Vintermørket har senket seg over Ravnfloget, og det er regnvær. Men verken regn eller mørke er noe problem her. Under overhenget er det alltid tørt fjell og 100.000 lumen fra fem lyskastere gir mer enn godt nok lys i det populære klatrefeltet i Julsundet utenfor Molde.

Jeg famlet meg opp stien sammen med to av initiativtakerene, Håkon Raanes og Håvard Jendem. Oppe i Hula under de store overhengene står et bensindrevet aggregat og rundt om i terrenget er det satt opp led-lyskastere.

Annonse

– De kraftige led-lyskasterne er en generøs gave fra lys- og varmespesialisten Glamox i Molde. Det er kraftige saker. Til sammen 100.000 lumen er ytelsen på de fem lyskasterne. Aggregatet tilhører Håvard, og klatrerne som bruker anlegget spleiser på bensin. Vi startet opp dette høsten 2015, så nå er vi i gang med tredje sesong, forteller Håkon Raanes.

Magasinet Klatring har også vært i kontakt med Glamox som har gitt bort det eksklusive lysutstyret. Her er kommentaren fra produktsjef Svein Erik Kårvåg:

– Lyskasterne som nå brukes av klatrerne i Julsundet har betegnelsen «i80», og er en industriarmatur som vanligvis brukes i alt fra fabrikkhaller til kjølelagre og verksteder. Vi synes denne alternative bruken av armaturene er veldig morsom, det sier også noe om ytelsen til produktet, sier Svein Erik Kårvåg.

Les også: Dette Oslo-feltet byr på vinterklatring på sommerføre

Mens vi sitter og prater inne i Hula blir det helt mørkt rundt oss, og Håvard starter aggregatet. Virkningen er imponerende. Den overhengende fjellveggen over oss blir plutselig badet i kraftig lys.

– Vi kan stille inn lyskasterne slik at det kan klatres hvor som helst i den overhengende delen av klatrefeltet. Lyset er mer enn godt nok, og når lyskasterne stilles inn både fra siden og nedenfra blir det heller ikke noe problem med skygger fra den som klatrer, sier Håkon.

– Men hva om aggregatet stopper?

– He, he … Ja, det har faktisk skjedd. På en av de første turene etter at vi hadde begynt med dette hadde jeg kommet til cruxet øverst på Ingen skoletur (8-), da det plutselig ble helt svart. Løsningen var at jeg hadde ei lita hodelykt som reserve. Det kan jo være lurt, men utstyret vårt er av veldig bra kvalitet, og slikt skjer svært sjelden.

Les også: Norges Yosemite – Uskedalen har verdenskjent granitt

– Hvor mange er det som driver med ledlys-klatring her ute?

– I kveld ser det ut til å bli bare Håvard og jeg, men til sammen er vi vel 10 klatrere som er her flere kvelder i uka. De fleste holder seg jo inne i Moldeveggen i den kalde årstida, men en kombinasjon av inne- og uteklatring kan anbefales. Håkon og Håvard opplyser at ledlys-folka slett ikke nøyer seg bare med å repetere gamle ruter.

– Flere prosjekt er på gang, og Einar Nilsen har gått ei ny 8+-rute som har fått navnet Alternative fakta.

Det hører med til historien at ledlys-klatrerne bygger på en 30 år gammel tradisjon i Julsundet. Fra høsten 1987 og i 2–3 år framover var det også flomlysklatring, først nede ved sjøen, på Nausthammeren, og deretter oppe under Overhenget i Ravnfloget. Også da var det Glamox som bidro med lys i form av halogenlyskastere. Det bensindrevne aggregatet og bensinen ble kjøpt inn på spleis av klatrerne. Blant de mest aktive den gangen var Svein Mauseth, Hallgeir Hattrem, Claus Møller, Pål Benum Reiten og flere. «Halogen-klatringa» døde ut da Norges første innendørs klatrehall, «Dromen», sto ferdig i 1990.