Gjennom Mammut-prosjektet #project360 har fire sherpaer dokumentert den sørlige Mount Everest-ruten gjennom 360-graders panoramabilder og video.

– Dette er en milepæl i virtuell fjellklatring, skriver Mammut i en pressemelding.

Annonse

Det var Lakpa Sherpa and Pemba Rinji Sherpa med støtte fra sine kollegaer Ang Kaji Sherpa and Kusang Sherpa, som ble de første i verden til å dokumentere dette med 360-graders kamerarigg-system.

– Fra vi startet med dette prosjektet ble det tidlig klart at sherpaer var de eneste aktuelle kandidatene for denne utfordrende ekspedisjonen, skriver Mammut.

TESTING: Lakpa Sherpa (venstre) og Pemba Rinji Sherpa ble de første i verden til å dokumentere hele den sørlige ruter av Mount Everest med 360-graders panoramabilder og video. Her tester de kamerautstyret før ekspedisjonen startet. Foto: Mammut/Matthias Taugwalder

Det var Lakpa Shera som var lederen under selve bestigningen. Han ser stor verdi i prosjektet – og er stolt over å ha vært med.

– Jeg er veldig for å være en del av #project360 Everest. Prosjektet viser både de vakre, men også de farlige sidene ved å klatre Mount Everest. Nå kan alle som vil oppleve fjellet.

Bli med på hele ruta (virituelt) her.

– Med våre 360-graders panoramabilder og videoer kan alle komme nært på når unike ruter blir klatret. Målet er å gjøre dette tilgjengelig for alle - gjennom denne virtuelle serien, skriver Mammut.

FØRSTE I VERDEN: Lakpa Sherpa (venstre) og Pemba Rinji Sherpa (andre til høyre) ble med støtte av Ang Kaji Sherpa og Kusang Sherpa de første i verden til å dokumentere hele den sørlige Mount Everest-ruten gjennom 360-graders panorama bilder og video. Foto: Mammut/Matthias Taugwalder

Prosjektet ble ledet virtuell virkelighets-ekspert Matthias Taugwalder. Han tok initiativ til #project360 med utstyrsgiganten Mammut i samarbeid med Heye Grid for to år siden. Det hele startet da de dokumenterte hele bestigningen av den stupbratte og svært krevende nordveggen av fjellet Eiger (3970) i Bern-alpene i Sveits.

– For å få til det utviklet vi et spesielt kamerasystem med en ryggsekk og en kube med seks Go Pro-kameraer som tok 360-graders bilder og videoer med jevne mellomrom.

Andre alpine eventyr som har dokumentert på samme måte er blant andre Matterhorn, «The Nose» på El Capitan i Yosemite Valley (USA) og Mont Blanc.

summit2
summit2

Pemba Rinji Sherpa og Lakpa Sherpa ble med støtte av Kusang Sherpa og Ang Kaji Sherpa de første i verden til å dokumentere hele den sørlige ruten med 360°-kamerasystem på ryggen. Foto: Mammut/Matthias Taugwalder

160503-MAMMUT_#project360_Everest-0046-Matthias_Taugwalder
160503-MAMMUT_#project360_Everest-0046-Matthias_Taugwalder

UTFORDRENDE: – Fra vi startet med dette prosjektet ble det tidlig klart at sherpaer var de eneste aktuelle kandidatene for denne utfordrende ekspedisjonen, skriver Mammut. Foto: Mammut/Matthias Taugwalder

160503-MAMMUT_#project360_Everest-0076-Matthias_Taugwalder
160503-MAMMUT_#project360_Everest-0076-Matthias_Taugwalder

TESTING: Lakpa Sherpa (venstre) og Pemba Rinji Sherpa har klatrer Everest flere ganger, men nå også for første gang med et 360-graders kamerasystem på ryggen. Foto: Mammut/Matthias Taugwalder

#PROJECT360: Andre alpine eventyr som har dokumentert på samme måte er blant andre Matterhorn, «The Nose» på El Capitan i Yosemite Valley (USA) og Mont Blanc. Foto: Mammut/Matthias Taugwalder