Rutesettere Kenneth Elvegård og Martin Mobråten stod for rutene i de seks ulike klassene; yngre junior jenter og gutter, eldre junior jenter og gutter, og senior i begge kjønn. I seniorklassen var det et labert oppmøte hvor det kun stilte fem damer og seks herrer til start, og så vidt jeg kan huske er det sjeldent så få herrer med. Men det var ingen stopper for konkurransen.

Rutesetterduoen var fornøyde med hvordan konkurransen ble gjennomført og hvordan de traff på nivået. For en gang skyld valgte de å gi den kuleste veggen til damene/jentene, det er som regel gutta som får den. 16 år gamle Lisa-Marie Kvandahl i eldre junior var jenta som klatret lengst, og det inkluderer også damene i seniorklassen. Ruta var bratt og rundt 8+, og hun var den klart beste. Vinneren i dameklassen var bergensjenta Eline Neshæim.

Annonse

I likhet med jenteklassene var det også eldre junior som var det sterkeste klassen blant gutta. De fikk en teknisk finale på en svakt overhengende vegg, og Kenneth og Martin syns det var gøy å se de nervøse gutta på den tekniske 9- ruten de hadde skrudd. Leo Ketil Bø, også 16 år og i klassen eldre junior, klatret best og kom lengst av alle. Han falt helt i toppen, og nummer to i denne klassen, Kristoffer Klev falt et godt stykke lenger ned. Vinneren i seniorklassen var Mangus Krane Ovesen fra Narvik som kom ti flytt kortere enn Leo.

Å få en teknisk finalerute er alltid skummelt, og det tror jeg de aller fleste konkurranseklatrere syns. Det er lite rom for å feile og sjeldent en mulighet for å ta seg inn eller nullstille seg om starten ikke går feilfritt. En vanlig feil mange gjør på kjipe ruter er, naturlig nok, å gripe hardere på takene enn man pleier. Dette gjør at man blir raskt pumpet og klatrer enda mer anspent. Å klatre mens man er nervøs gjør at flyten ofte er mer stakkato og man klarer ikke å senke skuldrene og stå på bena, som er essensielt på vertikale ruter. I følge rutesetterne var det mange som ikke helt klarte å klatre slik de pleier på finaleruten, som gjorde at de fleste falt før de burde. Det ideelle var om flere hadde nærmet seg toppen av ruten.

Den største overraskelsen i helgen var nivået på de yngste jentene hvor de hadde undervurdert klassen noe. Dette førte til tre topp i finalen, hvor to av dem også toppet begge kvalifiseringsrutene. Ikke ideelt for en konkurranse, men det må jo være gøy å bli overrasket den veien kontra den andre.

Dessverre er deltakertallene lave på konkurranser arrangert i Nord-Norge, men som Kenneth og Martin selv sa var dette forventet, spesielt i seniorklassene. Ingen av de 15 beste fra NM i høst deltok i herreklassen, og ingen av damene som pleier å stille var heller tilstede. Jeg kan ikke si så mye om hvorfor de andre ikke stilte, men min grunn er i hvert fall at det ikke er attraktivt nok. Prisen man må betale er rett og slett for mye i forhold til hva jeg får igjen av relevant konkurranseerfaring og glede. Selv om det er få damer i Norge som satser konkurranseklatring er likevel totalkostnadene for en helgetur i Norge ofte for mye med fly, hotell og kanskje leiebil.

Neste norgescup er om tre uker i Sogndal. 20. februar for å være med nøyaktig, og det er Martin Mobråten og Adam Pustelnik som skal stå for rutene der.

Topp tre i hver klasse:

Yngre junior jenter
1. Mia Wollebækk, Trondheim Klatreklubb 
2. Oda Lauridsen, Klatreklubben Ålesund 
3. Emma Wollebæk, Trondheim Klatreklubb

Yngre junior gutter
1. Kristian Eian, Oslo Klatreklubb 
2. Tobias Reidel, Oslo Klatreklubb 
3. Leo Chiba, Tromsø klatreklubb

Eldre junior jenter
1. Lisa-Marie Kvandahl
2. Bergljot Hansen 
3. Ingrid Amundrud 

Eldre junior gutter
1. Leo Bøe, Bergen Klatreklubb
2. Kristoffer Klev, Oslo Klatreklubb 
3. Baste Andesilic, Fredrikstad Klatreklubb 

Dame senior
1. Eline Neshæim, Bergen Klatreklubb
2. Sunniva Haave, Oslo Klatreklubb 
3. Karin Eknor, Narvik Klatreklubb

Herre Senior
1. Magnus Krane Ovesen, Narvik Klatreklubb
2. Brage Birkelund Olsen, Trondheim Klatreklubb 
3. Birk Næss, Lillehammer Klatreklubb 

Fullstendige resultatlister finnes her