Via livestreaming og videoer på nett har 3 millioner mennesker fulgt med verdenscupen i isklaring. Er du en av de som ikke er blant disse 3 millionene, og som ikke har sett noe særlig på isklatring, konkurreres det i hovedsak i to disipliner. Den ene er led-klatring, den andre er speed-klatring.

Verdenscupen gikk av stabelen i starten av januar, og har akkurat rukket og bli ferdig. Fem konkurranser, har blitt holdt på tre ulike kontinenter, både i Sveits, Italia, Sør-Korea, Kina og Russland. Det er The International Climbing and Mountaineering Federation, også kalt UIAA, som står bak arrangementene. Fordelt på de 5 arrangementene var det deltatt over 200 deltagere, fra omkring 20 forskjellige land.

Annonse

Speed er den enkleste grenen for folk å forstå seg på, forklarer presidenten i UIAA, Frits Vriljandt.
Det er raskt, dynamisk, og virkelig et spektakulært syn å se noen bestige is på den måten.

Fra klatreren krever speed-grenen en rå styrke og en ekstremt sterk psyke. En liten glipp, og øksen sklir av. Noe som kan føre til både eliminasjon fra konkurransen, og også raskt skader.

27.Rabenstein_Woonseon_Shin_KOR_lead

BILDE:Woonseon Shin i Rabenstein. Copyright: UIAA/Patrick Schwienbacher

Led-grenen innen isklatring er noe helt annet. Det er minst like fascinerende og en mye mer teknisk gren. Her klatrer deltakerne opp 30 meter høye strukturer av is med ulike tak og fester. Målet, er å legge bak seg så mye som mulig av disse 30 meterne på tiden som er gitt, såklart uten å dette av veggen.

Klatrerne får lite tid til å forberede seg på ruten, og får kun se utfordringen 5 minutter hver. På disse 5 minuttene kan de memorere ruten å ta notater, før de blir sendt på isolatet.

I isklatring kan alt skje, forklarer Noah Beek som er en av deltagerene fra Canada.
Det er en rettferdig konkurranse, der alle kan gjøre feil og alle har muligheten til å klatre en rute perfekt.

Resultater:

I årets verdenscup ble podiumsplassene bestemt ved årets finale i Kirov. Woonseon Shin fra Sør-Korea, regjerende verdensmester - vant i isklatring på led. På manns-siden vant russiske Maxim Tomilov, tross en nær tittel på både favoritten Alexey Dengin, og den iranske nykommeren og favoritten Mohammadreza Safdarian.

I speed-grenen var det klart Russland som dominerte. Den 22-år gamle Ekaterina Koshcheeva tok tittelen hos kvinnene, mens hos mennene var det Nikolai Kuzovlev som stakk av med tittelen sammenlagt.