To Litauiske klatrere, den ene bosatt i Danmark, som onsdag begav seg opp i Fivaruta i Trollveggmassivet i Romsdalen fikk problemer torsdag kveld. De kom seg hverken opp eller ned og ved mørkets frembrudd ringte de politikontoret på Åndalsnes og ba om hjelp. De befant seg da på ca 1000 meters høyde.

På grunn av mye vind ble den planlagte redningen med et Seaking-helikopter utsatt.

– De er nå tatt ned med helikopter, sier leder for redningsgruppa i Romsdal, Bjarte Bø til magasinet Klatring.

Været i Romsdalen har vært og er svært varmt. En overnatting i veggen betraktes ikke som noe problem, så sant klatrerne er friske og uskadet. Det er vanlig å måtte overnatte også i Trollveggen ved bestigninger.

– De startet onsdag og hadde allerede hatt en overnatting da de ba om hjelp torsdag kveld. De hadde klatret feil og tatt av opp mot høyre mot Nordre Trolltind. Her hadde de gått seg fast, sier Bjarte Bø videre.

Veien opp Fivaruta skal være relativt lett å finne.

– Det er rart at de har klatret feil, fordi veivalget er lett. Man velger rett og slett letteste vei til topps, sier Bjarte, som selv har besteget Fivaruta.

Trollveggen
Trollveggen sett fra Nordveggen på Hornet. Foto Dag Hagen

Trollveggmassivet: Fivaruta følger den tynne snølinja opp i høyrekanten av bildet. Det antas at klatrerne satt fast et par hundre meter over det store snøfeltet. Foto Dag Hagen