To dager til verdenscupen

For første gang i historien arrangerer Norge verdenscup i klatring, og det er kun to dager til verdenseliten går inn dørene på Sørmarka Arena i Stavanger.

Sist oppdatert 19. august 2015 kl 14.36
Jakob Heber Norum klatrer til gull under europacupen i Stavanger i 2013. Foto: Ulf Hansen
Jakob Heber Norum klatrer til gull under europacupen i Stavanger i 2013. Foto: Ulf Hansen

Nå er det altså to dager til verdenseliten i klatring møter opp på Sørmarka Arena i Stavanger for å delta på den aller første verdenscupen arrangert i Norge. Og Skandinavia. Det er 99 påmeldte deltakere fra land over hele verden; Canada, Australia, USA, Brasil, Japan, Sør-Korea og selvfølgelig de fleste europeiske landende. Fra Norge er det 19 herrer og 9 damer som stiller, og som en liten oppvarming til folket tok jeg en kjapp prat med et par utvalgte nordmenn for å høre litt om forberedelser og planlegging.

Vårt største norske håp er uten tvil meritterte Magnus Midtbø. Han har hatt litt stang ut i sesongen så langt og ikke fått klatret finale, men det håper vi det blir en endring på i helgen. Han sier selv at det hadde vært utrolig kult å klatre finale på hjemmebane og håper han klarer å få ut det lille ekstra som må til for å gå videre. Da jeg spurte om denne konkurransen betyr mer enn verdenscuper arrangert andre steder sier han «det betyr mye mer. Ikke bare fordi den arrangeres i Norge, men også fordi det er den første i Norden.» Magnus har brukt de siste ukene til å hvile mer og få overskudd etter en travel sommer med konkurranser, trening og mye reising. Han har også hatt et par dager på stein for å hente inspirasjon.

Martin Mobråten, som ble nummer to på uttakskonkurransen i Lillehammer i våres, er en av de norske som også kan hevde seg. Han har vist en enormt bra form på stein det siste året med blant annet bestigning av 8B+ bulder og 9a rute. Martin konkurrerte en del internasjonalt for drøye 10 år siden, og han tror selv at han nå til helgen blir listefyll i likhet med for 10 år siden. Men om rutene passer han, tror jeg nok han kan gjøre det ganske så bra. Ambisjonen om semifinale er i hvert fall ikke helt fjern. Martin er spent på konkurransen og gleder seg veldig til å se hvor høyt nivået er. «Vet jo hva gutta gjør på stein og det er mildt sagt imponerende.» Når det kommer til forberedelser har han gjort lite spesifikt for konkurransen, men han vet jo hvordan han bli sterk så han har trent mye campus, styrke og buldring fordi det pleier å funke. Han håper at rutene blir buldrete, og at han får klatra litt ute mens han er i Stavanger. Og at det blir en bra fest.

Maria Davies Sandbu, er sammen med meg, eneste jente med erfaring fra verdenscupen fra et par år tilbake. Da hun begynte på medisinstudier i 2012 bestemte hun seg for å slutte med konkurranser, for å bruke den lille tiden hun hadde til overs til å klatre ute. Hun gleder seg skikkelig til konkurransen nå, og syns det er kult at det skjer noe såpass stort i Norge. Maria tok et års pause fra medisinstudiet det siste året og har gjort mye imponerende på stein med flere 8b+ bestigninger, 8a+ flash og 8A bulder, men er fullstendig klar over at å være sterk på stein krever noe annet enn å gjøre det bra i konkurranser. Da hun konkurrerte internasjonalt i 2011 trente hun mye makspump da det er det viktigste for konkurranseklatring, mens nå som hun kun fokuserer på å klatre ute trener hun mest styrke i form av campus og buldring. Jeg vil si at Maria har skikkelig god pump uten å trene den noe særlig, så om rutene blir fysiske og hun har styrken på plass kan det bli veldig gøy å se henne konkurrere i Stavanger.

Lisa-Marie Kvandahl er eneste norske juniorjenta som stiller til helgen, og det er hennes aller første verdenscup. Hun sier hun er kjempe spent og gleder seg veldig til å klatre, og å føle på nivået. I tillegg tror hun det blir en bra oppkjøring til junior VM som starter om en uke, og det er det garantert. Hun håper å kunne klatre uten for mye nerver. I juniorkonkurranser har hun en tendens til å bli veldig nervøs, noe som hindrer henne i å få ut det hun er god for, men denne helgen er det ingen forventninger og da håper hun å få det til.

Tove Kallevåg-Albrektsen er leder i Bratte Rogalands Venner og helt i spissen når det kommer til selve arrangeringen av helgens konkurranse. Hun forteller meg at alt skjer på dugnad, og at det stadig når nye høyder. BRV har jo arrangert flere konkurranser tidligere med blant annet europacup, nordisk mesterskap, NM og norgescuper, og i mine øyne en av de beste arrangørene i Norge. I helgen var det 50 mann oppi hallen for å hjelpe til med det som trengs før helgen, i tillegg til Jan Eivind Danielsen som er ildsjelen for deep water solo konkurransen, med en stor gjeng nedi Vågen for å bygge opp veggen. Pilar, selskapet bak stilaset stilte også opp med 16 karer som valgte å bruke lørdagen sin på dugnadsarbeid. «Det snakkes om at dugnadsinnsatsen i Norge er på vei til å dø ut. Er det en plass den ikke er på vei til å dø ut så er det i klatremiljøet i Stavanger. All ære til alle frivillige som stiller, dag og natt.» Hun avslutter med å ønske meg velkommen, og er det noe jeg alltid gjør i Stavanger, så er det å føle meg velkommen.

Lars Ole Gudevang er sportssjef i Norges Klatreforbund, som også er arrangør av helgens konkurranse. Det er et samarbeid mellom NKF og BRV, og alle har jobbet natt og dag for å få til et super arrangement, og ikke bare for selve verdenscupen, det skal nemlig skje mye annet også med blant annet foredrag, barnekonkurranser, konsert, bankett og uteklatring. Selve planleggingen startet for drøyt et år siden, men de siste ukene, eller månedene, har det vært veldig mye å gjøre. Lars Ole er kjent for å bli litt stressa til tider, spesielt når det er mye å gjøre, så da jeg spurte han hvor stressa han var svarte han «jeg sover noen netter, men at ting begynner å falle på plass nå.» Det han gleder seg mest til å se alle klatre, og se publikum og barna ha det kjekt i helga. «Det blir deilig å se hele maskineriet starte og forhåpentligvis gå som smurt.» Å høre nasjonalsangene under premieutdelingen er også noe han gleder seg til, for da er konkurransen ferdig og festen kan starte med Innavl, det lokale bandet som skal spille konsert.

Program:

Torsdag 20. august:
20.30 Foredrag Lynn Hill, Sørmarka Arena

Fredag 21. august:
09.00 Verdenscup kvalifisering menn og damer, Sørmarka Arena
17.00 Foredrag Alexander Megos ,Sørmarka Arena
19.00 Verdenscup semifinale, Sørmarka Arena

Lørdag 22. august:
11.00 DWS konkurranse, Vågen
16.15 Verdenscup presentasjon av finalister, Sørmarka Arena
17.00 Verdenscup finale, Sørmarka Arena
19.30 Buldre Jam og pizza, Klatrefabrikken (over 13 år)
21.00 Bankett og konsert Innavl, Sørmarka Arena (over 18 år)

Søndag 23. august:
10.00 Buss til Gloppedalen, Sørmarka Arena

Billetter kjøpes HER
Mer info om billetter HER 

Publisert 19. august 2015 kl 14.36
Sist oppdatert 19. august 2015 kl 14.36
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen