– Verken klipper eller buldresteiner har vært våte den siste uka, sier leder i Bratte Rogalands Venner, Stian Engelsvoll. Han har et par klare favoritter for sesongstarten i sørvest.
Da vi snakket med Emgelsvoll før helgen hadde han følgende å melde om klatreforholdene i Rogaland.
– Alt er bra her nå! Fra kystområdene og inn til Sirdalen har det ikke vært et crag eller en stein som har vært våt den siste uka, sier Stian Engelsvoll før han legger til:
– Men nå ser det ut til at det kommer regn.
Stian Engelsvoll på Katarsis Asis (8a) på feltet Innerst i Øgreid. Foto: Fredric Schibstad Møllerop
Jon Egil Auestad klatrer Akta dig for vargen. Foto:Jostein Øygarden
Likevel er ikke været noe som bekymrer ham nevneverdig. For han vet det ikke tar så lang tid før de kan kose seg på stein igjen på sørvestlandet. Han snakker drømmende om lekeparken av stein og klipper som hjemstedet hans har å by på.
Det voksende steinlandskapet
– Jæren er paddeflatt, vet du. Men fra veien ser du i det fjerne et steinlandskap som liksom vokser opp fra horisonten. Vi er dessuten heldige med mildværet vi har her. Rogalandskysten er et yndet sted for helårsklatring, forteller Engelsvoll, som begynte å klatre for et kvart århundre siden.
– Det er få av disse 25 årene der vi ikke har kommet oss ut på stein i alle årets måneder. Så «vårcrag» er egentlig ikke et begrep vi bruker her i regionen. Vi har det vi kaller vinterdestinasjoner. De kjennetegnes ved at de er frie for vegetasjon, slik at ting tørker opp straks det er litt tørrvær og vind. Sirevåg er et av stedene jeg vil anbefale, sier BRV-lederen.
Vi sjekker ståa for sesongstarten for sportsklatring i utvalgte deler av landet. Først ut er det blide, eller for tiden, det bløde, Sørland.
Sirevåg ligger en liten time sør for Stavanger og er temmelig unikt, ikke bare i norsk, men i internasjonal sammenheng. Bergarten anortositt er ifølge Norges Geologiske undersøkelse relativt sjelden på jorda, selv om den utgjør en stor del av månen. Det dreier seg om en grovkornet, ofte lys brun til grå bergart.
Skjøre, skarpe krystaller
Engelsvoll forklarer at området stort sett bare består av stein og at det er veldig lite vegetasjon. Selv om steinen stort sett er lav- og mosefri trengs det en del pussing.
– Anortositt er en veldig grov steintype, så vi må gå litt møysommelig til verks med stålbørste for å få vekk overflatekrystallene, som både kan knekke og stikke hull i fingrene dine.
Dag Kaada klatrer Varg Vikernes (6+) på Hovedveggem Ulvhus. Foto: Stian Engelsvoll
Jan Lubowitz på Oss ulver imellom (8+) Ulvhus Hovedvegggen. Foto: Matis Vaht
Han oppfordrer til å gå inn på brattelinjer.no og buldreinfo.no og sjekke ut Ulvhus, Sirevåg og områdene rundt Egersund.
– Sør-Jæren med Sirevåg som episenter har to klatrefelt og flere hundre buldreproblemer. Cragget Ulvhus er det siste tilskuddet som er blitt utviklet de tre siste årene. Det ligger i nydelige omgivelser på Høg-Jæren, tre kilometer fra nærmeste bebyggelse. Det er en fin grusvei opp som mange velger å sykle. Feltet tørker megafort og er mulig å klatre på gjennom vinteren såfremt det ikke siger fra smeltende snø på toppen.
Da Jon Egil Auestad toppa ut ruta Rovdrift (8-) i mai nådde han målet om å klatre alle de 31 rutene i den bratte veggen like sørvest for Stavanger.
Et av feltene han vil trekke frem på Sirevåg er Svarhelleren. Her finner vi 28 ruter fra grad 6 til 8, der de fleste er på seksertallet. På siden av helleren ligger det også seks bulder fra 6a+ til 7b.Ettersom det er sørvendt så tørker det veldig fort, og du kan klatre der i sola selv om det er minusgrader i skyggen.
Verdensklasse
Det nye hotte feltet i området er Tonstad, som ligger et godt stykke inne i landet i Sirdalen. Her er det per nå 19 ruter i spekteret 7- til 9/9+.
– Tonstad fikk et stort løft i utviklingen i 2023 og noen av prosjektene har allerede blitt gått første uke i sesongen. Det er også sørvendt og tørker relativt kjapt.
Jarle Risa går Tarsansvingen (8a) på feltet Innerst i Øgreid. Foto: Stian Engelsvoll
Stian Engelsvoll på Vill, Vakker og Våt (7b) i Sirevåg.
Engelsvoll kommer stadig tilbake hvordan de geologiske forutsetningene er perfekte for buldring i Rogaland.
– Noen av buldreproblemene i Sørfylket og Jæren er helt i verdensklasse, sier den entusiastiske BRV-lederen.
Hvis klatring er en religion, så er Dale katedralen i Rogaland. Og Jon Egil Auestad er blitt ypperstepresten.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.