Fire gull til Norge i Nordisk mesterskap

Stor norsk tropp og medaljefangst på Nordisk mesterskap i buldring

Sist oppdatert: 28. oktober 2019 kl 14.18
Norge tar gull og sølv i klassen youth B med Edel Lemvik og Sunniva Øvre-Eide. Foto: Kristoffer Klev
Norge tar gull og sølv i klassen youth B med Edel Lemvik og Sunniva Øvre-Eide. Foto: Kristoffer Klev
Lesetid: 5 minutter

Tina Johnsen Hafsaas

MKO_BWC 2018_Munich_Qualification Women_Blue Eyes_130_Copyright Marco Kost kopi

 

Flere ganger Norgesmester og nordisk mester, verdenscupfinalist og vår fremste konkurranseklatrer. Tina dekker nasjonale og internasjonale konkurranser for magasinet Klatring.

Helsinki stod for årets nordiske mesterskap i buldring og det ble arrangert for både juniorer og seniorer. Vi tok halvparten av gullmedaljene med Edel Lemviks seier i youth B jenter, Teodor Kirkebø i youth B gutter, Regine Storå i junior jenter og Sunniva Haave i dame senior. 

I herreklassen deltok Thilo Schröter som regjerende nordisk mester, Finlands Anthony Gullsten med prestasjoner i verdensklasse på stein og Samuel Wingårdh som nylig klatret finale i junior-VM. Det lå an til å bli en spennende kamp om medaljene. Thilo kapret siste plass inn i finalen og dette ga han startnummer én. En mulighet til å sette standarden på hver bulder. 

Finalen deres var preget av teknisk klatring med noe som så ut som tunge posisjoner. Selv om Thilo satte standarden høyt med en rask bestigning av første bulder, klatret opp til det siste flyttet på bulder to og tre, og en bestigning av det siste bulderet, var hjemmehåpet Gullsten uslåelig med sine fire flash. Gullsten er kjent for å være en dyktig klatrer og mitt inntrykk er at han er svært god til å flashe opp mot sitt maksnivå. Folk flest har et større gap mellom maksnivå flash og maksnivå redpoint. 

Thilo endte med to topp og fire soner. Ymer Alber fra Sverige stod med samme score og tok sølvet med færre forsøk på sone. Thilo fikk bronse i årets nordiske mesterskap i buldring og Anthony Gullsten tok tilbake tronen som nordens beste buldrer. 

72938865_986558598345331_1091257976238374912_n
Thilo Schröter med syv av åtte topp i kvalifiseringen. Foto: Kristoffer Klev

I dameklassen lå det også an til å bli en spennende finale med Linda Sjödin som nylig ble Nordens nye buldredronning etter sin bestigning av New Base Line gradert 8B+ i sommer. I tillegg var det også verdenscuklatrer Katrine Salling fra Danmark, vår egen Sunniva Haave som var sulten på comeback etter en skade hun pådro seg i våres og Mie Kastet gjorde en retur til konkurransearenaen. Hjemmehåpet Roosa Huhtikorpi deltok også og vant kvalifiseringen. 

Alle de fire bulderne ble toppet, men ingen toppet alt. Sunniva og Linda toppet begge tre buldre, og Sunniva var eneste jente med fire soner. Med det tok hun sin første nordiske tittel som senior etter et utfordrende halvår. Ingenting slår et comeback fra en utøver som har slitt med skade og all frustrasjon som følger med. En strålende helg for Haave som forteller at det hele var helt fantastisk. 

- Det å konkurrere er så utrolig gøy og å komme tilbake til det har hele tiden vært motivasjonen min etter skaden, forteller Sunniva. 

Jeg er nysgjerrig på hvor preget hun er av det stygge fallet hvor hun fikk ankelen ut av ledd. Hun forteller at hun er god på å blokke ute frykt i konkurranser, men at det preger treningen i ulik grad. 

