Rapellfestene på Nordveggen planlagt fjernet

Det har ofte vært konflikt mellom klatrende og rappellerende på Nordveggen på Romsdalshorn. Nå skal rapellruta flyttes. (Oppdatert).

Sist oppdatert: 13. juli 2009 kl 15.36
Et rappellfeste på Romsdalshorn
Et rappellfeste på Romsdalshorn
Lesetid: 3 minutter

– Tau!

Du ser opp og dukker i det steinsprang og en taukveil kommer deisende ned veggen. Slik kan en klatretur opp Nordveggen på Hornet fortone seg. Det er både ubehagelig og farlig når rappellerende og klatrende beveger seg på samme sted.

– Ruta går opp og ut til høyre der nede over nest siste feste, sier Jostein Brakstad i det jeg klatrer opp mot siste anker på Nordveggen. – Da slipper man å komme i konflikt med rappellerende.

Han står med taukveilen i hånda og er klar til å kaste tauet ut før rappellen. Men for en intetanende klatreturist er det vanskelig å vite hvor man skal og ikke skal klatre på Romsdalshorn. Flere mulige linjer kan man velge, og sett i lys av at det for en del år siden var langt mindre trafikk på Hornet, og at sannsynlig veivalg for tidlige bestigninger nettopp var rappellruta, er det vanskelig å si at man ikke skal klatre linjen som fortoner seg som mest naturlig.

– Rappellruta skal fjernes helt og holdent. Da slipper man at rappellerende og klatrende treffes og man unngår farlige situasjoner.

– Hvor skal returen ligge, spør vi?

– Ny rappellrute er foreslått fra Lillehornet, sier Brakstad, som er aktiv i Romsdals Tindegruppe og er lommekjent i området.

Lille Romsdalshorn er nabotoppen til Hornet. For å komme dit må man ned til skaret mellom toppene, en nedstigning på ca 30 meter. Siden må man klatre lett klatring opp på Lillehornet og bevege seg på motsatt side. Her blir det så rappellrute ned på det som kalles Hornaksla. Retur går videre langs Oliskarstind. Returen blir betydelig lengre og mer krevende.

Inntill ruta fjernes oppfordres alle til å klatre linjene til høyre og venstre for rapellruta, slik at sjansen for ulykker minimeres. Beslutningen om å fjerne ruta er det Romsdals Tindegruppe som har tatt, etter et allmøte i juni 2009.

Oppdatering: Styreleder i Romsdal Tindegruppe Susanne Boye Flaaris Johansen presiserer i en mail til redaksjonen at det ikke er endelig bestemt at ny retur skal gå fra Lille Romsdalshorn.

– Jeg vil poengtere at det på nåværende tidspunkt ikke er tatt noen endelig avgjørelse om hvor en evt ny rappellrute skal etableres. Denne avgjørelsen håper jeg blir tatt i løpet av sensommeren, men noe research gjenstår enda.

Les mer om saken og referat fra møtet på www.romsdaltindegruppe.no

tyrihornet
Tyri Hustad Stugu på nest siste rappell på Nordveggen på Romsdalshorn. Foto Dag Hagen

Rappell: Tyri Hustad Stugu på nest siste rappell ned Nordveggen på Romsdalshorn. Foto Dag Hagen

hornetcamping
Romsdalshorn til høyre og Vengetindene til venstre. Foto Dag Hagen

Vakkert: Det er ikke rart at mange ønsker å bestige denne toppen, som så markant troner over Romsdalen og Åndalsnes. Foto Dag Hagen

camilla
Camille Gjørtz på 3. rappell fra Hornet. Foto Dag Hagen

Luftig: Camilla Gjørtz nyter en luftig 3. rappell fra Romsdalshorn. Foto Dag Hagen

Publisert 13. juli 2009 kl 15.36
Sist oppdatert 13. juli 2009 kl 15.36
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen