På lørdag ble den tredje verdenscupen for 2014 arrangert i den tradisjonsrike byen Briancon i Frankrike. Dette var det 25. året på rad hvor byen arrangerte en internasjonal klatrekonkurranse.

Fra Norge deltok Jakob Heber Norum, Magnus Midtbø, Thilo Schröter og jeg selv, Tina Hafsaas. Etter en noe laber prestasjon fra Norge forrige helg, var både Magnus og jeg motivert for en bedre konkurranse.

Annonse

Konkurransen i helgen var nok en konkurranse med harde kvalifiseringsruter. De skilte riktignok godt, men det var få topper å se. Magnus gikk, ikke overraskende, videre til semi-finale med god margin, til tross for at det var en av hans dårligere kvalifiseringsrunder. Jeg gikk også videre, men ikke med like god margin. Jeg følte en spesiell trang for revansj etter forrige helgs dårlige prestasjon og fjorårets diskvalifisering her i Briancon, så det å klatre semi-finale igjen føltes veldig bra.

Semi-finalen skulle etter planen klatres søndag morgen, men dårlig værvarsel gjorde at den ble flyttet til lørdag kveld. Det vil si tre ruter på en dag. Det høres kanskje ikke så mye ut, men det er ganske så tungt, for ikke å snakke om utmattende. Det var også viktig for arrangørene at semi-finalen ble et bra show ettersom det var en viss fare for at finalen ble avlyst neste dag.

Magnus, som klatret som nummer 10 lå lenge i ledelsen og lå an til finale, men da guttene fra topp 10 klatret rykket han stadig lenger ned på listen. Han endte til slutt på 10. plass og utenfor finale med veldig små marginer. Med samme poengscore som Adam Ondra, som var sistemann inn i finalen, havnet han nok en gang utenfor på grunn av count back til kvalifiseringen.

Sachi Amma gjorde semi-finalen til et show ved å miste kalkposen mens han klatret ved et uhell. Dette førte til at han gasset på og klatret mer offensivt enn han pleier, og det utnyttet han til det fulleste. Han suste gjennom den harde sekvensen som felte de fleste og fikk et high point nære toppen. Frankrike dominerte herreklassen som eneste nasjon med flere enn en utøver i finalen, de fikk nemlig tre innenfor topp 8. De resterende finaleplassene ble tatt av de store navnene Jakob Schubert, Sean McColl, Ramon Julian Puigblanque og Adam Ondra, som alle er regjerende eller tidligere verdensmestere.

I dameklassen var det nok en gang koreanske Jain Kim som dominerte med å komme lengst og å touche topptaket. Bak henne kom østerrikske Magdalena Röck og belgiske Anak Verhoven, som begge falt på samme flytt sammen med 4. og 5. plassen. De tre siste finaleplassene ble også skilt på count back hvor i tillegg tre andre jenter falt, men havnet utenfor finale på grunn av et dårligere resultat fra kvalifiseringen. Semi-finalen var med andre ord skrudd hardt og cruxete, men skilte den nedre delen av resultatlisten veldig bra.

For min egen del var det ikke like bra som det kanskje burde ha vært. Semi-finalen er vanligvis den ruten jeg stepper det opp på og klatrer bedre på ettersom det er hardere flytt enn hva de er på kvalifiseringsrutene. Det er ikke første gang jeg er kommet inn i semi-finalen som en av de siste, men på lørdag klarte jeg ikke å steppe det opp slik jeg pleier. Jeg anser uansett en semi-finale som en bra prestasjon, spesielt i år fordi nivået er såpass høyt. Både nå i Briancon og forrige helg i Chamonix var det flere store navn utenfor semi-finale, så det blir definitivt vanskeligere å nå semi-finale i år enn det har vært tidligere år.

Dessverre for både utøvere, publikum og arrangører ble finalen avlyst på grunn av kraftig hagl og tordenvær. Det betyr dermed at resultatene fra semi-finalen er de offisielle resultatene og Sachi Amma og Jain Kim ble helgens vinnere, akkurat som i Chamonix for en uke siden. Magdalena Röck tok sitt tredje sølv og Anak Verhoven sin andre bronse. I herreklassen var det franske Romain Desgranges som tok sølv og Jakob Schubert bronse.

Thilo deltok i helgen på sin aller første verdenscup på tau og Jakob sin første for i år. Det er ikke til å se bort i fra at nivået er ekstremt mye høyere i verdenscupen enn det er i europacupen for juniorer. Thilo hadde problemer med en visdomstann og smertene gjorde at han ikke presterte på det nivået han pleier. De skal begge delta på årets første europacup i buldring i nabobyen l'Argentiere og det passet derfor bra med et lite pit-stop i Briancon før konkurransen på tirsdag og forhåpentligvis onsdag. Sunniva Haave fra Oslo Klatreklubb skal også delta.

Resultater fra Briancon
Magnus Midtbø – 10. plass
Tina J. Hafsaas – 25. plass
Jakob Heber Norum – 60.plass
Thilo Schröter – 71. plass