- Det er spesielt flytt som ligner det jeg falt på som er utfordrende. Rent fysisk hovner ankelen opp etter mye påkjenning og blir vond, men jeg tror den har godt av å bli presset litt. 

Sølvet gikk til Sjödin og bronsen til finske Huhtikorphi som klatret foran sitt hjemmepublikum. 

73198331_2821642431179226_59986511143108608_n
Sunniva Haave med topp. Foto: Sissel Haave

Blant våre unge var det Edel Lemvik som tok gull i den yngste jenteklassen med sine tre topp. Sunniva Øvre-Eide vant kvalifiseringen, mens Edel var best i finalen med en bulder mer enn Sunniva som tok sølv. Bronsen gikk til Danmark. 

Edel forteller at hun er fornøyd med egen innsats, men benytter anledningen til å ønske seg hardere buldre sånn at det kunne vært litt nærmere nivået i europacupen. 

Også Teodor er fornøyd med egen prestasjon i Helsinki. Dette er hans første tittel som nordisk mester og var eneste gutt i klassen youth B med fler enn en topp. Fire gutter toppet en bulder og Teodor toppet to, og selv om han forteller at det kanskje var litt harde buldre syns han også det var kult at tre av fire buldre ble gått i finalen. 

73249204_2482633908616160_656791561455009792_n
Teodor Kirkebø vinner nordisk mestersap i klassen youth B. Foto: Albert Suthurst

Vår siste Nordiske mester er Regine Storå. Hun har vunnet nordisk mesterskap tidligere, men annerledes i år er at hun vant mesterskapet uten å klatre finale. Den eldste juniorklassen ble slått sammen med senior sånn at de klatrer samme buldre og får en felles resultatliste, og juniorklassen får i tillegg sin egen resultatliste, men ikke finale. De seks beste fra klassene kombinert får en mulighet til å forbedre resultatet sitt med fire buldre i finalen. I dette tilfelle gjorde det at ingen jenter fra juniorklassen klatret finale og Regine vant tittelen med bare en runde konkurranse. 

Hun forteller at det var kjipt å ikke klatre finale. 

- Jeg følte meg ikke ferdig med konkurransen etter kvalifiseringen og jeg fikk heller ikke vist hvordan jeg klatrer under press, forteller Regine. 

Videre forteller hun at nivåforskjellen blant junior og senior er for stor til at denne løsningen er god. 

- Det var gøy å måle seg mot senior og jeg kan gjerne klatre med dem, men jeg ønsker at juniorklassen får sin egen finale neste gang. 

I denne klassen fikk Norge også sølv med Pernille Seter. 

73242546_1291401757728843_5826230227738558464_n
Pallen i klassen junior jenter. Foto: Kristoffer Klev

I klassen youth A hadde vi gode medaljehåp med våre landslagsklatrere Ingrid Kindlihagen, Emma Wollebæk og Ørjan Vaage. Ingrid tok bronse, mens både Emma og Ørjan ble nummer fire. I gutteklassen slo de norske guttene Truls Mikaelsen og Tobias Reidel til og tok henholdsvis sølv og bronse. 

I gutter junior hadde vi også gode medaljehåp, men uten finale ble kvalifiseringen avgjørende og Leo Chiba ble beste norske med sin 4. plass. 

Jevnt over var det meste av tilbakemeldinger fra utøvere at rutesettingen var primært teknisk og at de gjerne kunne klatret litt flere fysisk buldre. Av bilder og live streaming så veggene ut som den mer vertikale typen og med treningskulturen vi har i Norge er dette et kjent fenomen - at man ikke møter det man trener på. Det er dog en trend som også preger internasjonale konkurranser med mange slake vegger. Om det er buldrekonkurranser man vil prestere på er det denne vinkelen som må prioriteres. 

Nordisk mesterskap på led står for tur om to uker, men allerede til helgen skal Bodø Klatreklubb arrangere Norgescup i sitt nye klatreanlegg. 

Publisert 28. oktober 2019 kl 14.18
Sist oppdatert 28. oktober 2019 kl 14.18
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen