I helgen ble den internasjonale buldresesongen sparket i gang for både store og små. Med
europacup i Frankrike og verdenscup i Sveits var det en eventfull klatrehelg.
NORSKE UTØVERE: Dobbel topp på første bulder for Elise Olsen og Per Ravlo-Caspersen. Foto: Sunniva Haave
Lesetid: 6 minutter
Per Ravlo-Caspersen klatret sin første eurpacupfinale i Chambery, Frankrike i klassen ungdom A. Med fire topp og fem soner kvalifiserte han seg til finale som sistemann inn til finale, og kunne sette standarden for runden som ble klatret samme dag.
Der endte han med en topp og tre soner, og avanserte fra 10. plass til 7. plass.
Den ferske Norgesmesteren konkurrerte så og si på hjemmebane, da dette klatresenteret er det samme han pleide å trene på da han bodde i Chambery i 2019/2020.
Ungguttene Sverre Blixt og Trym Landmark klatret i samme klasse og begge toppet tre buldre og tre soner. Sverre ble nummer 34 med sine ti forsøk og Trym ble 37 med sine 15 forsøk.
Begge stilte opp redusert med hver sin skadede fot og nylig tilbake fra en runde influensa og covid. Sverre brakk en tå på nordisk mesterskap for tre uker siden og Trym forstuet ankelen siste trening før avreise.
Jeg tror han overrasket oss alle med sin deltagelse da han var på krykker ved ankomst i Chambery og «skulle bare» se på. Jeg er sikker på at de begge ser frem til å bli skadefrie og se hva de kan få til på denne arenaen.
Teodor Kirkebø i aldersklassen over klatret på de samme buldrene og toppet ett bulder, og fikk alle fem soner. Dette ga 33. plass i denne klassen.
Blant jentene deltok Elise Olsen og Camilla Marcussen i klassen ungdom A og Anne Ackre i klassen junior. De yngste jentene hadde begge en god start med å toppe det første bulderet, hvor Elise så fortsatte med å toppe to til og sanke en sone ekstra.
Dette holdt til 29. plass for ungjenta fra Lillehammer. Camilla ble nummer 48 med en topp og tre soner.
Vår eldste jente, Anne, toppet to buldre og fikk en sone ekstra, noe som ga henne 22. plass i årets første europacup i buldring.
Allerede om to uker er neste runde, og den klatres i Portugal.
Seniorer i aksjon
I Meiringen, Sveits ble verdenscupen startet med kvalifisering fredag, dame semifinale og finale lørdag, og herrenes finalerunder søndag. Fra Norge hadde vi to deltagere; Ingrid Kindlihagen og Regine Storå.
På resultatlistene så det ut som de norske jentene hadde en tøff runde på harde buldre og de tok med seg henholdsvis to og en soner, noe som ga 69. for Kindlihagen og 79. plass for Storå.
Nederst på resultatlisten til herrene står Thilo Schröter oppført med DNS, som betyr «did not start» eller «stilte ikke til start». Thilo skulle opprinnelig være med, men måtte trekke seg på grunn av influensa. Han har planer om å delta på flere konkurranser senere i sesongen.
Noen lurer kanskje på hvor vår ferske Nordiske og Norgesmester var? Hun var med juniorene til Chambery. Sunniva Haave er i år ansatt i Norges Klatreforbund og ansvarlig for det norske juniorlandslaget.
Hun skal følge dem gjennom deres sesong samtidig som hun skal i aksjon selv. Vi kommer til å se henne på konkurransearenaen på de kommende Europacupene for senior i mai og verdenscupene i juni.
Blant damene dominerte slovenske Janja Garnbret som tidligere år og viste muskler gjennom hele konkurransen. Særlig semifinalen og finalen var harde runder hvor hun ble eneste til å toppe alle buldre.
Natalia Grossman fra USA fulgte tett med tre topp i finalen og hjemmefavoritt Andrea Kümin som klatret sin første verdenscupfinale tok også sin første pallplass. En kjempeprestasjon ett år før Sveits arrangerer VM!
