Prana Living - Øyeblikkelig business

Prana Living. Et klatrefrelst par, en bok om yoga og et ønske om å gjøre noe bærekraftig. Slik ble Prana Living til.

Sist oppdatert 11. november 2020 kl 12.00
Chris Sharma er en av frontfigurene til Prana. Foto: Prana
Chris Sharma er en av frontfigurene til Prana. Foto: Prana

Prana Living. Det hele startet i en garasje i Carlsbad, California. Med huset som sikkerhet og $50 000 i lomma bega den tidligere racerkjøreren Beaver Theodosakis seg inn i klesbransjen med etableringen av merket Prana. Godt hjulpet av kona Pam begynte han å pønske ut klær spesielt egnet for klatring og yoga. De startet så smått med noen t-skjorter og bukser, og før de visste ordet av det hadde de syv klatrebutikker på kundelisten. 24 år senere går businessen så det fyker, og i dag har Prana egne butikker i fem byer i USA, en omsetning på rundt $100 millioner og kjendisklatrere som Chris Sharma og norske Rannveig Aamodt til å snakke for seg. En suksesshistorie? Ja, ville en vanlig businessmann sagt. Men for Theodosakis har suksessen alltid handlet mer om å inspirere enn å få penger i kassa. Og inspirasjonen det er snakk om er til en mer mindful og miljøvennlig livsstil.

Les også: Utemagasinet sin oversikt over Via Ferrata- ruter i Norge 

Fra bilracer til helfrelst klatrer
Theodosakis drev med konkurransekjøring for Chevrolet før han ble forretningsmann og eksos, biler og svidde dekk var en del av hverdagen. Dette tok imidlertid brått slutt da en venn introduserte han til klatring. Han forteller følgende i et intervju med Outdoor Magazine: «Jeg husker det veldig godt. DK, en god venn av meg som hadde holdt på med klatring i et par år, dro meg med til Rainbow, et buldreområde i sørlige California. Vi klatret en rute som het Out of the pool, et navn den hadde fått fordi man må mantle på uttoppingen akkurat som når man skal opp av svømmebassenget. Det var ikke vanskelig men det var nok til å tenne gnister: Å gripe tak i granitten, klatre, og kjenne på den samme følelsen av å utfordre meg selv og å være i øyeblikket som jeg fikk gjennom bilracingen, men uten masse mennesker og eksosrøyk.» Det var slutten på racingkarrieren og historien bak det som skulle bli Pranas slagord, nemlig «Born from experience.»       

visjon
visjon

Prana blir til
Men idéen om å lage et klesmerke basert på østlige verdier kom ikke før et halvt år senere. Samtidig som klatringen begynte å ta av startet Beaver og Pam med yoga og meditasjon. «Yoga gir den samme følelsen av krystallklar tilstedeværelse som klatring gjør så for oss var det aldri noe særlig forskjell mellom de to.» Etter å ha snust i en av yogabøkene til Pam kom de over begrepet «prana» som på sanskrit står for pust, liv og vitalitet. Dette mente de ville passe perfekt som symbol på det klatring og yoga hadde gitt dem og som de ville inspirere til gjennom den lille businessen sin: nemlig å sette pris på øyeblikket, å gi mer enn å ta og å ha en livsstil som er bærekraftig for miljøet. Hovedfokuset ble klatre-og yogamiljøet, og det varte ikke lenge før de fikk kjente klatre- og yogautøvere som Chris Sharma, Steph Davis og Shiva Rea med på banen som ambassadører.

«Hang tags» av naboens avispapir
Så hva vil det si å drive bærekraftig business? Å inspirere til å gi mer enn å ta og å drive business på en mindful måte? Jo, i Pranas ånd betyr det blant annet å lage merkelapper, eller «hang tags», av naboens avispapir. «Vi har laget vårt eget papir fra dag en,» forteller Beaver til Business Transworld. «Pam og jeg lagde merkelapper på kjøkkenet før det ble vanlig med resirkulering. Vi samlet aviser i naboområdet og blandet dem sammen med litt furutrelukt og emulgatorer i en stor blender. Så la vi det flatt på en plate, lot det tørke og skrev på det med blekk. Hvert merke fikk en sikkerhetsnål og en stump av hamp for å vise litt menneskelig engasjement. Og dette gjør vi fortsatt med merkelappene våre.»

«A brand should give much more than it takes from the world» 

PrAna Living

Fakta

  • Etablert i 1992 av Beaver Theodosakis og kona Pam

  • Omsatte for ca $100 millioner i 2014

  • Datterselskap av Columbia Sportswear Company (fra 30. mai 2014)

  • Startet med klesproduksjon spesifikt for klatring og yoga med bærekraft og mindfulness som kjerneverdier

  • Første amerikanske klesmerke med Fair Trade sertifisering på produktene sine

  • Prana betyr pust, liv og vitalitet på det indiske språket sanskrit

Bærekraftig business i tre deler
Merkelapper av aviser er kun en smakebit på Pranas etiske businessprofil. At prosessen med å produsere en klatrebukse skal skje på en mest mulig bærekraftig måte vises tydelig i valg av materialer, bevissthet rundt energiforbruk både i produktproduksjon og i administrative bygg, og i arbeidsforholdene til de ansatte. Prana bruker kun materialer som produseres på en miljøvennlig måte, slik som organisk bomull, hamp og resirkulert polyester, og følger standarden Bluesign som mål på sikker og bærekraftig produksjon av råmaterialer. I Pranas hovedkvarter og filialer resirkuleres det, noe de ansatte er forpliktet til uavhengig av resirkuleringspolitikken i den staten de befinner seg i. Og så har selskapet forpliktet seg til å beskytte og konservere naturressurser gjennom det såkalte Forest Resources Initiative. Som medlem av Fair Labor Association og Fair Trade Certified Apparel følges arbeidskårene til de ansatte nøye opp, og en viss prosent av hvert produkt som blir solgt går til bøndene som produserte råmaterialene. Dette er blitt spesielt viktig etter at deler av produksjonen ble outsourcet til blant annet Kina for noen år siden. Før det foregikk produksjonen innenfor USAs landegrenser, noe selskapet fortsatt prioriterer så mye som mulig.

Surfing og veien videre
Selv om klatring og yoga fortsatt er hovedfokus har Prana også kommet med en kolleksjon for surfing og vannsport. Det mener administrerende direktør Scott Kerslake er en naturlig utvikling siden den typiske surfelivsstilen er basert på de samme verdiene Prana står for; Mindfulness, et enkelt liv, sunnhet og miljø.

– Prana står for noe mer og tiltrekker seg folk som har en følelse for det, forteller han til Business Transworld.
– Det er det fine med Prana og Pranas kultur. Det er et alternativ til merker med et smalere fokus og det er her vi har en mulighet til å nå et bredere publikum.

Et bredere utvalg av produkter er nok noe vi vil se mer av fremover, spesielt nå som Prana ligger under Colombia Sportswear. Dette skal imidlertid ikke få konsekvenser for den stramme miljøprofilen, ifølge Kerlslake og Theodosakis. Så neste gang du invisterer i en av Pranas organiske bomullsbukser og det sved litt ekstra i lommeboka, kan du trøste deg med at du har støttet noe bærekraftig. Og hvem vet, kanskje blir buksa til inspirasjon for å leve litt mer i øyeblikket også?

Les også: Kle deg i bærekraft

pranasharma
pranasharma

Verdensstjerne: En av de få virkelig store klatrekjendisene er sponset av Prana. Foto: Prana

Publisert 11. november 2020 kl 12.00
Sist oppdatert 11. november 2020 kl 12.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen