Thilo Schröter fra Kolsås Klatreklubb tok gullet i herreklassen som den eneste med tre topper, og det var vel neppe noen overraskelse. Tarjei Hamre fra Trondheim Klatreklubb ble nummer to med to topp og Rolf-Martin Bjørngaard nummer tre med en topp. Resten av finaleheatet måtte nøye seg med et par sonetak.

I dameklassen var det førsteårs senior Sunniva Haave fra Oslo Klatreklubb som tok seieren med tre topp, som den eneste. Mie Kastet og jeg selv fikk to topp, men jeg på et par forsøk mer enn henne som ga hun 2. plassen og meg 3. plassen. Jeg hadde problemer med toppmatchen på bulder nummer to som både Sunniva og Mie gikk, og sløste med et par forsøk på de to jeg gikk, men fikk min revansj på siste bulder hvor jeg kom lengst, men dessverre ingen topp.

Annonse

I eldre junior gutter var det Oslogutten Kristoffer Klev som vant foran hjemmefavoritten Leo Bøe. De to kjempet jevnt gjennom hele konkurransen, men med en topp mer på Klev ble gullet hans. 3. plassen i denne klassen ble Christian Eliassen fra Trondheim Klatreklubb med kun en bonus.

Den eldste jenteklassen gikk også til en Osloklatrer; Ingrid Amundrud. Hun var den eneste som gikk et bulder i finalen, og det gjorde hun på to forsøk. De andre jentene ble rangert på bonuser og count back til kvalifiseringen. Lisa-Marie Kvandahl, også fra Oslo Klatreklubb, ble nummer to og Bergljot Hansen fra Trondheim Klatreklubb ble nummer tre.

I den yngste gutteklassen var det en duell mellom de to klubbene i Oslo med Albert Suthurst fra Kolsås Klatreklubb og Kristian Eian fra Oslo Klatreklubb. Albert vant kvaliken med 11 av 12 topp og Kristian med 10 topp. I finalen fulgte de hverandre hakk i hel og ble skilt på forsøk. De begge toppet alle de fire finalebulderne, men Kristian på et forsøk mindre enn Albert. Nummer tre i denne klassen ble Oslo Klatreklubbs Leo Pålsgård.

Mia Wollebækk fra Trondheim Klatreklubb ble vinneren i den yngste jenteklassen. Hun var en av fire som toppet et bulder, men den eneste til å få alle bonustakene. Nummer to ble Oda Lauridsen fra Ålesund med tre bonus og nummer tre ble Ingrid Kindlihagen fra Haugaland Klatrelag med to bonus.

Rutesetting, som alltid er et tema på konkurranser, var i noens øyne bra og i andres øyne ikke det beste. Personlig syns jeg det er bra at de valgte å skru til de beste utøverne i hver klasse. Når det først dukker opp noen av landets beste på Norgescupen, som ikke skjer så veldig ofte i seniorklassene, er det bra at de blir prioritert. Ingenting er så kjedelig som en flashekonkurranse hvor alt handler om å ikke gjøre feil. Herreklassen er et eksempel på dette, Thilo som er den beste i landet, stiller ikke alltid opp på konkurransene, men når han først velger å gjøre det, er det viktig at han får buldre som passer til sitt nivå, selv om det betyr at mange i finaleheatet ikke klarer noe særlig. Jeg merket det var litt misnøye i denne klassen bak i isolatet, spesielt i starten da ingen fikk bonus på de to første bulderne, bortsett fra Thilo som gikk det ene. De to siste var dog litt mer rett frem og en stil de norske gutta behersker bedre og ting begynte å skje. Med en vinner som gikk tre buldre og de to neste fikk henholdsvis to og en topp syns jeg skruteamet traff perfekt i denne klassen.

I de yngre klassene er det nok viktigere å skru for finaleheatet som helhet og ikke toppen av sjiktet, men med et så stort sprik som det er i noen av klassene er det også en stor utfordring. I den yngste gutteklassen er det for eksempel en såpass stor nivåforskjell i deltakerne at det er så og si umulig å treffe perfekt. For de to beste kom det an på forsøkene på topp da de toppet alle de fire finalebulderne og resten av heatet skilte på bonus, med unntak av en som fikk en topp.

Det samme problemet ser vi også i den eldste gutteklassen, som også er en klasse med store nivåforskjeller. I den eldre jenteklassen er ikke forskjellene i nivå så stor, men her hadde de skrudd veldig hardt, så lite uttelling var å se. De jentene jeg snakket med var imidlertid fornøyd med at det bikket denne veien og ikke motsatt, fordi lette buldre er både kjedelig og lite inspirerende å klatre på.

Vinneren i dameklassen, Sunniva, sa det var utrolig gøy å vinne hennes første seniorkonkurranse i buldring. Hun ble nylig tatt ut til juniorlandslaget og satser på europacupen i buldring som begynner i mai med EM i august som høydepunkt.

Thilo var fornøyd med passe harde buldre og god variasjon i stil, og ser frem til å konkurrere internasjonalt i fremtiden. Akkurat nå venter han på behandling av statsborgerskap for å kunne konkurrere internasjonalt, men det spørs om vi får sett han ute i verden så tidlig som i år med konkurransestart rett rundt hjørnet.

Fullstendige resultatlister ligger på Bergen Klatreklubb sin hjemmeside.

Neste Norgescup er ikke før til høsten, men før den tid begynner både verdenscupen i buldring og tau, og europacupen i buldring og tau. Første ut er verdenscup i buldring i Sveits om en måned hvor Hannah Midtbø stiller til start, og muligens Kenneth Elvegård og Mie Kastet.