KLIPP: Betyr valg av slynger noe for kla-treprestasjonen? Oskar Hovde går Blodveien (8-) på Drøpping. Foto: Aslak Aastorp
Lesetid: 5 minutter
I Klatring 138 kjørte vi en test av de fleste slyngene på det norske markedet. Vi kåret en rekke vinnere, en innen hver av kategoriene tradklatring, onsighting, redpointing, beste kjøp, best å klippe, mest innovativ, best allround og mest spennene estetikk.
Vi tok ikke hensyn til hva slyngene er laget av, om slyngebåndet er dyneema eller nylon eller hvilken metallegering som er brukt i karabineren. Det eneste vi mener er relevant er hvordan de fungerer i praksis. Vi har gitt råd til følgende: Man trenger slynger til en type bruk. Hvilke velger man?
I etterkant har vi blitt gjort oppmerksom på at begrunnelsene for kåringene ikke var presisert i bladet. Her kommer de:
Best til tradklatring Prisen går til en slynge som primært er lett. Om man fokuserer på så lett utstyr som mulig er ikke bare forskjellen merkbar, den er så stor at det kan være den avjørende faktoren som vipper deg av ruta, eller motsatt; gjør at du kommer opp. Lange anmarsjer blir også mye lettere. Om karabinerne er mindre, og vanskeligere å klippe, så ofrer man det for et lett rack. Astro er liten, og slynga er tynn, men vekten er helt nede i 65 gram! Det gjør at Astro vinner tradklatring/fjellklatirngsprisen.
Best for onsighting Her bør slyngen ikke bare være lett, men også god og rask å klippe, og grei å holde i om man faller og skal dra seg opp. Helium er en av de letteste slyngene, og er meget god å klippe, på grunn av størrelsen og wiregaten. Den er vond å gripe på slynga, fordi den er tynn, men det gjør den også lett.
Best for redpointing Å kåre en slynge som er best for redpointing oppleves kanskje som litt rart. De beste slyngene for dette formålet er vel de du allerede har? Men når man har seriøse prosjekter medfører det at slyngene henger permanent i veggen. De fleste klatrere bruker gamle overskuddsslynger til dette formålet, men hva gjør en som ikke har slike? Han eller hun må kjøpe slynger. Da må de være rimelige i pris, gode å klippe og gode å gripe – i både slynga og karabinen. Og man må dessverre ta høyde for at slyngene kan bli stjålet, det er det mange som har opplevd. Derav også et prishensyn. Vi har fått innspill på at karabinens radius/bredde har noe å si, fordi smale karabinere sliter mer på tauet. Her kan du ta stilling selv, vi mener det er en marginal problemstilling. Vi har valgt denne Mammutslynga som det beste valget når du skal kjøpe slynger til prosektet ditt. Andre gode valg er Black Diamond Freewire og Positron.
Beste kjøp Vinneren her må naturlig nok ha en lav pris og i tillegg levere godt nok på kvalitet. Black Diamond Freewire, med en pris helt ned i 149 kroner er et veldig bra kjøp – testens aller beste med hensyn på pris/kvalitet. Den har en vel stor innoverbøy på nesa, som gjør det vanskeligere å klippe tauet ut av karabineren og slynga ut av bolten. Men prisen trumfer alle andre slynger i testen. Helt klart det beste kjøpet om du har økonomi som viktig faktor.
Best å klippe Vi hang opp slyngene i taket og klippet tau inn i alle sammen i et par timer. Testvinneren var helt klart Black Diamond Livewire – for oss var det liten tvil. Den er dyp og romslig og tauet falt lett og ledig ned i karabinen. På flere av de andre satt fingeren seg fast mellom snapper og hovedgods. På enkelte ville tauet rett og slett ikke ned, på grunn av at det hang seg opp i en alt for stor knekk i karabinen – en knekk som skal hjelpe tauet inn, men som har motsatt effekt.
Mest innovativ Hvilken av slyngene har de unike og beste løsningene? Den soleklare vinner er Camp Dyon, som har levert en meget bra combo av det beste fra to verdener; keylock og wiregate. De har simpelthen satt på en keylock ytterst på wiregaten. Elegant arbeid fra Camp.
Best allround Vi må her fram til en slynge som har alt. I miljøet er det Petzl Spirit vi har hørt mest godt om. Superlativene har vært mange – ingen andre slynger har fått skryt – Spirit er de eneste. Og vi sier oss enig. Den er god å klippe, bra designet, har en ikke alt for høy pris (selv om den er i drøyeste laget). Vi mener den fortjener en hedersplass i denne testen. Skal du ha et eneste slyngesett blir du fornøyd med Spirit.
Sprekest estetikk Dette er muligens den mest uventede utmerkelsen i testen. Kanskje for noen, men ikke for de som mener farger betyr noe. Og det er det mange som gjør – bare ikke klatrere som ikke bryr seg om hvordan utstyret ser ut (og det er kanskje de fleste?). – Alle slynger ser stygge ut, jeg vil ha rosa slynger, har vi allikevel fått høre. Salget fra UTE-butikken i Bergen, som har fått spesialbestillt slyngene, har også angivelig vært upåklagelig. DMM Aero fortjener pris for sprekest estetikk. Det er godt med litt spenst i fargevalget på klatreutstyr.
Så der var våre begrunnelser. Dette er ment som en guide til klatrere som ikke har prøvd alle slyngene og dermed naturlig nok ikke helt vet. Dette er ikke fasiten – vi påberoper oss aldri overdommertittel i noen av våre tester – men vi ser på det som naturlig å si hva vi mener. Stikk til en klatrebutikk og test selv om du er i tvil.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.