1Utsikt fra 3. standplass på Dragons Highway. Foto: Dag Hagen

Bolter i et større bilde

Leserinnlegg som respons på GKK og CKKs åpne brev til Norges Klatreforbund

Mandag 06. november 2017 kl.10:42

Hvem skal bestemme over fjellene? To medlemmer av Kristiansand klatreklubb har sendt et åpent brev på klubbens vegne til Norges Klatreforbund, der de klager over bolting på Hægefjell i forbindelse med den nye Klatrefestivalen. Klatrefestivalen har mottatt støtte fra Nissedal kommune for å utvikle flere trygge ruter i området, slik at flere vanlige klatrere og begynnere kan nyte av fjellene der.

Les også: Åpent brev til Norges Klatreforbund om bolting på Hægefjell

Det har ikke vært en demokratisk prosess der medlemmene er spurt om vårt syn. De klager på bolting og sikkerhet, etter at det er boltet opp et par middels vanskelige ruter, samt slått flere bolter på en eksisterende rute på klatrefeltet Hægefjell. Klatrefestivalen ble holdt i området i august. Det blei altså i samarbeid med kommune og førstebestiger boltet opp et par ruter i veggen, for at flere klatrere skal få glede av fjellet.

I det åpne brevet klages det også over at det vil være potensielt farlig å ha kurs under de boltede ruten, på grunn av påståtte løse steiner i veggen. Når det gjelder sikkerhet så vil fjellklatring alltid være forbundet med en viss fare for fall og løse stein. De to har vært i veggen og sett noen farlige stein i rutene som det er satt noen ekstra bolter. Hvorfor fjernet de i så fall ikke disse da de var der?

Hvis de er veldig opptatt av sikkerhet i veggen, som er prisverdig, er det nok av løse stein i klatrefeltene CKK benytter rundt Kristiansand. I vår falt det ned en stein på over 100 kg, med sikringsbolt, fra en av de mest brukte veggene, Storheia i Kristiansand. Og flere taulengder av den ene brevforfatterens trygt boltede rute Trygg og glad i Setesdal falt i fjor ned. Hva med å feie for egen dør?

Og så har vi dette med ansvar. Boltingen på Hægefjell er avklart med kommune og førstebestiger. Men skal det være slik at hvis førstebestiger nekter, kan en eventuelt farlig rute aldri sikres med flere bolter, og dermed kun brukes av et bittelite mindretall? Skal større vegger være forbeholdt de få som behersker kileklatring og tar sjansen på lange utklatringer?
Det må være innlysende at en slik okkupasjonsstrategi ikke kan følges hvis kommunestyre og grunneier vil utvikle et område. Det bør klatrere som gode samfunnsborgere forstå og spille på lag med. De kan si at de og de rutene er for eliten og bør ikke boltes, men den og den egner seg for bredde og kan boltes.

Det å nekte nye bolter på områder der det står bolter fra før, vil kunne oppfattes som fanatisme. Det er jo heilt frivillig å benytte bolter. Det eneste problemet jeg kan se er at skrytefaktoren blir litt mindre, for de med lav troverdighet. Andre kan tro at boltene er klippet i stedet for å sette kiler. Men det kan nok samfunnet leve godt med.
Kommunestyret i Nissedal kommune viser gjennom sin bevilgning til Klatrefestivalen at de ønsker næringsutvikling. De forstår at de sitter på store naturressurser som kan gi mye mer tilbake til samfunnet enn det det har gjort til nå. Friluftsaktiviteter kommer mer og mer. Det gir god helse til den enkelte, og det kan gi levebrød til mange,  i lokalsamfunnet hvis det blir forvaltet på riktig måte.

Terrengsykkelstiene som er ryddet rundt Gautefall er fantastiske. Det kommer folk fra hele verden for å sykle der. Canvass-leiren er bortbestilt måneder i forveien. Klatring og vannsport, har et stort uforløst potensiale i området. Åndalsnes har Fjellfestivalen og Folven har Strynfestivalen. De har gitt flere tusen glede av aktiviteter innen friluftsliv. Nissedal og Fyresdal er potensialet minst like stort .Klatrere kan hjelpe til, med å spiller på lag, i stede for å sabotere.

Medlem CKK
Bjarte Vestøl

Gikk du glipp av?

    God jul!

    God jul!

    Uansett hvor du befinner deg – en god klatrejul ønskes til alle

    Tyngdepunktets magi

    Noe av det mest kraftbesparende man kan gjøre i veggen, er å være oppmerksom på hvor kroppens tyngdepunkt befinner seg og optimalisere teknikken i forhold til dette. Her er tipsene.

Den hvite fare

Den hvite fare

Visste du at dette klatrehjelpemiddelet en gang var strengt forbudt?

Den gjemte perle

Den gjemte perle

Isen for de varme vintre ligger litt skjult, men er virkelig verdt turen.

Vårens perle

Vårens perle

Øvre sydstup på Kolsås er klatrebar hele vinteren, og er det en bulder du bør gå når solen står inn og fjellet fremdeles er kjølig, så er det Norges første buldreklassiker.

Tyngdepunktets magi

Noe av det mest kraftbesparende man kan gjøre i veggen, er å være oppmerksom på hvor kroppens tyngdepunkt befinner seg og optimalisere teknikken i forhold til dette. Her er tipsene.

– Hvor små må skoene være?

– Hvor små må skoene være?

KLATRESKOLEN (EP8): Er rimelig klatreutstyr mer utrygt, og hvor små må skoene være?

Slik snur du på toppen

Slik snur du på toppen

KLATRESKOLEN (S2E3): Noe av det viktigste du må kunne som uteklatrer er å snu trygt på toppen av ruta.