De nye Norgesmesterne er kåret

Årets Norgesmestere ble kåret i Stavanger søndag formiddag. Favorittene slo til, små marginer og topp stemning i Sørmarka Arena.

Sist oppdatert 6. november 2017 kl 14.04
Teodor Kirkebø på vei mot toppen. Foto: Thor-Henrik Kvandahl
Teodor Kirkebø på vei mot toppen. Foto: Thor-Henrik Kvandahl

Bratte Rogaland Venner stod for årets Norgesmesterskap i led og rutesettere Adam Pustelnik og Martin Mobråten stod for rutene. Arrangementet var som vanlig av topp klasse når BRV står bak og det samme gjalder rutene.

I både dame- og herreklassen var det spennende dueller. Med min gode internasjonale sesong måtte jeg nok erkjenne et favorittstempel, men det er et stempel jeg liker godt. Litt ekstra press er alltid bra. Med Magnus Midtbø sitt fravær var herreklassen mer åpen enn den har vært noen gang og duellen her stod mellom John Henry Nilsen, en god nummer to gjennom mange år, og vår beste buldrer Thilo Schröter. De gjorde det helt likt i kvalifiseringen med en topp og fall på samme flytt, og da begge toppet finalen var det de minste marginene som skilte mellom gull og sølv. Nilsen var ett sekund raskere til topps i finalen og fikk med det gullet foran Schröter. Deres rute var gradert som en lett 9-/9 og selv er jeg imponert over at vår beste buldrer klarte å karre seg opp en såpass hard rute i første forsøk. John Henry fikk med denne seieren sin første kongepokal.

38195384681_30e930b2bd_k
38195384681_30e930b2bd_k

John Henry Nilsen i aksjon på herrenes finalerute. Foto: Thor-Henrik Kvandahl

I dameklassen kom jeg til topps i finalen, men jeg glemte det nest siste klippet og fikk med det ikke en godkjent topp. Men en del flytt lenger enn Hannah holdt det til gull, mitt femte seniorgull i led og en konkurranse jeg aldri har blitt slått i siden jeg var gammel nok til å stille som senior i 2010. Jeg har dog mistet tre mesterskap grunnet skade/sykdom. Bronsen gikk til supersterke Therese Johansen som gjorde et aldri så lite comeback i helgen. Ryktene går om at vi kanskje får se henne igjen i Oslo når NM i buldring arrangeres om et par uker. Noe som hadde vært utrolig kult. Vår rute var gradert til 9-, men ingen kongepokal ble delt ut da kravet om minst 15 deltakere stillende til start ikke var oppfylt.

38139204516_db196f315c_z
38139204516_db196f315c_z

Tina Hafsaas på vei mot toppen av damenes finale. Foto: Thor-Henrik Kvandahl

I de fire juniorklassene var det både små og store som kom til topps. Et høydepunkt må ha vært Teodor Kirkebø fra Kolsås Klatreklubb som er både yngst og minst i klassen yngre junior. Solid klatring på en rute rutesetterne graderte som hard 8/8+ og Teodor falt på topptaket flere flytt lenger enn Arne Faresttveits som ble nummer to og Ørjan Vaage som ble nummer tre.

En annen solid prestasjon var Mia Støver Wollebækk fra Trondheim Klatreklubb som toppet finalen i klassen eldre junior. Rutesetterne graderte denne som 8+/9- og ikke en typisk jenterute. Rutesetter Mobråten forklarer at ruten hadde ganske buldrete sekvenser og kompresjon, og at de ikke trodde ruten kom til å bli toppet. Lisa-Marie Kvandahl tok sølv og Marie Lauridsen tok bronse.

24342435928_563515557a_z
24342435928_563515557a_z

Vinner av den yngste gutteklassen, Teodor Kirkebø gratuleres av president Stein Trondstad. Foto: Thor-Henrik Kvandahl

I den eldste gutteklassen leverte favoritt Hauk Lem fra Kolsås Klatreklubb og tok gullet som forventet. Lagkamerat Albert Suthurst fulgte opp som nummer to forran Eivind Kittelsen. Disse guttene klatret på den samme ruten som dame senior. Det kunne blitt en morsom duell mellom Hauk og en av våre beste juniorer Leo Bøe, men sistnevne er skadet og måtte dessverre se konkurransen fra bakken.

I den yngste jenteklassen var det hjemmehåpet Edel Lemvik som tok steget på toppen av pallen. Ingrid Kindlihagen og Sunniva Øvre-Eide ble henholdsvis 2 og 3. Ingrid er på juniorlandslaget og har gode resultater fra internasjonale buldrekonkurranser. Både Edel og Sunniva er yngst i klassen yngre junior og får kanskje mulighet til å teste seg mot europaeliten neste år. Deres finale var gradert til grad 8.

37484680054_6a2d006c9c_z
37484680054_6a2d006c9c_z

Pallen i den yngste jenteklassen med Ingrid Kindlihagen tv, Edel Lemvik og Sunniva Øvre-Eide. Foto: Thor-Henrik Kvandahl

Martin rapporterer om at de er fornøyde med rutene og hvordan de skilte.

- Vi er veldig fornøyde med konkurransen! Rutene skilte bra og var god underholdning for klatrere og publikum.

Videre forteller han at det også var morsomt å se hvordan forskjellen på jentene og guttene var i kvalifiseringen.

- Vi sendte damene på herreruten og jentene på guttene sin, og det var tydelig hvilke stiler de ulike gruppene var best på.

Jeg toppet damenes andre kvalik som var herrenes første kvalik som eneste person, og jeg må innrømme at det var litt kult å slå gutta. Det siste jeg fikk beskjed om før jeg gikk på var at det var på tide at noen kom til topps på den litt tekniske ruta som både John Henry og Thilo hadde falt på.

38195640081_ebe1b17c25_z
38195640081_ebe1b17c25_z

Thilo Schröter på den tekniske kvalifiseringsruten. Foto: Thor-Henrik Kvandahl

Noe av det beste med konkurransen var at vi klatret på nye og moderne tak. Tak vi også møter i verdenscupen. Og det er rutesetterne helt enig i.

- Det var kjøpt inn nye tak for anledningen fra 7 Blåner. De tilbyr ofte en god deal i forbindelse med konkurranser så når arrangørene benytter seg av dette tilbudet er det utrolig kult for oss rutesettere.

Daglig leder Pål Robberstad i Sørmarka Arena fortalte meg at damefinalen og herrefinalen tilsammen har en verdi på 50 000 kroner. Merker som ble brukt i helgen var Kilter og 360. Noe som var bra for meg da jeg fikk mulighet til å bli bedre kjent med 360-takene. Disse kommer til å pryde veggen i årets siste verdenscup neste helg i Slovenia hvor også Thilo og Hannah delta.

Fullstendige resultatlister finnes på Norges Klatreforbund sine nettsider. 

Publisert 6. november 2017 kl 14.04
Sist oppdatert 6. november 2017 kl 14.04
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen