«Farlig terreng», står det på et skilt ved den siste delen av stien som leder inn mot det lille vannet Hauktjern i Østmarka rett utenfor Oslo. Skiltet refererer til de mange kløftene i området – et spesielt geologisk fenomen som også er årsaken til at en klippevegg reiser seg brått og bratt rett opp av vannet og omliggende terreng. Men terrenget er ikke farligere enn at området er en populær lekegrind for både klatrere og turgåere. Og konger.

I 1975 hadde nemlig Kong Olav sin kongelige lunsjpause her, under en arrangert spasertur i Østmarka. Etter å ha inntatt elgstek og lammekoteletter, signerte han «Olav R» på en av steinene der. Navnetrekket ble senere hugget inn i steinen som et evig minne om besøket, og den flotte rissruta rett bakenfor ble førstebesteget året etter, og passende nok kalt Olavsrisset (6-, naturlig).

Hauktjern er Oslos, og et av Norges, største klatrefelt med over 200 ruter. Spredningen i gradene er uvanlig stor, fra 3 og opp til 9-/9, så her er noe for alle. Klatrefeltet er da også med god sannsynlighet Oslos mest populære, med stor aktivitet hele utesesongen. Siden mesteparten av feltet ligger i skyggen etter klokka to, er det en gunstig destinasjon for klatring på varme sommerdager. Og om kroppen likevel truer med overoppheting, kan du hive deg uti tjernet for et avkjølende bad. Området har flere flotte teltplasser. Teltingen nærmest klatreveggene har morgensol, mens de som telter på den andre siden av vannet kan nyte kveldssola.