Klatrings livesending vil onsdag 17. juni har fjellklatring og klatring på naturlige sikringer som tema. Gjester i studio er Sigurd Felde, Nils Rune Birkeland og Håkon Wegge.

– Vi gir tips til hvor du kan legge fjellklatreferien, enten du er nybegynner eller mer erfaren. Vi trekker frem både klassiske destinasjoner for den ultimate fjellklatreferien, men også skjulte perler. I vår nye digitale satsing skal vi trekke fram klatreperler i Norge for deg som er sportsklatrer, kileklatrer, buldrer, nybegynner og erfaren, og vi startet allerede mandag med temaene klippeklatring og buldring, sier programleder Lisa Kvålshaugen Bjærum. 

Hun styrer showet sammen med Paula Voldner, og serverer tips og triks til hvordan du planlegger din fjellklatreferie: Hva pakker du med deg? Hvor mye bailetau tar du med? Hva gjør du om du ser masse slynger rundt en stein i fjellet, eller om du møter på guidede grupper? Hvor du bør campe, hva du bør ha med deg? De gir også en liten innføring i normer for når du klatrer i fjellet.

– I tillegg har vi gjester i studio med mange års erfaring fra fjellet i hele Norge, og utlandet for den saks skyld. De deler sine favorittsteder for fjellklatring, men også fortelle om mer ukjente steder, sier programlederen.

Les mer om livesendingen her! 

Gjestene i sendingen som starter onsdag klokka 20.00 er ikke hvem som helst:

Håkon Wegge

Håkon Wegge
Håkon Wegge

En meget allsidig klatrer basert i Narvik, som snart er ferdig med IFMGA kvalifiseringen (Nortind). Utenom korona-tidene jobber han utelukkende med ski- og klatreguiding samt det meste av kurs i fjellsportsegmentet. 

Håkon flytta til Rombaksfjorden fordi området har mest å by på for en som er glad i skog, fjellskiturer, lange ruter i fjellet og hard sportsklatring. Wegge poengterer for øvrig at verken svigerforeldre, lausunger, eller jobb har dratt han til Narvik, og han synes det er rart folk lurer på hvorfor en mann fra Hurum har forflyttet seg så langt nordpå. 

Håkon har klatra i fjellet overalt i Norge, og han kan gi gode tips særlig til andre steder enn Lofoten hvis du tar turen til Nord-Norge i sommer.  

Sigurd Felde

Sigurd Felde
Sigurd Felde

Har jobbet som fjellfører siden tidlig 90-tall. Sigurd er bosatt i Sogn og arbeider i hovedsak i og rundt indre Sogn både vinter og sommer. Han starta å jobbe på Briksdalsbreen, men den smelta vekk, og det ble mer fjell og ski etter det. Han er også av og til og jobber i Alpene, Kaukasus og Himalaya.

Sigurd er en bereist og merittert klatrer. Han gikk Norskeruta på Trango i 2007, hadde det første norske forsøket på K2, fog han har ørstebestigninger i Nepal, Pakistan og på Baffin Island. I tillegg har han klatra mye innenlands i fjellet, ikke minst som guide.  

Sigurd gir tips til skjulte fjellklatreperler på Vestlandet, og kanskje han avslører hva som er hans favoritturer i fjellet i Norge.  

Nils Rune Birkeland

Nils Rune Birkeland
Nils Rune Birkeland

Kanskje en av de ivrigste på å utvikle nye felt og områder på Sørlandet. Han har klatra i fjellet siden slutten av 80-tallet, og på Sørlandet har han klatra mye lokalt rundt Kristiansand, men ikke minst i Setesdalen og tilgrensende fjellområder der han har adoptert det tyske begrepet «Hinterland». 

Han har også vært en sentral skikkelse i klatre-Norge i over 20 år, og er sertifisert som fjellkursleder i Norsk Fjellsportforum (NF). Han bor i Kristiansand med kone og to barn, og jobber ved Universitetet i Agder der han underviser i lingvistikk. Han er også kjent med klatringa i Nissedal og omegn. 

Nils Rune er en av de som kjenner best til kileklatringa på Sørlandet, og vil gi deg tips til kjente og ukjente perler for deg som fjellklatrer.