Norge til topps i nordisk mesterskap

Suveren dag for de norske juniorene på nordisk mesterskap i buldring. Halvpraten av medaljene som ble delt ut gikk til norske deltakere og av dem var fire gull.

Sist oppdatert: 16. mai 2016 kl 09.51
Albert Suthurst klatrer til topps i klassen youth B. Foto: Thor-Henrik Kvandahl
Albert Suthurst klatrer til topps i klassen youth B. Foto: Thor-Henrik Kvandahl
Lesetid: 5 minutter

16 gira ungdommer tok turen til Helsinki i helgen hvor nordisk mesterskap ble arrangert. 11 av dem var tatt ut av Norges Klatreforbund og fem andre valgte å ta turen på egenhånd.

Albert Suthurst, Oda Lauridsen, Lisa-Marie Kvandahl og Sunniva Haave vant sine respektive klasser, noen av dem overlegent og noen av dem med små marginer. Lea Schmitthener, Kristian Eian, Leo Bøe, Marie Lauridsen og Kristoffer Klev er også sterkinger som endte med pallplass.

Av de 16 norske deltakerene kom 15 stykker til finalen og fikk en ny mulighet til å klatre søndag morgen. I noen klasser ble resultatlisten snudd, og i andre klasser var det favorittene som vant. Sunniva var blant en av favorittene som vant, og dette gjorde hun med små marginer – hun hadde to forsøk mindre på en bonus enn danske Annika Korsgaard som ble nummer to i klassen jente junior. Men små marginer gir ofte seier i buldrekonkurranser, og med dette fikk Sunniva tittelen nordisk mester med seg hjem.

13225154_1292917380738182_386363137_o
13225154_1292917380738182_386363137_o

Sunniva Haave topper andre finalebulder. Foto: Thor-Henrik Kvandahl

- Arrangementet var ikke så bra, det var en del forsinkelser før vi kom i gang med finalen. Det var heller ikke ideelt at alle de tre klassene klatret på samme finalebuldere, da takene blir glattere og glattere for hver som går på, sier Sunniva.

Hun var imidlertid fornøyd med egen prestsasjon, spesielt kvalifiseringen hvor hun gikk åtte av åtte buldre flash. I finalen var bulderne fine, hardere enn i kvalifiseringen, og hun er strålende fornøyd med resultatet. Sunniva var i mine øyne favoritt i denne klassen i forkant av konkurransen, og det er alltid kult å se favorittene leve opp til forventningene. Sunniva klatret i forrige helg sin første finale i europacupen i buldring som ble arrangert i Portugal, og hun har planer om å delta på de resterende – Østerrike, Polen, Frankrike og tilbake til Østerrike for EM er sommerplanene hennes. Og med de gode resultatene hun har levert til nå får hun kanskje en billett til junior VM i Kina i november.

Har du lest om Sunnivas 6. plass fra europacupen?

En av våre mer rutinerte tauklatrere tok også turen til Helsinki, Lisa-Marie Kvandahl. Hun er primært en tauklatrer, men liker å utfordre seg selv med buldring en gang i ny og ne. Hun trener for den internasjonale tausesongen som har sesongstart om to uker, men valgte likevel å delta på nordisk mesterskap, og det med stor suksess. Hun gikk to av de fire finlaebulderne, og dette holdt til seier i hennes klasse, youth A.

- Lisa-Marie klatret utrolig bra gjennom hele konkurransen – teknisk riktig, veldig sikkert og med god margin, rapporterer reiseleder og pappa Thor-Henrik Kvandahl.

13224220_1292913027405284_2063480397_o
Lisa-Marie Kvandahl flasher fjerde finalebulder. Foto: Thor-Henrik Kvandahl

Lisa-Marie Kvandahl flasher siste finalebulder. Foto: Thor-Henrik Kvandahl

Hun forteller selv at hun syns det var en veldig bra konkurranse med kule buldre.

- Kvaliken var nok litt for lett, men finalen var skrudd på et passe nivå med sva, dobbelcatch, overheng og en ordentlig bratt.

Hun forteller videre at hun hadde ambisjoner om å komme på pallen, men ikke forventet å vinne da hun har fokus på tausesongen som er rett rundt hjørnet.

Albert som tok seieren i den yngste gutteklassen er et nytt navn å markere seg. Han har ikke deltatt på så veldig mange konkurranser enda, men de få han har vært med på har han enten vunnet eller kommet på 2. plass her i Norge. Konkurransen i helgen var hans første internasjonale, og det ga mersmak.

- Det var utrolig morsomme buldere i både kvaliken og finalen. Jeg er velidg fornøyd med egen innsats, og det var utrolig morsomt å klatre konkurranse i et annet land.

To glade gutter på nordisk. Kristian Eian t.v og Albert Suthurds t.h med henholdsvis 3. og 1. plass i klassen youth B
To glade gutter på nordisk. Kristian Eian t.v og Albert Suthurds t.h med henholdsvis 3. og 1. plass i klassen youth B

To fornøyde gutter på nordisk mesterskap. Kristian Eian t.v og Albert Suthurst t.h henholdsvis 3. og 1. plass i klassen youth B. Foto: Thor-Henrik Kvandahl

Albert flashet syv av de åtte kvalifiseringsbuldrene og to av de fire finalebulderne. Det tredje bulderet han gikk i finalen gikk han i andre forsøk, og det siste var det ingen i klassen hans som kom seg opp. Albert var sammen med svenske Marcus Gilberg eneste til å gå mer enn et bulder, og reiseleder Thor-Henrik mente Albert klatret best gjennom konkurransen.

- Albert var i en egen klasse. Helt utrolig artig å se han klatre.

Lea Schmitthenner er også et nytt navn i internasjonal konkurransesammenheng. Ungjenta fra Kolsås Klatreklubb deltok også på sin første internasjonale konkurranse. Hun forklarer tross null topp av noen av jentene i klassen youth B i finalen at hun ikke syntes at buldrene var for harde.

- Jeg synes ikke det var for vanskelige buldre siden jeg faktisk var på topptaket på to av dem. Alt i alt har det vært gøy å klatre med de andre nordiske deltakerne og prøve nye buldre.

13239089_892042287584803_3357829931101449760_n
13239089_892042287584803_3357829931101449760_n

Lea til topps på et av de åtte kvalifiseringsbulderne. Foto: Christian Schmitthenner. 

Hun sier også at hun syns det var veldig gøy at det norske laget gjorde det så bra. Noe de definitivt gjorde.

Sunniva, Lisa-Marie, Albert og Lea var bare tre av mange norske utøvere leverte en solid innsats i helgen. Norge var det dominerende landet under årets nordiske mesterskap, og det er en stor glede å se.

Neste internasjonale konkurranse med norske deltakere er verdenscup i buldring på fredag og lørdag i Innsbruck, Østerrike, hvor jeg selv, Hannah Midtbø og Rolf-Martin Bjørngaard skal delta. Helgen etter det skal juniorene i gang med sin internasjonale tausesong med årets første europacup å tau i Imst, Østerrike.

Fullstendige resultatlister finnes på de finske arrangørene sin nettside, men dessverre uten detaljer om hvordan utøverne klatret.

Publisert 16. mai 2016 kl 09.51
Sist oppdatert 16. mai 2016 kl 09.51
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen