– Foreløpig er det 127 påmeldte. Det er rekordhøy deltagelse i NM led-sammenheng, sier arrangementsansvarlig fra Norges Klatreforbund Siss Klev.

– Påmeldingen er åpen til og med onsdag 12. november til kl. 24:00, så vi håper vi får enda flere deltakere. Tidligere var herrer senior den største klassen. Nå er yngre junior jenter den største klassen med 27 deltakere fulgt av eldre jenter og gutter. Det mangler tre damer før det er like mange påmeldte i damer senior og herrer senior-klassene, og det hadde i så fall vært historisk. Det har aldri skjedd før, sier Klev. Hun kommer med oppfordringer til alle, men særlig damer senior og yngre gutter til å melde seg på.

I herreklassen blir det spennende, med mange sterke kandidater. Åtte av de påmeldte, altså et potensielt finaleheat, har gått 8b+ eller hardere. Både Thilo Schröter, Erik Grandelius og Martin Mobråten har gått 9a. Mobråten vant sitt første NM-gull på led da han deltok i fjor, og kapret gullet foran Thilo som tok sølv. Alle de sterkeste mennene i landet er med, og de har trent målrettet for NM. Det er ingen klar gullfavoritt, så alt tyder på at det kan bli en spennende finale. 

I FJOR: Martin Mobråten vant i forrige NM. Blir det revansje i år? Foto: Stian Christophersen.
I FJOR: Martin Mobråten vant i forrige NM. Blir det revansje i år? Foto: Stian Christophersen.

I FJOR: Martin Mobråten vant i forrige NM. Blir det revansje i år? Foto: Stian Christophersen

I damer senior må Tina Hafsaas tåle favoritt-stempelet, den eneste av de påmeldte som satser på konkurranser. Tina har vunnet alle NM i led hun har deltatt i siden hun vant som 16-åring i 2010. Likevel tar hun ikke seieren på forskudd:

– Jeg har fått nok av påminnelser i år om at klatring også handler om å klatre teknisk riktig og ta smarte avgjørelser, ikke bare fysikk og pump som er jeg så glad i å trene. Det er kult å se så mange dyktige damer på påmeldingslisten, så jeg må absolutt gjøre mitt beste for å dra i land seieren.

Dette blir mitt første NM i min disiplin på hjemmebane og jeg gleder meg til å klatre foran venner og familie. Jeg tror det blir en stor fest som ingen bør gå glipp av, sier Hafsaas. Hun har også god oversikt over juniorene som skal konkurrere, så jeg spør henne hva vi kan vente oss av disse klassene:

– I klassen yngre jenter har det gjennom hele høsten vært en spennende duell mellom Edel Lemvik og Sunniva Øvre-Eide. Edel har kommet sterkest ut i flest tilfeller, men Sunniva vant Nordisk mesterskap i led i Malmö nå i helgen. Blant guttene har Kristoffer Danielsen og Teodor Kirkebø vunnet en Norgescup hver, men Teodor står som Nordisk mester og er med det en knapp favoritt i denne klassen. Teodor klatrer også på hjemmebane som kan gi fordeler.

I eldre junior er det alltid spennende mellom Emma Wollebæk og Ingrid Kindlihagen. Emma vant siste Norgescup og Ingrid Nordisk mesterskap. Blant guttene er landslagsklatrerne Albert Suthurst og Ørjan Vaage muligens favoritter, men Arne Farestveit vant forrige Norgescup overlegent og kan gi dem en solid motstand. Han er et pumpdyr, og det tror jeg blir en klar fordel på Oslo Klatresenters lange og bratte vegg, forteller Hafsaas.

BRATT: Thilo Schröter i den bratte veggen på Oslo Klatresenter. Foto: Bjørnar Smestad.
BRATT: Thilo Schröter i den bratte veggen på Oslo Klatresenter. Foto: Bjørnar Smestad.

BRATT: Thilo Schröter trener på Oslo Klatresenter. Foto: Bjørnar Smestad

Her kan du se hvem som har meldt seg på.

Damer senior: 19 påmeldte

Herrer senior: 22 påmeldte

Eldre junior jenter: 22 påmeldte

Eldre junior gutter: 22 påmeldte

Yngre junior jenter: 27 påmeldte

Yngre junior gutter: 15 påmeldte 

Ruteskruere er Joakim Louis Sæther og Adam Pustelnik. Begge har lang erfaring når det kommer til å skru for konkurranser. Pustelnik er rutesetter for IFSC (International Federation of Sport Climbing) og har skrudd flere World cups, samt andre store konkurranser som Adidas Rockstars i flere år. Sæther har jobbet med rutesetting i flere år og skrur nasjonale konkurranser.

Sæther er tilbakeholden med informasjon om rutene de skal skru, men forteller at rutene er tilpasset de ulike gruppene og skrudd progressivt med påmeldingslisten tatt i betraktning. Med dette mener han at alle som melder seg på kommer til å få klatret litt, at de beste kommer til finalen, og at de sikter på å få til bare én topp. Pustelnik og Sæther lover å levere fine ruter med spektakulær klatring, så både deltagere og publikum kan vente seg underholdning.

Joakim og Adam
Joakim og Adam

RUTESKRUERNE: Joakim Louis Sæther og Adam Pustelnik skrur til NM, og lover underholdende ruter. Foto: Joakim Louis Sæther

Jørn Reidel fra Oslo Klatreklubb er arrangøransvarlig, og kan melde om god kontroll før det braker løs i helgen.

– Vi har 60-70 frivillige innom i løpet av helgen fra lørdag morgen til søndag ettermiddag, og vi har ganske bra kontroll. Vi har jobbet hardt med å skaffe personer med rett kompetanse, siden vi har flere krevende oppgaver som lys/lyd rigging, sikring, sekretariat og så videre. Noen oppgaver, som nedskruing og vask av tak, har blitt en større jobb enn vi forutså, så her har vi slitt mest med tanke på ressurser. Dette er oppgaver som gjerne må gjøres på dagtid eller sent på kvelden, noe som er krevende for frivillige, forteller Reider.

Med bankett etter konkurransen og konsert av det etter hvert så smått legendariske bandet Fjellbillies, forventes det god stemning både under og etter konkurransen. Lyd og lys står Ola Erik Blæsterdalen for, og han er «gira på show», ryktes det.

Banketten må bestilles på forhånd så sant man ønsker mat. For de under 18 år har de booket Piece of Cake på Oppsal senter, og der er det større fleksibilitet til at utøvere kan komme innom uten forhåndsbooking.

Tina-Hafsaa-Foto_Bjørnar-Smestad2
STERK: Tina Hafsaas i bratta på Oslo Klatresenter. Foto: Bjørnar Smestad

Program (tentativt)

Lørdag 16. november: kvalifisering og finale, alle klasser

07:00: Lokalet åpner/ start registrering, alle klasser
09:00: Registrering stenger, alle klasser
09.00: Videovisning, kvalik 1 og 2, teknisk møte
10.00: Kvalifisering, alle klasser (til ca 14:10)
14:10-17:30 Pause/omskruing
16:00: Isolat åpner, alle klasser
17.00: Isolat stenger, alle klasser
17:45: Presentasjon av finalistene, visning
18:00: Finaler alle klasser til 20:00
Premiesermoni, NM led

Program paraklatring (tentativt)

Lørdag 16. november: kvalifisering og finale
07:00: Lokalet åpner/ start registrering, alle klasser
07:30 Videovisning av kvalik ruter 1 og 2 starter 
09:00: Registrering stenger, alle klasser
09.00: Teknisk møte
09.30: Kvalik 1 
10:30 Kvalik 2
11:30 Pause
12:30 Finale
18:00: Finaler for NM led til 20:00
ca 20:00 Premiesermoni, NM para og led 

Søndag 17. november 
09:00 Felles klatring for alle parautøvera som ønsker - ingen påmelding. Bare møt opp. Marius Lee Berg fra Kolsås klatreklubb vil være tilstede. 

Det er første gang det arrangeres NM i paraklatring, og konkurransen vil foregå på topptau, som i VM. Konkurransen er åpen for paraklatrere i klassene junior og senior og har en av følgende funksjonsnedsettelser "visual", "amputee" og "limited range, power or stability". Les mer her (side 82-84)!

Les mer om NM i paraklatring her.

Arne-Farestveit-foto-Henning-Wang2
Arne-Farestveit-foto-Henning-Wang2

NORGESCUP: Vinner av forrige Norgescup Arne Farestveit. Foto: Henning Wang

Arrangementsansvarlig Siss Klev har også en viktig oppfordring til alle deltagere som befinner seg i Oslo-området de følgende dagene:

- Det er kun få dager igjen til NM og våre rutesettere er i gang med å sette rutene fra og med i dag. Adam og Louis vil jobbe med å sette finalerutene til og med torsdag og det er derfor viktig at utøvere fra Oslo og Kolsås klatreklubb som skal delta i NM ikke er tilstede i klatrehallen fra og med i dag til og med torsdag. Dette er viktig for at konkurransen skal bli rettferdig og at rutesetterne skal få gode arbeidsforhold. Vi forutsetter at selvjustisen er skyhøy slik at konkurransen blir rettferdig og god og vi slipper å diske utøvere, sier Klev.

Nyttige linker:

Påmelding

Livestream

Bankett

Inngang for publikum (kr. 150,-)

Resultater

Fly
Fly med SAS sportspris. Kode: KLAT999.

Overnatting
NKF har avtale med Thon hotell. Deltagerne får idrettspris på overnatting: http://www.thonhotels.no/logg-inn/bruk passord TH87830 og Norges Klatreforbund som firma.