Bratt friluftsliv på Rauma vgs

Rauma videregående skole på Åndalsnes i Romsdalen får landslinje i «bratt friluftsliv», og fra høsten 2020 får elever fra hele landet mulighet til å søke seg til linja.

Sist oppdatert 13. november 2019 kl 12.39
ANNERLEDES SKOLE: Neste år får Rauma vgs linja "Bratt friluftsliv", og elever fra hele landet kan søke seg til linja. Foto: Heidi Leren
ANNERLEDES SKOLE: Neste år får Rauma vgs linja "Bratt friluftsliv", og elever fra hele landet kan søke seg til linja. Foto: Heidi Leren

Linja har plass til 12 elever, og elevene vil få muligheten til å fordype seg i klatring og ski, utvikle kompetanse innen bratt friluftsliv, i tillegg til at de vil få generell studiekompetanse. Sunnmørsposten melder om at regjeringen har bevilget 400.000 kroner til linja fra 2020.

Norsk Klatring tok en prat med Sturla Grøtta Grav, som blir en av lærerne ved skolen:

Hva håper dere at elevene skal få ut av en sånn linje?

Mye erfaring med klatring og ski - håndverksmessige ferdigheter inkludert HMS og førstehjelp. Vi ønsker at de skal utvikle holdninger basert på bærekraftig bruk av naturen som arena for friluftsliv i bratt terreng, og forstå at det innebærer også hvordan en ferdes i sårbare naturmiljø. Vi vil at de skal utvikle motivasjon og interesse for bratt friluftsliv (BFL), få en forståelse for tradisjoner og kultur knyttet til BFL – lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

Vi vil også fokusere på et trygt læringsmiljø – det er ikke så mange elever, 12 per årstrinn, men mange nok til at vi kan legge til rette for et konstruktivt læringsmiljø. Vi kan tilby elevene et sterkt fagmiljø bestående av en kombinasjon av lærere på Rauma videregående skole og fagfolk utenfra med spesialkompetanse. Elevene får også ta del i nettverksbygging gjennom samarbeid med for eksempel Norsk Tindesenter, Norsk Fjellfestival, DNT og flere andre støttespillere og samarbeidspartnere, som potensielt kan bli fremtidige arbeidsgivere for disse elevene.

Hovedfokus er at elevene skal opparbeide seg grunnleggende ferdigheter og kunnskap gjennom egenerfaring – vi skal være mye ute og mye på tur! Stort fokus på refleksjon over egenpraksis, knyttet til teoretisk kunnskap. Det vil også være stort fokus på sikkerhet. Trygg og bærekraftig ferdsel, i kombinasjon med glede, mestring, motivasjon og utfordring.

ski-bratt-friluftsliv
BRATT: Linja har fokus på ferdsel i høyfjellet – men kompetansen skal bygges gradvis. Foto: Susanne Johansen

– Hvorfor trenger vi denne linja?

Norge er et land med lange og stolte tradisjoner innen BFL. Det å kunne tilby en slik linje gir interessert ungdom en unik mulighet for å lære om og i høyfjellet. Åndalsnes er ett av de stedet her til lands med de beste forutsetningene for et slikt tilbud, noe også vedtaket om å legge Nortind sin fagskole hit underbygger.

Det finnes ingen andre videregående skoler som tilbyr dette temaet – de som eksisterer er heller knyttet til jakt/fangst/fiske/sanking-tradisjoner ved friluftsliv og det å være på tur på et mere generelt grunnlag. BFL har fokus på ferdsel i høyfjellet – men kompetansen må bygges gradvis, da elevene tross alt kun er 15-16 år når de begynner på linjen og vil ha begrenset med erfaring.

Hvem er det dere håper å få med dere – ferskinger eller de mer erfarne?

Interesse og motivasjon for å være ute på tur og ferdes til fots og på ski i krevende terreng er viktigere enn at du er en dyktig sportsklatrer eller har kjørt mye på ski i anlegg. Det er viktig at de som søker har lyst å lære, er nysgjerrig, tør utfordre seg selv og vil øve masse! Men all erfaring med ski og klatring kommer selvfølgelig godt med. De som søker bør ikke ha problemer med høyde og eksponert terreng.

elever-bratt-friluftsliv1
MOTIVERT: "Å jobbe med ungdom er for meg noe av de mest meningsfylte man kan gjøre" sier Grøtta Grav, en av lærerne ved skolen. Foto: Heidi Leren

– Hva er eventuelt opptakskravene?

Her må vi vente på avklaringer fra departementet og ta noen runder internt før kan gi et endelig svar. Per i dag er det ingen opptakskrav utover karakterer, men vi vurderer refleksjonsnotat og/eller intervju.

Hvorfor er dette et sted du har lyst til å jobbe?

Å jobbe med ungdom er for meg noe av de mest meningsfylte man kan gjøre. Hvis man kan være med på å bidra til at ungdommer i sin mest mottakelige alder utvikler kunnskap og erfaring og bidra til utvikling, både faglig og sosialt, innen et fagfelt jeg selv brenner kan man ikke ønske seg mer i jobbsammenheng, forteller Grøtta Grav. Han nevner at Jo Nesbø har en treffende beskrivelse av Romsdalen i sin bok Flaggermusmannen

«Så fortalte han om Åndalsnes, et lite tettsted oppe i Romsdalen omgitt av høye fjell, hvor det var så vakkert at moren hans alltid hadde sagt at det var der Gud hadde begynt da han skapte verden, og at Han hadde brukt så lang tid på naturen i Romsdalen at resten av verden måtte gjøres i hui og hast for å bli ferdig til søndag.»

Vi håper at vi greier å nå ut til så mange som mulig, slik at klatre- og ski-interessert ungdom blir oppmerksomme på tilbudet og søker seg til skolen. Vi vil i tiden fremover synliggjøre oss i sosiale medier og har også lyst til å få til et samarbeid med klatresenter/klubber rundt om i landet der vi reiser rundt og forteller om tilbudet til aktive ungdommer. Vi oppfordrer ellers alle om å ta kontakt med skolen dersom noen er interessert eller har spørsmål til den nye linjen, avslutter Grøtta Grav.

Publisert 13. november 2019 kl 12.39
Sist oppdatert 13. november 2019 kl 12.39
annonse
Relaterte artikler

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen