Den strenge bolteetikken vi har både i Norge og i internasjonale alpinmiljøer får seg stadig små dult i siden, og det av og til fra uventet hold. Nå er det skjedd også på en av klassikerne i høyfjellet her til lands, ifølge den påpasselige olsendriver-bloggen – nærmere bestemt på Hettpiggen (2261 moh.) i Snøhetta-massivet.

Ruta det er snakk om er den moderate og mye gåtte Normalrenna, en rute brukt både for bestigning av Hettpiggen alene, eller som del av Snøhettatraversen. I forbindelse med produksjonen av tv-serien 71° Nord på TV-Norge, er det nå borret et rapellanker der hvor man i alle år har nøyd seg med slynger. Som olsendriverne påpeker er det «ikke bra at sikringsfolk leid inn av kommersiell tv-produksjon bolter klassiske fjellruter. [...] Ruta har aldri hatt behov for bolter».

Bloggen henviser også til oppstyret som kom etter at et filmteam satte nye bolter på Cerro Torre i Patagonia, i forbindelse med David Lamas prosjekt om å friklatre den berømte og beryktede Kompressorruta over et par sesonger i fjor og tidligere i år (se tidligere sak om dette her på siden).

For å sitere bloggerne litt videre, siden de oppsummerer problemstillingen på en eksemplarisk måte i denne sammenhengen: «Ansvarlige burde få vite at det ikke er greit sånn uten videre å tilrettelegge tv-innspillingen med totalt unødvendige bolter i en nasjonalpark. Dette er ingen stor sak i den store sammenhenheng, men en stygg trend. Vær så snill å fjern boltene dere som satt dem. Da synes vi alt er helt ok. Åsså kan vi le litt etterpå av hele greia.»