Ny bolterute i Uskedalen

Granittveggene på Vestlandet får sin første bolterute. Bolting i Uskedalen er omstridt.

Sist oppdatert: 1. juni 2018 kl 09.43
Boltearbeid i Uskedalen. Foto: Veslemøy Haugland/Uskedalen utvikling
Boltearbeid i Uskedalen. Foto: Veslemøy Haugland/Uskedalen utvikling
Lesetid: 3 minutter

Det er boltet en ny rute i Uskedalen. 

Uskedalen utvikling skriver på Uskedalen.no:

«Det vert arbeidd med tilrettelegging for nye klatreruter i Ulvanoso. Chris Fossli og Steinar Haugland frå Klatregruppa i Uskedal Idrettslag har vore i veggen på andre sida for Vonheim, fjellveggen som fører opp til Vesletind. Målet er å merka og sikra ulike ruter slik at fleire kan prøva seg på klatring og seinare bruka Storveggen.
Steinar Haugland og Chris Fossli har bolta og lagt ut dei tre fyrste taulengdene. Med ein dags arbeid til, vil det vera klart fire taulengder med 200 klatremeter. På sikt vert desse rutene tekne med i Bergen Fjellklatrarklubb sin førar for Ulvanoso og Eikedalen.

Les denne artikkelen om klatring i Uskedalen.

Å bolta veggen er det same som å laga rappellfeste Dermed kan nye klatrarar på ein trygg og gode måte få trening og erfaring før ein går over på meir krevjande ruter. Chris Fossli fortel til Uskedalen.no at dette er som ein introduksjon til det han kallar Storveggen. Det kan vea ruter som har namnet Øktardalen, Vetletind Pillaren, Uskedalen dielder. Dielder tyder eit innvendig hjørne.

Fossli vil at alle skal vera merksame på at dette fjellet er noko laust. Elles er område trygt og tilrettelagt for dei som vil prøva seg.»

Det har skapt reaksjoner at det boltes i Uskedalen. Mange ønsker å bevare stedet som en destinasjon med så få bolter som mulig. Forfatter av klatreføreren for Uskedalen, Odd Magne Øgreid er en av de som kjenner dalen best, rent klatremessig. Han skriver i en kommentar til norsk-klatring.no:

– Det er et par mixruter (mest bolter) som er satt av Marius Olsen og Jo Gjedrem der for en 10 års tid siden, men ingen helboltede. I tillegg er det en og annen bolt på usikrede passasjer på noen ruter.

Chris Fossli er en nestor i klatremiljøet i Norge og har flere NM-titler i sportsklatring. Han er ikke fremmed for tradklatring og har gått flere av verdens kjente tradruter, som Rostrum og Astroman i Yosemite. 

Han har også klatret Trollveggen i Romsdalen. Han mener klatremiljøet i Uskedalen trenger lette og velsikrede bolteruter.

– Dette er en 4-taulengders rute av grad ca 4, 5, 6 og muligens 7 på siste. Jeg har bare boltet den, og ikke ledet den enda. Jeg skulle vel ønske den siste lengden var lettere. Ruta er helbolta, men noen vil kanskje supplere med naturlige sikringer noen steder. Jeg har prøvd å ikke setter bolter der man kan sikre naturlig, men samtidig vil jeg åpne for at flest mulig kan ha gleden av å klatre der.

Han mener Uskedalen har så mye stein og fjell at å bolte litt må man kunne godta.

– Hensikten er å lage en introrute for de som klatrer på 5-ernivå, for å skape noe for det lokale miljøet. Linja ligger i et område der det ikke finnes ruter fra før. Nærmeste rute ligger 100 meter bortenfor denne linja. Den er en 4-taulengders rute som sjelden klatres.

– Jeg har ellers funnet en perfekt sjøklippe her, så jeg lager mest sportsruter. 

Det er flere rappellruter i Uskedalen, blant annet i Østertindveggen, så bolting er absolutt ikke noe nytt der.

Publisert 1. juni 2018 kl 09.43
Sist oppdatert 1. juni 2018 kl 09.43
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen