Våre nye Norgesmestere

NM i buldring ble i helgen arrangert i Trondheim med brakende suksess.

Sist oppdatert 11. mars 2019 kl 01.29
Thilo Schröter vinner tilbake Norgesmestertittelen. Foto: Mattis Husby
Thilo Schröter vinner tilbake Norgesmestertittelen. Foto: Mattis Husby

Tina Johnsen Hafsaas

MKO_BWC 2018_Munich_Qualification Women_Blue Eyes_130_Copyright Marco Kost kopi

Flere ganger Norgesmester og nordisk mester, verdenscupfinalist og vår fremste konkurranseklatrer. Tina dekker nasjonale og internasjonale konkurranser for magasinet Klatring

Thilo Schröter, Lisa-Marie Kvandahl, Albert Suthurst, Emma Wollebæk, Andreas Kaada og Edel Lemvik er våre nye Norgesmestere. Det ble servert harde rbuldre, og herrefinalen er en av de mest spennende jeg har sett på lenge. Om det var en konkurranse jeg kunne sett live, så var det denne.

Fh5beJvQ
Fh5beJvQ

Albert Suthurst vinner sitt fjerde NM-gull. Foto: Mattis Husby

Thilo var storfavoritt og sulten på å ta tilbake tittelen han har hatt i tre sammenhengende år fra 2015, men mistet i fjor da han ikke deltok, og det ble nok en større utfordring enn først antatt. Det ble i hvert fall en spennende finale for oss som så på.

Første bulder bød på jamming. Kristoffer Klev flasher og Thilo bruker et par forsøk. Klev er i ledelse på forsøk etter første bulder. Neste bulder er teknisk, ingen av de fire første har vært i nærheten, Klev kommer ut og går den i to forsøk. Thilo som klatrer sist etter å ha vunnet gårsdagens kvalifisering, ser bra ut de første par minuttene av de fire han har tilgjengelig, men ender runden sin med å se frustrert ned på fingrene sine, vinker til publikum og går tilbake til isolatet uten topp. Kristoffer er i ledelsen med en bulder. To av to bulder toppet. Neste utfordring er et sva, et sva som flere av finalistene går og både Klev og Schröter flasher. Alt kommer ned til siste bulder. Det er bratt med store tak, men det er vanskelig å se om det er en showbulder eller en hard en som bare den sterkeste går.

OlC1lFPK
OlC1lFPK

Kristoffer Klev flasher svabulderet. Foto: Mattis Husby

Rutesettere følger ofte en standardisert plan når de skrur. De skal teste utøverne i diverse elementer og siste bulder står ofte som show. En grand finale for arrangementet. En bulder mange går. Hvis dette var tilfelle, ville Klev ta seieren. De første herrene slet, og bulderen hadde ingen topp i det Klev går ut på matten. Han ser bra ut de første minuttene sine, men roter seg litt bort. Kanskje han er sliten eller kanskje det rett og slett er veldig hardt. Han ender runden sin uten topp, og om bulderen er for hard vil Klev ta seieren. Thilo kommer ut, vet sannsynligvis at han ikke kan gjøre noen feil. Han må gå bulderen på to forsøk for å slå Kristoffer som allerede har tre topp. Thilo flasher til enorm jubel og sitt eget seiersbrøl. 

Det var en fantastisk spennende herrefinale. Rutesettertrioen med Daniel Heyler, Kenneth Elvegård og Martin Mobråden gjorde en kjempebra jobb med denne finalen. Vi fikk se spektakulær klatring, estetiske buldre og utøverne ble testet i mange ulike elementer. Alle bulderne ble gått, men ingen gikk alt. Det var den perfekte finale.

K6_houtm
K6_houtm

Thilo Schröter flasher siste bulder og vinner sitt fjerde NM. Foto: Mattis Husby

Thilo forteller at denne finalen var en ny erfaring for han.

- Det var helt klart en ny opplevelse å kjempe bakfra som favoritt. Kristoffer klatret utrolig bra på de første tre generelt tekniske bulderne, og la mye press på meg. Heldigvis for meg ga han meg en liten sjanse på siste bulder til å hente han inn, og den sjansen klarte jeg å bruke. Rutesetterne gjorde en formidabel jobb med finalen vår, og fra et tilskuerperspektiv kunne det nok ikke vært mer spennende.

Les om: Thilos oppladning for NM

Martin forteller at de er fornøyde med herrefinalen, men at de bommet litt i de andre klassene.