Japan startet 2022-sesongen der de avsluttet 2021 for herrene. Tomoa Narasaki på topps etterfulgt av Yoshiyuki Ogata med sølv, begge med to buldre og tre topp i finalen. Noe også bronsevinner Mejdi Schalck fra Frankrike og 4. plass og lagkamerat Paul Jenft hadde.
De fire beste ble skilt på forsøk hvor Narasaki var den med færrest. De franske ungguttene på henholdsvis 17 og 18 år kunne deltatt på europacupen på hjemmeveggen, men med nivået deres er det naturligvis mer aktuelt å stille i verdenscupen.
Noe som forøvrig er ganske vanlig – at de beste juniorene i de eldste klassene også hevder seg på seniornivå.
Kritikk til nytt regelverk
Nytt for juniorene i år er kvalifiseringsformatet som er gått fra jamsession på åtte buldre til fire bulder med 4 minutter 15 sekunder rotasjon og med videovisning. Det betyr at problemløsningsaspektet som er en stor del av buldredisiplinen forsvinner, noe som også ble kritisert blant seniorene i verdenscupen.
Formatet er litt annerledes, men essensen det samme – å finne beta er ikke lenger viktig. Bilder av hvert bulder var tilgjengelig i oppvarmingsarealet. Blant seniorene utløper det seg nå en protest på sosiale medier i håp om at denne nye regelen kan reverseres. Årsaken for regelendring sies å være at det skal være mer TV-vennlig.
Våre norske deltagere kommenterer at de føler litt av essensen fra buldring faller bort når problemløsning ikke er en faktor lenger.
«Det er synd at problemløsningen blir borte, og at det kun blir fokus på fysisk styrke og gjennomføringsevne. Noe av det unike med buldring er jo den kreative prosessen man må gjennom for å løse et bulder for deretter å gjennomføre den planen,» sier Sunniva Haave, lagleder for juniorlandslaget og landslagsutøver som senior.
«Å finne beta er ofte det som er avgjørende», sier Ingrid fra Meiringen. Hun forteller også at det oppleves som en større fordel for lagene med et mer etablert støtteapparat og flere utøvere som kan diskutere beta og lage en plan A, B og C seg imellom.
Det norske laget stilte uten lagleder denne helgen, og med kun to utøvere ble det ikke store diskusjonen om beta på forhånd. Finalen for juniorene på europacupen ble gjennomført uten visning og med likt format som kvalifisering. Da ble problemløsning testet i aller største grad, men dette finaleformatet kritiseres for å være rotete og vanskelig å følge fordi det er mange klatrere i veggen samtidig.
«I tillegg mister man litt av showet,» avslutter Sunniva som var med juniorene til Chambery.
Også sendingen av semifinale og finale fra verdenscupen er blitt sterkt kritisert nå som sendingen føres bak betalingsmur. I Norge må man være bruker av Discovery+ for å kunne følge sendingen direkte, men fordelen er at det medfølger norsk kommentator.
Bjørn Sætnan, vår kjente kommentatorstemme fra de siste årenes nasjonale konkurranser, og Ida Marie Høiaas som kommenterte OL, stod for helgens verdenscup. Det er usikkert om de fortsetter gjennom hele verdenscupsesongen, men stas med norske stemmer er det jo når det skjer.
Alle verdenscupene fremover sendes på Discovery+, og det gjelder alle land i Europa. I Nord- og Sør-Amerika føres sendingen på ESPN og resten av verden kan fortsette å følge sendingen direkte på YouTube som tidligere.
Det internasjonale klatreforbundet har informert om at finalene vil bli tilgjengelig på den Olympiske kanal 24 timer etter sending. https://olympics.com/en/sport-events/2022-ifsc-sport-climbing-world-cup-boulder-meiringen/
Også denne kritikken føres som protest på Instagram i regi av Frankrikes buldretrener Nico Januel.
Her skjermdump fra hans Instagram-profil med Neste verdenscup er i Seoul, Sør-Korea, men ingen norske utøvere skal delta der. Neste gang vi ser seniorene i aksjon er på europacup i Praha, Tsjekkia månedsskiftet april/mai om tre uker.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.