Hele 370 deltagere tok i helga veien til Bergen klatresenter Fana for å delta i bedrifts-NM i buldring. Aldri før har så mange bulder blitt besteget i et norsk klatrearrangement.
MYE FOLK: Stor deltagelse da tidenes første bedrifts-NM i buldring gikk av stabelen i helga. Foto: Lars Mjaavatn
Lesetid: 5 minutter
Helgens bedrifts-NM i buldring var norgeshistoriens første i sitt slag. Sannsynligvis var det også historiens største klatrearrangement her til lands.
Se resultatlistene nederst i artikkelen!
– Bedrifts-NM er mer løssluppent enn et vanlig NM, med hovedfokus på at så mange som mulig skal ha det kult. I finalene har vi samme reglement som i en vanlig norgescup. Her er nivået også ganske høyt. Det hardeste bulderet i herreklassen er kanskje 7c eller så, mens det i dameklassene er rundt 7a, sier speaker Lars Mjaavatn til Klatring.
Han er en av eierne av Bergen Klatresenter som arrangerte NM i samarbeid med Vestland Bedriftsidrettskrets. I de innledende rundene var det 35 ulike bulder. Deltakerne fikk totalt to timer og tjue minutter til disposisjon for å klare så mange av dem som mulig.
Bedrift toppet over 500 bulder
I tillegg til de individuelle konkurransene ble Norges beste bedrift kåret ut fra høyest poengsum totalt for hele laget under innledende runde. I denne tevlingen var det tre klasser inndelt etter antall ansatte i bedriften.
Man kunne melde på så mange medlemmer i eget bedriftsidrettslag som man ønsket. Alle poeng telte og høyeste totale poengscore ga vinnerbedriften.
I klassen for bedrifter med mellom 30 og 200 ansatte gikk seieren til ClampOn, et selskap som leverer instrumenter til olje- og gassindustrien. De deltok med 27 deltagere, som til sammen greide å sende hele 552 buldre i løpet av konkurransen. Det var over dobbelt så mange som Capgeieni, som kom på andreplass.
– Dette var veldig gøy og engasjerende å være med på. Vi fikk jo faktisk med over en fjerdedel av våre hundre ansatte, sier lagleder for ClampOn, Kristian Lygre.
Buldring er klatring uten tau. Her finner du Klatrings dekning av buldrefelt over hele Norge.
Stort aldersspenn
– Blant våre folk hadde vi med alt fra en lærling på 16 til folk over 60 år. Sistnevnte spurte i forkant om det var en øvre aldersgrense, men endte opp med å gå et 15-talls bulder. Vi hadde med folk som aldri hadde klatret før, og som gikk 10-12 problemer. Man trengte ikke en gang å drive med idrett til vanlig for å kunne ha en kjempeopplevelse her, sier Lygre, som selv er en ivrig klatrer.
– Hva var ambisjonen i forkant?
– Helt klart å vinne! Vi har et fint klatremiljø i bedriften, og vi vant også bergensmesterskap som ble arrangert tidligere i år. Så har vi mobilisert deltakere så det hyler etter til NM, smiler laglederen.
De seks beste i dame- og herreklassen gikk videre til finale lørdag ettermiddag. I finalen var det fire egne bulder med sonemarkering og topp.
Også i den individuelle klassen ble det medalje på en ClampOn-ansatt. Der kom Ingvild Ydse på en andreplass etter å ha ledet kvaliken. I finalen var imidlertid Nini Sissner, som representerte Havforskningsinstituttet i Bergen, hakket kvassere.
Valer-kvinnen hadde aldri før konkurrert i klatring, men kan vise til tre NM-medaljer i bryting fra yngre dager.
– Jeg hadde mer tro på at Ingvild skulle ta seieren, men jeg var kanskje mer heldig med bulderne, sier Sissner beskjedent etter at seieren er sikret.
Kjærkomne pauser
Man skulle tro at det ville bli mye venting og kanskje til og med litt frustrasjon når 370 deltagere skal kvalifisere seg, men norgesmester Sissner har bare godord å si om arrangementet.
– Noe køståing ble det jo, men uansett må man ha litt pause mellom hvert problem. Dessuten er det jo et stort senter og buldrene var spredd over et svært område. Jeg fikk prøvd på alt jeg ville, og ble i alle fall god og sliten, spesielt ettersom finalen kom på samme dag. Jeg er ikke vant til flere økter om dagen. NM var veldig bra gjennomført, og dessuten var det kult skrudde bulder.
Herreklassen ble vunnet av Eivind Rebnord, som jobber hos AVO Consulting.
Buldring for folket
Lars Mjaavatn fra Bergen Klatresenter var med på å starte konseptet med buldring for bedrifter.
– Tanken var å få denne aktiviteten ut til folket, der det skulle være en lav terskel for å delta. Bedriftsidretten har allerede hatt noen lokale bedriftskonkurranser i Oslo, Førde, Ålesund. Nordfjordeid Tromsø og Sogndal, og har sett at det er veldig populært. Det er et kult konsept for bedriftene, sier Mjaavatn.
I forbindelse med helgens konkurranse brukte Bedriftsidrettskretsen sine kanaler til å sende ut invitasjoner, mens Klatresenteret stilte med lokaler og rutesettere. Under kvaliken var 20 dommere i sving og passet på passet på at deltakerne etablerte seg på start og topp, at de ikke brukte klomutterhull, og at køkulturen var god.
– Er det utfordrende å legge seg på riktig vanskelighetsnivå når man lager bulder i bedrifts-NM?
– På sentrene våre har vi fokus på buldring for folket. Vi har en gjeng som er flinke til å skru artig buldring på lavere grader. At et bulder er «folkelig» betyr ikke at det er skrudd som en stige, men at det er overkommelig, at det først og fremst utfordrer på balanse og koordinasjon og at det ikke er så veldig høyt.
Mjaavatn forteller at invitasjonen gikk ut til bedriftene 1. juni.
– Den siste uka før fristen gikk ut rant det på med påmeldinger, og flere meldte interesse i etterkant. Så dette kunne faktisk ha blitt enda større.
Resultater bedrifts-NM i buldring 2023
Individuelle klasser:
Kvinner:
1. Nini Sissner, Havforskningsinstituttet
2. Ingvill Ydse, ClampOn
3. Marta Bakke , Cowi
Herrer
1. Eivind Rebnord, AVO consulting
2. Espen Hermans, HVL. Høgskolen på Vestlandet
3. Endre Sandø Evensen, EY Consulting
Beste bedrift :
Klasse A: 1-30 ansatte:
Ruben Hood Holding AS – 328 topper
Valkyrien – 123 topper
Naeva – 106 topper
Klasse B: 30-200 ansatte:
ClampOn – 552 topper
Capgemeni – 215 topper
Konkurransetilsynet – 212 topper
Klasse C: Over 200 ansatte:
Bergen Brannkorps – 712 topper
Norconsult – 676 topper
Høgskolen på Vestlandet – 587 topper
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.