Kun fem måneder etter forrige Norgesmesterskap var det duket for årets NM i buldring. Bratte Rogalands Venner og Sørmarka Arena stod for arrengementet og sammen med rutesetterne Kenneth Elvegård og Martin Mobråten gjorde de er formidabel jobb.

Et litt labert oppmøte i seniorklassene gjorde det til en åpen konkurranse og dueller fant sted i både de eldre og yngre klassene. Herreklassen var spesielt åpen hvor alt ble avsluttet på siste bulder. Markus Bülow-Berntzen var eneste herre som hadde en topp før siste bulder, noe som betød at om han toppet ville han vunnet hele konkurransen. Markus toppet ikke, noe som åpnet for en annen vinner. Ian Hollows fra Drammen Klatreklubb slo til og gikk den i to forsøk og Tarjei Hamre flashet den. Tarjei vant med en sone mer enn Ian og to fler enn Markus, og med fler enn 15 deltagere fikk Tarjei sin første kongepokal. Resten av finaleheatet fikk ingen topp.

Annonse
LRG_DSC00251

Dameklassen var en åpen duell mellom meg og Sunniva Haave, og også sterke Maria Sandbu var en som kunne slå til. Jeg toppet tre buldre, og resten av finaleheatet ble skilt på antall soner og forsøk soner. Sunniva fikk fire soner og tok med det sølv i årets NM og Maria fikk tre soner og fullførte podiet. Fjorårets Norgesmester Hannah Midtbø hadde meldt ankomst i forkant av konkurransen, men dukket ikke opp. Også landslagsklatrer Mie Kastet manglet på grunn av sykdom.

LRG_DSC00244 (1)

Juniorklassene var en kjempesuksess og det var mange små og store som imponerte. Rutesetterne var spesielt fornøyd med finalene i disse klassene.

Om vi begynner med de eldste var begge gullvinnere Albert Suthurst fra Kolsås Klatreklubb og Mia Wollebækk fra Trondheim Klatreklubb overlegne. De toppet begge tre buldre hver i klassen eldre junior hvor få andre kom seg opp. Albert toppet de tre første bulderne og kun svaet gjenstod. Ingen suksess for Albert, men lagkamerat Hauk Lem slo til og kapret sølvet med bestigning av det tekniske svaet som selv ingen herrer kom seg opp. Bronse i denne klassen gikk til Leo Chiba fra Tromsø Klatreklubb med sine tre soner. Albert sin prestasjon hadde holdt til gull i herreklassen, og også Hauk sin bestigning av svaet hadde gitt han en pallplass som senior.

LRG_DSC00229

Podiet i jenteklassen ble fullført av Regine Storå fra Bodø Klatreklubb med en topp og fire soner og Marie Lauridsen fra Klatreklubben Ålesund kapret 3. plassen med fire soner.

LRG_DSC00225

I den yngste jenteklassen forsvarte Sunniva Øvre-Eide fra Grenland Klatreklubb gullet sitt fra i fjor ved å toppe de fire finalebulderne. Også Nora Hovde og Emma Wollebækk fra Trondheim Klatreklubb toppet de fire bulderne. Emma havnet på 3. plass med tre forsøk fler på topp og Sunniva og Nora ble skilt på forsøk på sone. En jevn klasse med en enda jevnere pall. Klubbleder Hans-Petter Wollebækk informerte meg om at sølvvinner Nora kun har klatret et år, så hun blir spennende å følge. Verdt å nevne er også at Sunniva varmet opp konkurransehelgen med en kjapp bestigning av Marits Wedding gradert 8+ i Urdviki fredag kveld på vei til Stavanger, og kun få uker før det ble hun yngste jente til å ha besteget en rute av grad 9- i Norge. Hun gikk sin første 9- i Spania i vinter.

LRG_DSC00214

Den yngste gutteklassen ble vunnet av forrige norgescupvinner og regjerenede Norgesmester på tau Teodor Kirkebø fra Kolsås Klatreklubb. Denne klassen må ha vært den mest spennende med hele resultatlisten avgjort på siste bulder. Teodor toppet tre buldre, i likhet med hjemmehåpet Kristoffer Danielsen, men på to forsøk færre enn Kristoffer. Sindre Mauland fra Bergen Klatreklubb tok bronsen med to topp, fire soner og færrest forsøk på sone. Også 4. og 5. plassen toppet to buldre. Morsomt i denne klassen var at det var forskjellige buldre som ble gått, noe som gjør det til en spennende finale.

LRG_DSC00220

Med NM i Oslo for drøye fem måneder siden og NM i Trondheim året før ble helgens NM labert i forhold. Men arrangementet var plettfritt og klatringen fantastisk. Deltakerlistene kunne vært sterkere og publikum fler. Men dette er faktorer som ikke står på arrangørene – de står på klatrenorge.

Fjorårets Norgesmester Thilo Schröter meldte i forkant at han muligens ikke dukket opp på NM ettersom det var verdenscup i Kina samme helg. At han prioriterer verdenscupen bør for alle være en selvfølge etter hans fantastiske semifinale i Russland hvor han endte på 11. plass og var kun små marginer fra finale.

Helgens verdenscup gikk dessverre ikke like bra, og det ble en relativt dårlig runde resultatmessig som nummer 30 i sin gruppe. Jeg har ikke lykkes i å komme i kontakt med han da Kina har restiksjoner på landets Internett, men jeg er sikker på at hans første Kinatur har gitt han verdifull erfaring for de neste verdenscupene og videre i karrieren som konkurranseklatrer.

Thilo har to uker hjemme før han flyr tilbake til Asia for neste verdenscup i Tokyo, Japan. Juniorene skal i aksjon igjen allerede neste helg når EM i led arrangeres i Imst, Østerrike. Norge reiser med en tropp på syv utøvere og Thilo blir eneste nordmann på startlistene på de neste to verdenscupene.

Resultatlister fra helgens NM finnes her, og om du ikke allerede har sett finalene kan de være verdt å sjekke og link til det finner du her.