- Det ble litt for lett i damefinalen og alt for hardt for juniorene. Spesielt de yngste. Vi ønsket å gi dem ordentlige buldre, men dessverre bommet vi litt.

Damefinalen ble en flashefest hvor den beste flasheren stakk av med seieren. Det var en duell mellom Lisa-Marie Kvandahl og Maria Sandbu. Begge favoritter til å vinne, men stil på bulderne var den avgjørende faktoren. Lisa-Marie har mer nylig konkurranseerfaring og er mer up to date på dagens stil, mens Maria har fysikken og fingerstyrken som en av de beste utendørsklatrerne i landet. Dessverre fikk de ikke testet seg ordentlig da bulderne var litt for lette og alt ble toppet av begge. Lisa-Marie vant med et forsøk mindre enn Maria.

Lisa-Marie kommenterer at hun syns både kvalifiseringen og finalen hadde veldig bra buldre. De var morsomme å klatre på, og hun syns vanskelighetsgraden passet bra for klassen.

- Det var også kult at så mange lokale stilte opp, legger hun til.

Det var faktisk så mange damer stillende til start at kongepokalen ble utdelt og Lisa-Marie vant sin første.

mwAUTdt7
mwAUTdt7

Lisa-Marie Kvandahl topper svaet. Foto: Mattis Husby

Kvandahl tar steget opp i senior på den internasjonale arenaen i år og skal være med på to verdenscuper, EM og nordisk mesterskap. Når jeg spør om hva hun forventer om overgangen fra junior forteller hun at det tror hun blir hardt.

- Det kommer nok til å bli en god del hardere, men jeg har ingenting å tape og ser frem mot å konkurrere mot de beste i verden.

I klassen eldre junior var det få topp å se. Både blant jentene og guttene. Vinnerne av begge klasser Albert Suthurst og Emma var overlegne som de eneste med flere topp. Albert gikk tre av de fire finalebulderne og slo Leo Chiba og Truls Mikaelsen begge med en topp hver. De tre var de eneste guttene i finalen som toppet buldre, og Albert dominerte heatet med sine tre topp og tok sitt fjerde strake NM-gull. Emma vant jenteklassen med å gå to buldre og Ingrid Kindlihagen var den eneste med en topp. Dette ga hun sølv og resten av klassen ble skilt på soner og forsøk soner. Bronsen gikk til Tuva Eik Haave med tre soner.

Emma forteller at det var både gøy og nervepirrende å klatre forran hjemmepublikummet.

- Jeg har aldri klart å prestere bra hjemme i Trondheim, men nå fikk jeg endelig revansje.

8gRq2JoN
8gRq2JoN

Emma Wollebæk tar gull. Foto: Mattis Husby

I klassen yngre junior var det samme tendens med harde buldre og få topp å se. Blant guttene ble det en duell mellom Teodor Kirkebø og Andreas Kaada. De to har knivet om seier i de siste norgescupene, også sammen med Per Ravlo Caspersen som dessverre ikke kunne delta i helgen på grunn av fingerskade, og Teodor stod som favoritt etter å ha vunnet de to Norgescupene. Andreas var i ledelse etter første bulder som eneste med topp på svaet og Teodor gjorde sitt for å komme seg tilbake på toppen av tronen. Det ble en topp på Teodor, men dette var en topp også Andreas fikk. De siste to bulderne viste seg å være for harde, selv for guttene i toppen av heatet og Andreas vinner klassen med to topp. Eneste gutt til å gå svaet og eneste gutt til å gå flere enn en bulder. Teodor tar sølv med sin ene topp og bronsen gikk til Kristoffer Danielsen med sine tre soner.

F69e8iDM
F69e8iDM

Markus Kaada til topps. Foto: Mattis Husby

I den yngste jenteklassen ble det en finale med enda færre topp. Vi så en bulder bli toppet, og den ble toppet av Edel Lemvik. Jenta som har vunnet de siste Norgescupene. Men vi forventet en duell og tross få topper, var det likevel en spennende finale. Sunniva Øvre-Eide vant kvalifiseringen og var sist ut på hvert bulder. For å ta seieren måtte hun matche Edel på hver eneste bulder, og når Edel ikke toppet handlet det om å få bonusen.

De var jevne gjennom hele finalen, og alt ble avgjort på siste bulder. Edel topper, finalens første topp, og det er kun Sunniva igjen som kan ta fra henne gullet. Men Sunniva må gå den, og hun har bare to forsøk. Sunniva ender sine fire minutter uten topp og Edel tar sitt første NM-gull i buldring.

u8L22Yx6
u8L22Yx6

Edel Lemvik på vei til topps av siste bulder. Foto: Mattis Husby

Edel forteller at det var litt frustrerende å klatre på så harde buldre som finalen bød på.

