Bolter på Hettpiggen

Tv-produksjon borret rapellanker på høyfjellsklassiker.

Av: Arve
Sist oppdatert: 1. desember 2011 kl 13.54
Lesetid: 2 minutter

Den strenge bolteetikken vi har både i Norge og i internasjonale alpinmiljøer får seg stadig små dult i siden, og det av og til fra uventet hold. Nå er det skjedd også på en av klassikerne i høyfjellet her til lands, ifølge den påpasselige olsendriver-bloggen – nærmere bestemt på Hettpiggen (2261 moh.) i Snøhetta-massivet.

Ruta det er snakk om er den moderate og mye gåtte Normalrenna, en rute brukt både for bestigning av Hettpiggen alene, eller som del av Snøhettatraversen. I forbindelse med produksjonen av tv-serien 71° Nord på TV-Norge, er det nå borret et rapellanker der hvor man i alle år har nøyd seg med slynger. Som olsendriverne påpeker er det «ikke bra at sikringsfolk leid inn av kommersiell tv-produksjon bolter klassiske fjellruter. [...] Ruta har aldri hatt behov for bolter».

Bloggen henviser også til oppstyret som kom etter at et filmteam satte nye bolter på Cerro Torre i Patagonia, i forbindelse med David Lamas prosjekt om å friklatre den berømte og beryktede Kompressorruta over et par sesonger i fjor og tidligere i år (se tidligere sak om dette her på siden).

For å sitere bloggerne litt videre, siden de oppsummerer problemstillingen på en eksemplarisk måte i denne sammenhengen: «Ansvarlige burde få vite at det ikke er greit sånn uten videre å tilrettelegge tv-innspillingen med totalt unødvendige bolter i en nasjonalpark. Dette er ingen stor sak i den store sammenhenheng, men en stygg trend. Vær så snill å fjern boltene dere som satt dem. Da synes vi alt er helt ok. Åsså kan vi le litt etterpå av hele greia.»

Publisert 1. desember 2011 kl 13.54
Sist oppdatert 1. desember 2011 kl 13.54
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen