Mia Wollebækk klatret seg til semifinale fredag ettermiddag som siste jente inn, og slo til så det suste i semifinalen dagen etter. Der endte hun med score 32+ som ga henne en fin 14. plass. Dette er hennes beste resultat og det i en av de største konkurransene i år. Kun junior-VM er større, og der skal hun klatre sammen med resten av det norske juniorlandslaget i august.

Selv forteller hun at hun er fornøyd med egen klatring tross en vår uten mange tauøkter. For trønderjenta er det ikke lett å få til tauøkter da Trondheim står uten klatresenter og klatresenterne i nærheten som Stjørdal og Orkanger ikke har harde nok ruter.

Annonse

– Jeg merket at det var lenge siden sist jeg klatret tau, men jeg hadde likevel ambisjoner om å komme til semifinale så da jeg oppnådde det målet kunne jeg konsentrere meg om å kose meg med klatringen.

Fra delt 26. plass til 14. plass er en massiv forbedring fra en runde til den neste og om semifinalen forteller Mia at ruten var hardere, men ganske lik i stil som kvalifiseringsrutene.

– Imst passer meg ofte ganske bra fordi veggen er så lang. Det gjør at hvert flytt må være litt lettere, i tillegg til at det er mye teknisk klatring.

Det er en glede å se de norske juniorene prestere og jeg håper vi får flere spennende semifinaler og finaler i sesongen som akkurat har startet.

En glede er det også å se de yngste i aksjon. Edel Lemvik, Sunniva Øvre-Eide og Teodor Kirkebø deltok på sin første internasjonale konkurranse for kun fire uker siden med europacup i buldring og i helgen deltok de på sin første internasjonale taukonkurranse. De har alle konkurrert nasjonalt i et år og var  svært spente på nivået i Europa og hvordan de selv lå an. Også Emma Wollebækk deltok i den  yngste klassen, men hun hadde sin debut i fjor.

Sunniva klatret en bra første kvalik hvor hun kom høyt med score 41+ og en 21. plass, men en miss på den andre ruten gjorde at hun havnet utenfor de 26 beste som går videre til semifinale med en 35. plass. Lagvenninne Edel havnet på plassen bak med en ganske bra 2. kvalik og en litt dårligere 1. kvalik og siste norske jente i denne klassen, Emma to plasseringer bak det igjen. En jevn runde for de norske jentene.

Sunniva forteller at det var veldig gøy og spennende å se de andre utøverne og kjenne igjen flere av de hun la merke til på buldrekonkurransen tidligere i år.

– De flinkeste har gode rutiner og er veldig strukturerte, sier hun.

Jentene syns alle de konkurrerte mot var veldig gode og at de kan lære mye av dem. Sammenliknet med buldring forteller de at helgens taukonkurranse var litt mer stressende ettersom de kun har et forsøk på rutene. I buldring kan de prøve bulderne sammen, dele beta og disponere tiden i sitt eget tempo, mens på tau må du gå på når det er din tur og når du faller er du ferdig. Et kjent stressmoment i konkurranseklatring, men det er også noe som kan gjøre at du presterer bedre. Å lære seg å bruke nervene til noe positivt krever erfaring, og de unge jentene har hamstret verdifull erfaring i helgen.

Også Teodor forteller at det var veldig gøy å konkurrere og at nivået er høyt. Toppnivået i hans klasse er skyhøyt, som det også er i de andre klassene, men midtnivået er absolutt mulig å nå for unggutten fra Oslo.

Teodor endte som nummer 55 med to ganske jevne ruter i kvalifiseringen.

Eldste gutt var Hauk Lem som havnet rett utenfor semifinale med 29. plass. Et par flytt på en av rutene hadde sendt han videre og han ville fått en ny sjanse slik som Mia utnyttet godt da hun gikk fra 26. plass til 14. plass.

Landslagscoach Nicki Horak forteller om en vellykket helg med Mias klatring, Hauk sine små marginer og våre kjære rookier som er i gang med sin internasjonale konkurransekarriere.

Neste runde er i Sviets om en måned og det gleder jeg meg til for da skal jeg se på. Før den tid skal Thilo Schröter ut i aksjon igjen med verdenscup i Japan og USA de to neste helgene. Og min sesongstart kommer stadig nærmere med kun seks uker forberedelser igjen.

 

Norske resultater

  • Mia Wollebækk 14. plass youth A 
  • Hauk Lem 29. plass Junior
  • Sunniva Øvre-Eide 35. plass youth B
  • Edel Lemvik 36. plass youth B
  • Emma Wollebækk 38. plass youth B
  • Teodor Kirkebø 55. plass youth B
imst

I veggen: Mia Wollebækk og Hauk Lem i aksjon. Foto: Roar Olsen

tre jenter

Tre unge deltagere: Edel Lemvik, Emma Wollebækk og Sunniva Øvre-Eide. Foto: Norges Klatreforbund