Ny helg ny verdenscup 2019

Verdenscupen er ordentlig i gang og denne helgen var de norske jentene i Chamonix.

Sist oppdatert: 14. juli 2019 kl 09.03
Tina J. Hafsaas på sin første kvalifiseringsrute. Foto: Ada Johnsen
Tina J. Hafsaas på sin første kvalifiseringsrute. Foto: Ada Johnsen
Lesetid: 3 minutter

Tina Johnsen Hafsaas

MKO_BWC 2018_Munich_Qualification Women_Blue Eyes_130_Copyright Marco Kost kopi

Flere ganger Norgesmester og nordisk mester, verdenscupfinalist og vår fremste konkurranseklatrer. Tina dekker nasjonale og internasjonale konkurranser for magasinet Klatring.

Juli er som det er hvert år fylt med konkurranser. En hver helg, og denne helgen var vi i Chamonix. Min favorittkonkurranse. Det er her jeg har hatt mine beste klatreøyeblikk. Jeg klatret min første semifinale i 2011 og min første finale i 2017. I årene i mellom var jeg i de fleste semifinalene, noe jeg også var i fjor. I år endte derimot opp med å bli en av mine dårligste konkurranser.

En miss to flytt før cruxet på min første rute ga meg et veldig dårlig resultat, et resultat det kom til å bli vanskelig å hente seg inn igjen fra. Vi var over 50 jenter som falt på de samme tre flyttene, og jeg falt på det først av de. Det er ruter som det her jeg vanligvis hevder meg, men et lite øyeblikk med usikkerhet tok meg og jeg hang i tauet uten syre i armene. Min andre rute var ikke stort bedre klatremessig, men jeg kom høyere og hentet en del plasseringer fra min første runde. Jeg havnet langt ned på resultatlisten og milevis fra semifinale resultatmessig med min 53. plass, men klatremessig er det heldigvis bare snakk om et par flytt på hver av rutene, og med en fight eller to ville det nok sett annerledes ut for min del. Nivået i år er høyere enn det har vært noen gang, og jeg har ikke råd til å gjøre feil eller levere halvveis.

IMG_0921
IMG_0921

Lisa-Marie Kvandahl på sin andre rute. Foto: Tina Hafsaas

Lisa-Marie Kvandahl deltok også i helgen, hennes andre verdenscup, og det ble en tung dag for henne også. Hun falt tidlig på begge rutene og kom på 85. plass.

Janja Garnbret, storfavoritt til å vinne alt hun stiller opp i, misset sin første taufinale siden hun begynte å konkurrere i verdenscupen 16 år gammel. For første gang var gullmedaljen «up for grab» på damesiden og det ble en spennende finale. De fem beste finalistene fikk alle score 34+ og sølvvinner fra forrige helg Chaehyun Seo fra Korea vant på count-back til semifinalen. 16 år gammel, deltatt på to verdenscuper og har nå en gullmedalje og en sølvmedalje på merittlisten.

IMG_0970
IMG_0970

Korea med 34+ og til toppen av pallen. Foto: Tina Hafsaas

Alexander Megos var første herre ut og klatret finalen lekende lett. En fotpopp på topplata sendte han i selen mens han fortsatt så fresh ut, og det var en tydelig frustret tysker som ble firt ned. Ingen var i nærheten av hans prestasjon før siste herre var på veggen. Adam Ondra lekte seg opp og gjorde ingen feil. Han kom forbi flyttet Megos skled på og falt på det neste. En fortjent seier, men vi gikk glipp av det som kunne blitt en spennende duell med tanke på Megos sitt overraskende fall. Ondra vant alle rundene i helgens konkurranse, og dette var den eneste verdenscupen han stiller opp i før VM om en måned.

IMG_0978
IMG_0978

Adam Ondra høyt på finaleruten. Foto: Tina Hafsaas

Konkurransen ble avsluttet med fyrverkeri til Frankrikes nasjonaldag.

Jeg har en siste sjanse for å få til en god gjennomkjøring før VM og det er neste helg i Briancon. Lisa-Maries neste internasjonale konkurranse er EM i oktober, så jeg blir eneste nordmann som stiller til start neste helg.  

IMG_0986
IMG_0986
Publisert 14. juli 2019 kl 09.03
Sist oppdatert 14. juli 2019 kl 09.03
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen