I vårsola lokker lekre sunnmørske klipper både sportsklatrere og tradentusiaster. Lokale ildsjeler som Øystein Dahl har brukt deler av våren til å gjøre klatrefeltene enda mer attraktive.
– Men i Molladalen er det fremdeles for mye snø til vanlig fjellklatring. Så vi må nok vente til mai før vi tar turen, og selv da må vi regne med at anmarsjen blir på ski.
Martin Dedekam Sveen klatrer trad i Mololadalen. Foto: Øystein Dahl
Stig Petter Driveklepp topper ut på Jønshornet i Molladalen. Foto: Øystein Dahl
Tradklatring på Nedstefeltet i Austefjorden. Foto: Øystein Dahl
God variasjon
Man må imidlertid ikke vente til mai for å klatre trad på Sunnmøre. For våren kom tidlig til regionen i år, og i Volda og Ørsta har de fine solklipper med kile- og friendsklatring.
– Folk liker å starte sesongen på Nedstefeltet i Austefjorden der det kun er trad. For dem som søker borebolter er det populært å dra til Nye øvstefeltet i Aldalen, også kalt Ullalandshamren. Der er det ruter for alle med god variasjon i grader, fra sva til vertikal listeklatring og overhengende sportsruter på åttertallet. Vi har også noen kjempefine boltede multipitchruter på opptil fire taulengder, forteller Dahl.
For egen del pleier å starte sesongen på et sted som er utenfor Sunnmøre, men likevel nært der han bor.
– Jeg begynner vanligvis klatreåret på Beachen i Stryn. For oss voldinger det ikke mer enn 50 minutter å kjøre.
Hunneset i Austefjorden. Foto: Øystein Dahl
Tilrettelegging på Hunneset. Foto: Trym Bergan Solli
Øystein Dahl på vei opp Snickers i Molladalen. Foto: Stig Petter Driveklepp
Favorittfeltet er Hunneset
Han understreker at er det helt greit å klatre tidlig på året på alle feltene i Volda og Ørsta, så lenge det er finvær. Favoritten hans er Hunneset, et sportscrag som ligger et kvarters kjøretur fra Volda inn i Austefjorden.
– For meg er det områdets beste felt. Det er en sjøklippe med vertikale og svakt overhengende partier på små lister. Rutene her kjennetegnes av at de er fingertunge og teknisk krevende. Her lønner det seg å ha litt margin på sjuertallet, for den enkleste ruta er en hardt gradert 6+ og resten er mellom 7- og 8.
Rutene på Hunneset er mellom 18 og 25 meter lange og fordelt på flere sektorer. Fjellet beskrives som veldig reint og fast. For å komme til innsteget må du rappellere ned på en hylle.
– Det betyr at du må være i stand til å klatre opp hvis du har tenkt å komme deg hjem. Om du ikke er sterk nok har du ingenting der å gjøre, men klatrer du sjuere så er det et fantastisk fint felt.
Han trekker også frem feltet Torskefloget like ved Volda sentrum.
– Om været spiller på lag, kan du klatre der allerede i januar. Men generelt er det mer bankers å starte sesongen på Torskefloget når sola begynner å varme i februar.
I flere generasjoner har klatrere valfartet til Molladalen på Sunnmøre i jakt på pinnakler og rissklatring i alpine formasjoner. Vi tok turen opp klassikeren Clifton.
Dugnadsånd på berget
Sunnmøre er mye mer enn Volda og Ørsta. Både Ålesund og Ulsteinvik har mange bra felt for å starte sesongen. Magerholm og Valderøya er to av de mest kjente, med både boltede og naturlige ruter. Det er også verdt å nevne buldrefeltet Flø ved Ulsteinvik der man egentlig kan holde på året rundt da det ligger ute i havet og sjelden ser verken snø eller frost.
– Jeg vil også anbefale Remme som ligger på Brattvågen forbi Ålesund. Dette er et veldig bra klatrefelt med litt tyngre saker, sier Øystein Dahl.
Øystein Dahl forteller at det i Volda og Ørsta har blitt en fin gjeng som jobber for å tilrettelegge flere av craggene i området som ligger under Sunnmørsk Klatreklubb (Volda, Ørsta og Molladalen). I år begynte dette arbeidet like før påske.
– Vi har byttet hengere, pusset mose, plassert skrukarabiner på toppanker der det tidligere var bare ringbolter, og spesielt nede på Hunneset og på Nye Øvstefeltet har vi ferdigstilt en del nye ruter og er i gang med flere. Det har ellers vært mye arbeid med stålbørste på veggene rundt omkring.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.