauet. Hvordan jeg fikk han opp, kan jeg ikke huske, men jeg må ha klatret ned til han. 

– Kneet hans var låst i vinkel, og han hadde store smerter. Det var ingen option å klatre ned, så vi måtte opp. Jeg formelig heiste Gordon opp resten av ruta. I det vi kom over kanten, gikk det et kjemperas som garantert hadde drept oss. Jeg var veldig glad for å være i live. 

Resten av turen ble også en epic. Gordon kunne ikke gå, og de tok feil vei; de gikk rett ned mot Isterdalen, en feil flere klatrere har gjort. Man ender opp først i en forferdelig ur, siden på noen livsfarlige bratte og glatte sva. 

Hele historien kan du lese i den kritikerroste og prisbelønnede boka til Gordon; Fiva – An adventure that went wrong.

Den får du kjøpt blant annet her: https://www.goodreads.com/book/show/13583142-fiva

gordonjohn
gordonjohn

Karismatiske karer: Det var ikke vanskelig å få snakketøyet igang på disse to karene; Gordon og John Stainforth. Her iført gaven alle foredragsholdere får under Fjellfestivalen. Foto: Dag Hagen

fivaruta
fivaruta

Trollveggen: Fivaruta følger den hvite stripa med snø. Foto: Dag Hagen

boka
boka

Prisbelønnet: Boka om epicen opp Fivaruta skal være veldig bra. 

Publisert 11. juli 2013 kl 13.53
Sist oppdatert 11. juli 2013 kl 13.53
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen