Anne Ackre, Sunniva Eik Haave og Thilo Schröter deltok i helgen på verdenscup i buldring i Praha, Tsjekkia. Dette var den første konkurransen av årets cup arrangert i Europa, og som forventet var deltagerantallet stort og nivået høyt.
Thilo Schröter på vei til toppen av første kvalifiseringsbulder. Foto: IFSC / Jan Virt
Lesetid: 4 minutter
Blant både damene og herrene måtte det toppes buldre for å havne høyt på resultatlistene. Thilo toppet to buldre, og var i tillegg på topptaket av en tredje. I en runde som dette måtte man toppe tre buldre og få fem soner for å gå videre til semifinale.
Alle bulderne i denne runden ble gått, og man ser av resultatlisten at det er mange dyktige herrer som misser topper de kanskje burde hatt. De ble testet på mange ulike ferdigheter og teknikker, og det så ut til å være god variasjon i runden.
Blant damene så vi Anne toppe et bulder, og dette bulderet omtalte hun som et koordinasjonsbulder. Det så ut til å være et hopp sidelengs og et hopp med paddelbevegelse opp til topptaket.
Anne var en av 16 damer som toppet dette bulderet, og hun fikk i tillegg med seg tre andre soner. Selv forteller hun at hun var på topptaket av et bulder tre ganger, men slet med å finne balansen og med det få toppen godkjent.
Dette var Annes andre verdenscupdeltagelse, men den første hvor hun var i en posisjon til å prestere. Hun deltok på sin første verdenscup i fjor, da med en forstuet ankel. I år har hun til nå kun deltatt på europacup, men der møtte hun en tøff start med senestrekk i tre fingre, men denne måneden var kroppen med på leken. Anne deltok på europacupen i Belgia forrige helg og var nære semifinale ved å få god nok poengsum, men havnet utenfor på grunn av for mange forsøk. I helgen fikk hun smake på verdenscupnivået og det ga mersmak.
– Dette ga veldig mersmak! Jeg ble overrasket over hvor nære jeg følte meg på mye. Konkurransen i helgen var litt som å ha en dårlig økt hvor jeg var litt klumsete, så det hadde vært kult å teste igjen en dag jeg føler meg bedre og mer konsentrert, sier Anne.
På spørsmål om hvordan nivået på de to ulike arenaer skiller seg, forteller hun at buldrene i verdenscupen ikke nødvendigvis er så mye hardere rent fysisk, men mer komplekse.
Anne ble nummer 39. Sunniva fikk tre soner og ble nummer 59.
Anne skal delta på NM som sin neste konkurranse, mens Thilo skal videre på neste stopp i Verdenscupen i Brixen, Italia sammen med Ingrid Kindlihagen og Regine Storå, og Sunnivas neste konkurranse er verdenscupen i Innsbruck få dager etter Brixen. Innsbruck markerer også sesongstart for verdenscupen i led og det er også et stopp i verdenscupen i para.
Stjernene på plass i Praha
Konkurranseklatringens største stjerner Adam Ondra og Janja Garnbret var begge å se på konkurransearenaen for første gang i år. Med dem begge i finale så det ut som en fest uten like, men ingen av dem fikk ta steget på toppen av pallen.
I stedet var det koreanske Dohyun Lee og franske Oriane Bertone som vant sine første gullmedaljer i Praha. Svaet ble avgjørende i begge finaler og de unge klatrerne demonstrerte gode ferdigheter på de dårlige fottakene.
I herrefinalen ble de resterende buldrene litt for lette til å skille godt. Lee og Ondra toppet alle fire buldre og ble skilt på forsøk, hvor Lee flashet tre og brukte to forsøk på ett. Ondra brukte flere forsøk på majoriteten av buldrene.
For damene lekte Bertone seg opp svaet som første klatrer ut, og ingen så like komfortabel ut på de dårlige grepene som henne. Hun kom seg riktignok ikke opp det siste bulderet av fysisk stil, men runden var allerede avgjort og gullet var hennes med sine tre topp på fire forsøk.
Garnbret flashet siste bulder og stod med det likt i poengsum – tre topp og fire soner, men med flere forsøk enn Bertone.
Med Garnbret ute med skade har det vært ulike kvinnelige vinnere av verdenscupen så langt i år, og vi har enda til gode å se dem alle i samme konkurranse.
Flere av de beste buldrerne valgte å stå over verdenscupen i Praha, men i Brixen og Innsbruck ser det ut som vi kan få den etterlengtede kampen mellom Janja Garnbret, Brooke Raboutou, Natalia Grosman, Miho Nonaka og nå Oriane Bertone. I hvert fall delvis. Garnbret er ikke påmeldt til Brixen og Bertone er ikke påmeldt til Innsbruck.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.