- Kvalifiseringsbulderne var veldig bra, men finalen var der i mot alt for hard og det burde ikke være sånn. Ingen av oss fikk til noe på bulder to og tre, og det var frustrerende og kjedelig å stå og stange på startflyttet i fire minutter.

Det er heller ikke så gøy for publikum når det blir sånn. Martin forteller at det ble litt for hardt for de yngste.

- Det blir ofte litt for lett i denne klassen og vi ønsket å gi dem litt mer utfordirng enn vanlig.

NM skal være hakket hardere enn Norgecupene, det skal fungere som en introduksjon for internasjonale konkurranser. Dessverre ble det litt for hardt denne gang, men stemningen ellers var upåklagelig, forteller Martin.

- Å skru i Trondheim er en enkel jobb fordi klubben og senteret har mye rutine og de er alltid motivert for å arrangere den beste konkurransen.

Edel er en av våre unge håpefulle og har en lang sesong foran seg, den første fulle sesongen og hun gleder seg veldig.

- I år skal jeg delta på alle europacupene i led, alle i buldring utenom en, en i speed, junior VM i alle disipliner, junior EM i led og buldring, nordisk i led og buldring og alle de nasjonale konkurransene.

Til vanlig har hun en 50/50 fokus på led og buldring, men forteller at hun har prioritert buldring litt mer den siste tiden. Noe som slettes ikke var dumt for helgens NM.

Les om: Nytt format for OL 2024.

Den internasjonale juniorsesongen starter om en drøy måned, og det blir spennende å følge Edel og de andre juniorene på den internasjonale arenaen. Edel er eldst i den yngste klassen, noe som er et godt utgangspunkt for å prestere. I april går også startskuddet for verdenscupen i buldring. NM i Trondheim var et flott arrangement og en god oppladning for alle som skal ut i verden å kjempe mot de beste. 

Les om: Thilo flasher 8B som oppladning til NM

Topp 3 fra helgens NM

Senior herre:
1. Thilo Schröter – Kolsås Klatreklubb
2. Kristoffer Klev – Oslo Klatreklubb
3. Endre Evensen – Bergen Klatreklubb

Senior dame:
1. Lisa-Marie Kvandahl – Kolsås Klatreklubb
2. Maria Sandbu – Trondheim Klatreklubb
3. Ida-Sofie Pettersen – Trondheim Klatreklubb

Eldre junior gutt:
1. Albert Suthurst – Kolsås Klatreklubb
2. Leo Chiba – Tromsø Klatreklubb
3. Truls Mikaelsen – Trondheim Klatreklubb

Eldre junior jente:
1. Emma Wollebæk – Trondheim Klatreklubb
2. Ingrid Kindlihagen – Haugaland Klatrelag
3. Tuva Eik Haave – Oslo Klatreklubb

Yngre junior gutt:
1. Andreas Kaada – Bratte Rogalands Venner
2. Teodor Kirkebø – Kolsås Klatreklubb
3. Kristoffer Danielsen – Bratte Rogalands Venner

Yngre junior jente:
1. Edel Lemvik – Bratte Rogalands Venner
2. Sunniva Øvre-Eide – Grenland Klatreklubb
3. Inga Aarhus – Bergen Klatreklubb  

Fullstendige resultatlister finnes på NKF sine nettsider.

Publisert 11. mars 2019 kl 01.29
Sist oppdatert 11. mars 2019 kl 01.29
annonse
Relaterte artikler
annonse
Isak Ripman (til venstre) med sølvmedalje på verdenscup i Villars. Foto: Jan Virt/IFSC
Verdenscup paraklatring i Villars

Sølv til Isak Ripman

Ørjan Vaage topper finaleruten i Trondheim. Foto: Privat
NM led & para i Trondheim

– Har aldri falt på en NM-rute

TILBAKE: Tina Johnsen Hafsaas er endelig tilbake i verdenscupen etter langvarig opphold på grunn av skade og pandemi. Foto: Jan Virt
Verdenscup i Innsbruck

– I rute for neste VM

Thilo Schröter på vei til å sikre sone på verdenscup i Innsbruck. Foto: Jan Virt/IFSC
Verdenscup i Innsbruck

Endelig uttelling

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen