NESTEN SEMI MED VRANG MAGE: Ola Vekve i aksjon på ledkvalifisering. Foto: Dimitris Tosidis/IFSC
Lesetid: 4 minutter
Fra Norge deltok fem utøvere over de tre aldersklassene. Kravet for å bli tatt ut til den norske troppen var å ha innfridd minstekrav til landslag, som per nå defineres som topp 45% i startfeltet på europacup.
De gjaldt Emmelie Conders (U18), Ola Vekve (U16), Sverre Blixt (U18), Teodor Kirkebø (U20) og Trym Landmark (U20). Alle de norske utøverne deltok i både led og buldring.
Led
Led var første disiplin ut i det hektiske programmet. Poengsummene fra kvalifiseringsrutene var lave sammenlignet med det man pleier å se fra konkurranser, noe som tyder på at det var skrudd hardt. Beste norske resultat ble Ola og hans 29. plass. Trym fulgte opp med 32. plass, Emmelie med 35. plass, Sverre med 37. plass og Teodor med 45. plass. I alle klassene var det mellom 50 og 64 startende.
Veggene det ble konkurrert på var en av de kortere vi har sett på internasjonale konkurranser med sine 10-12 meter. De fleste klasser så ut til å ha fått en teknisk og vertikal rute, og en litt brattere linje som gjorde ruten lenger.
Lagleder Sunniva Haave forteller at veggens høyde trolig har gjort det krevende for rutesetterne, og alle rutene var i stor grad preget av markante crux som ikke skilte klassene så godt som man skulle forvente i et verdensmesterskap.
Buldring
Resultatmessig gikk buldringen tilsvarende som for led for de norske utøverne, med Ola som beste med sin 27. plass. Emmelie og Teodor fulgte opp med 42. plass og Sverre med 43. plass. Trym endte konkurransen med DNS, som står for «did not start», og dette skyldtes sykdom.
Jevnt over måtte det ha blitt gått flere buldre av de norske utøverne for å kunne være med å kjempe om en plass i neste runde.
Denne delen av mesterskapet ble klatret litt senere i programmet enn led, og var i stor grad preget av regn og nødvendige tilpasninger. Kvalifiseringen for noen klasser ble blant annet klatret uten publikum, fordi arenaen måtte dekkes til for å beskytte veggene mot regn. Det var i denne perioden sendt ut farevarsel for store mengder nedbør for området.
Ingen norske semifinalister i år
Det ble ingen semifinaler for de norske utøverne, til tross for at mulighetene var der. Landslagsleder Sunniva Haave trekker frem Ola sin prestasjon fra både led og buldring som høydepunkter for mesterskapet.
– Det så lenge ut som Ola hadde semifinale innenfor rekkevidde, men det kom noen sterke gutter mot slutten av runden som kom seg forbi og skjøv han lenger ned på listen, og til slutt utenfor semifinale, sier Sunniva.
Sunniva forteller videre om Ola som også nesten gikk videre til semifinale i led.
– Han ble dømt ned etter å ha passert et klipp, og med fullverdig score ville han gått videre til semifinale. Argumentet for neddømmingen var at klippet ikke lenger var mulig å klippe, forteller Sunniva.
Laglederen oppsummerer troppens yngste prestasjon med at hun håper han er fornøyd med sitt første junior-VM, for det har han all grunn til å være.
Ola selv sier han er passe fornøyd med mesterskapet, særlig tatt i betraktning at buldrekonkurransen var hans første internasjonale konkurransen i denne disiplinen, og at han ble matforgiftet rett før ledkonkurransen.
– Led er jeg ikke spesielt fornøyd med. Selv om jeg var matforgiftet og hadde kastet opp hele natten før, og ikke fått i meg noe energi så hadde jeg vært i semifinale om jeg bare hadde klippet det klippet, sier Ola tydelig litt oppgitt.
Men har hatt det kjempebra på tur med det norske laget.
– Det er alltid kjekt å reise med laget, vi er gode kompiser og laglederne stiller godt opp,» avslutter Ola.
Tidligere medaljevinnere fra internasjonale juniorkonkurranser, Per Ravlo-Caspersen og Sunniva Øvre-Eide, kunne ikke delta på grunn av skade. Sunniva har meldt sin tilbakekomst i september med deltagelse i europacup for senior førstkommende helg og junior-EM senere i måneden, begge i led.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.