Som vi annonserte for et par uker siden, har skotten Dave MacLeod gjort det han kom for, i anledning sitt Tromsø-besøk. Etter å ha prøvd ut litt ulike muligheter for en ny frirute i Blåmanns nordvegg, fikk han til slutt gått den tekniske ruta Bongo Bar i fri. Gradering på de åtte taulengdene opp veggen er følgende (MacLeods franske graderinger i parantes): 8 (7b+), 8, 9- (8a), 8/8+ (7c), 8- (7b), 7 (6c), 7+ (7a) og 7- (6b+).

Bongo Bar ble gått først av Mårten Blix, Erik Massih og Thomas Ekefalk i 1998, da med den tekniske graden A2/A3. Ruta ble forsøkt friklatret under Hansjörg Auer og Much Mayrs besøk i fjor, men en våt tredjelengde gjorde at de to østerrikerne Tingeling i stedet. 

Annonse

Som med så mye annet MacLeod foretar seg skal også turen til Kvaløya ende opp som film. Turen er en del av et promo-opplegg for Gore-Tex, og et lite utdrag fra Bongo Bar kan du se i klippet under. Der snakker også skotten om de unike mulighetene for hard friklatring som finnes i Blåmanns nordvegg, og han spår at innen 10-15 år vil Blåmann være kanskje Europas beste vegg for lange friruter på granitt.

Les også om både klatringen på Blåmann og andre steder på Kvaløya på de siste oppdateringene på MacLeods velskrevne blogg.