Hundrevis av ugåtte linjer på Drammensgranitt

Drammensområdet har kanskje de beste mulighetene for nye førstebestigninger på østlandet. Hundrevis av linjer venter på ivrige klatrere. Får du gått nye ruter i våres, så blir du udødeliggjort i den nye klatreføreren for Drammensgranitten som etter planen kommer over sommeren.

Sist oppdatert: 13. mars 2021 kl 07.00
Bergflødt anneks er en vegg på 35-40 meter og en med håndfull ruter og en håndfull prosjekter, særlig i venstre del, på veggen et par hundre meter før og sør for hovedveggen Bergflødt i Lier. Foto: Geir Arne Bore
Bergflødt anneks er en vegg på 35-40 meter og en med håndfull ruter og en håndfull prosjekter, særlig i venstre del, på veggen et par hundre meter før og sør for hovedveggen Bergflødt i Lier. Foto: Geir Arne Bore
Lesetid: 4 minutter

Det er 158 prosjekter i rutebasen til Drammen klatreklubb, og i tillegg er det haugevis av potensielle ruter på flere klipper.

Nå håper Drammen klatreklubb at flest mulig prosjekter og linjer blir klatret i løpet av våren slik at de kan bli med i klatreføreren.

Selv om mye er i ferd med å bli klart med ny fører, så er det mulig å få med nye førstebestigninger fram til 1. mai. Totalt nærmer det seg 1300 ruter og prosjekter i det som blir en av de største førerne i landet. 

Selv om det er etablert omlag hundre nye klatreruter de siste årene på flotte klipper som Hyggen vest, Mellomveggen, Knivsfjell i Hurum, så er det også mange flere som er etablert som prosjekter. Og på minst fem felt er det masse linjer som ingen har prøvd på. 

Fem klippeområder peker seg ut med størst potensiale: 

Tverråsen i Drammensmarka er det i tillegg til de etablerte prosjektene mer enn hundre fine linjer som venter på ivrige klatrere som tar turen og børster fram nye linjer. Her er det snakk om naturlig sikrede ruter siden kommunen som grunneier ikke har ønsket flere borebolter. 

DSC08683
Tverråsen i Drammensmarka er en av de større klippeområdene på Østlandet. Her førstebestiger Lee Harrison ruta Cleopatras needle, grad 6+, i september i fjor. Totalt er det over femti ruter, og sikkert like mange muligheter for nye ruter, på denne østlige delen av Tverråsen Foto: Henning Høifødt.

Askfjell er det store vegger med bare et dusin ruter, og mange linjer opp til 60-70 meter, men dette er nok mest et sensommer og høstfelt på grunn av hekkende vandrefalker. Det ligger også flere klippevegger i dette området som ingen har prøvd seg på. 

Mekka i Berger, sør for Svelvik, er det også store vegger som det ikke er klatret på, men her krever det nok litt rensning og bolter på mange av de mulige linjene. 

Knivsfjell sør for Klokkarstua på Hurumlandet er etablert som en av de nye og flotte klippene, og det er både endel etablerte prosjekter og plass til nye linjer. 

Tofte nede på Hurumlandet ligger det en svavegg som er på størrelse med Vardåsen i høyde og kanskje enda bredere, og med bare fem etablerte ruter som er kjent. Her er det kjempepotensiale for å renske og gå nye svaruter. 

annonse

Her er feltene med flest etablerte prosjekter:

Ovnerud i Hyggen-området har 20 beskrevne prosjekter. Denne veggen ligger bare et par hundre meter lengre vest for Mellomveggen på Hyggen, men er nok noe mer skyggefull. Fine risslinjer som kan gås naturlig, spennende vegger for både lette og harde ruter også ellers. 

På Tverråsen øst er det 16 prosjekter i tillegg til de over 50 etablerte linjene. Dette er området øst for Tverken, inn fra Steinkjerringa. I tillegg kommer et nesten uendelig antall linjer vestover spesielt. 

IMG_5033
Dette er vestlige del av Tverråsen, med totalt 8 etablerte ruter på en vegg med diverse hundre meter med bratt og fin klippe og utallige muligheter for nye ruter på alle nivå. Kun en times gåtur fra Landfalltjern-parkeringen i Drammen og rett bak vannet og turistforeningens hytte Goliaten. Foto: Geir Arne Bore

Bergflødt og Bergflødt Anneks har 13 prosjekter, med 7 prosjekter på hovedfeltet spredt litt utover, fra knallharde linjer og potensielle klassikere til noe mer spesielle linjer i høyre kant av veggen. På Annekset, på veggen til venstre før hovedklippen, er det fem veldig stilige linjer opp til 35 meter både naturlig og med bolter. 

IMG_4373 2
Bergflødt anneks er en vegg på 35-40 meter og en med håndfull ruter og en håndfull prosjekter, særlig i venstre del, på veggen et par hundre meter før og sør for hovedveggen Bergflødt i Lier. Foto: Geir Arne Bore

På Gullaug, rett opp fra E134, er det 11 prosjekter på den nye veggen som er utvikla det siste tiåret. Noe problem med løs stein, men også spennende risslinjer opp til antatt grad 8+. Hekkende rovfugl gjør at denne delen av klippen ikke må klatres på før 15. juli. 

Gamledammen har 8 prosjekter, inkludert noen stilige risslinjer, på veggen som ligger på baksiden av dammen på toppen av Aron skisenter. Eneste anmarsj i Norge til etablert klippe med ski/sykkel-heis.

Østhagan er en ny klippe med syv definerte prosjekter langs veien mellom Spikkestad og Ovnerud, rett etter steinbruddet. En naturlig risslinje opp mot 9- har minst klassikerpotensiale.

Flere klipper har opptil en håndfull prosjekter: Mellomveggen på Hyggen, Kinnartangrenna, Hyggen, Kjevlingen (ved Solbergåsen), Verket på Hurum og Ytre Lahell. Også godt etablerte Bera og Muserud har to prosjekter, og Damtjern også et par (utopiske) prosjekter. 

Les også mer info om ulike klatrefelt i Drammen og omegn på dkk.no. 

Publisert 13. mars 2021 kl 07.00
Sist oppdatert 13. mars 2021 kl 07.00
annonse

Relaterte artikler

annonse
klatring med utsikt
Vårklatring i Norge del 7

Våryre klatrere på Sunnmøre

Klatring
Tusenvis av ruter beskrevet

Ny klatrefører for bergensområdet

klatrer med gul jakke
Vårklatring i Norge del 6

Hovedstadens harde sesongstart

klatrer som klipper tauet i en karabin
Vårklatring i Norge del 5

Sesongen som aldri slutter

klatrer i bratt vegg
Vårklatring del 4: Bodø

Sydentur 20 minutter fra Bodø

Klatrer med fjord i bakgrunnen
Vårklatring i Norge del 3:

Trønderne har sett vårlyset

Klatrer sett ovenfra
Vårklatring del 2: Sørvestlandet

Rogalendingene er godt i gang

to personer som klatrer
Tårevåte klatreeventyr

Tåre- eller tradklatring?

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen