Å konkurrere med isøkser og stegjern er ikke bare-bare. Når man faller er det ikke like lett å holde fast i øksene, og de går gjerne veggimellom på vei ned fra ruta der oppe.

– Isøksene flyr, og jeg er redd, sier en av sikrerne på klippet fra Epic TV. Det konkurreres også i speedklatring, noe som ser temmelig vilt ut. 

Annonse

Stavanger-baserte Ian Hanson har deltatt i en hel del verdenscuper, og han sier at fallende økser ikke har skapt ulykker så langt han har sett.
– Jeg har aldri sett det i løpet av en konkurranse, sier han til norsk-klatring.no. – Men kjenner folk som «catchet» øksene i fjeset iløpet av trening.

– Drytoolingkonkurranser pleier å være relativt trygge. Det er mer speed-konkurransene som kan være farlige. Der er det mange som treffer hender eller lår med de sylskarpe speed øksene.

Har du konkurrert denne sesongen?
– Jeg var veldig syk i Sveits og klatret helt elendig, men føler meg bedre nå. Jeg klatret veldig bra teknisk i Italia, men var ikke 100% etter sykdom. Så nå håper jeg at det går bedre til helgen i Frankrike og om to uker i USA.
– Jeg jobber for tiden med å prøve å utvikle grenen i Stavanger-regionen og forhåpentligvis få flere enn meg til å delta i internasjonale konkurranser nå som det finnes Europa Cup også.

Her en kul reportasje fra britiske Epic TV. Les alt om isklatreverdenscupen på UIAA sine sider.