I helgen ble den siste verdenscupen på tau arrangert i den tradisjonsrike byen Kranj i Slovenia som har arrangert internasjonale konkurranser i 19 år. Alle favorittene deltok, flere utøvere var i posisjon til å vinne konkurransen i Kranj, men den sammenlagte seieren var allerede bestemt blant herrene; Jakob Schubert. Tross fingerskader og problemer i oppkjøringen oppnådde han målet sitt om å ta sammenlagtseieren.

På damesiden var det, ikke overraskende Jain Kim som tok den sammenlagte seieren for verdenscupen 2014, men hun måtte se seg slått av hjemmefavoritt Mina Markovic som tok gullet på hjemmebane. Jain har vunnet halvparten av konkurransene i år, i tillegg til det prestisjefylte VM, mens Mina som vant tre individuelle konkurranser, alle i løpet av den siste måneden, endte som nr. 2 på den sammenlagte rankingen. De to har fulgt hverandre hakk i hel de siste årene, og selv om det så ut som Jain hadde tatt et steg opp fra Mina i starten av sesongen, er de nå tilbake og kniver mot hverandre.

Annonse

Konkurransen i Kranj ble for herrene vunnet av Adam Ondra som så overlegen ut. Han hvilte seg opp sekvensen kanadiske Sean McColl og japanske Sachi Amma falt på, og de ble henholdsvis nummer 2 og 3.

For Norge har det ikke vært den beste sesongen. Vi er vant til å se finaleplasser og til og med podium fra vår egen Magnus Midtbø, men det har det ikke vært mye av i år. Nivået er høyere og det er flere med nivå som kjemper om finale. Det gjør at marginene er små for å havne innenfor topp 8 og for å ha mulighet til å gjøre det enda bedre i en finale. Magnus har likevel prestert stabilt gjennom hele året, og bevist at han er blant de ti beste klatrerne i verden. Han endte på 10. plass i verdenscupen 2014, og selv om han har gjort det bedre tidligere år, er ikke tiende best i verden så aller verst. På grunn av dette, og ønsket om å trene mer for utesesongen i Spania valgte han å ikke delta på den siste verdenscupen i år.

Jeg selv er blitt slått ut av sykdom og må se klatreåret mitt ferdig for i år. Jeg valgte å avslutte sesongen tidlig for å kunne fokusere på å bli skadefri og for å få mer tid til å trene for neste sesong. Jeg har lyst til å bli bedre og ta et steg videre, og for å klare dette må jeg trene bedre og med høyere kvalitet. Arbeidet jeg gjorde i år var bra i forhold til utfordringene jeg har hatt med skade, men det var mer som vedlikeholdstrening, og det var rett og slett ikke bra nok for meg. Jeg er fornøyd med valget jeg tok om å avslutte sesongen tidlig, men det å ha kyssesyken passer veldig dårlig inn i planene mine om å trene og delta på de resterende konkurransene i 2014. Men er det en ting jeg har lært i år, er det at planene sjeldent går som man har tenkt.

Det internasjonale 2014 er nå over, og det er tid for restitusjon. For noen er det i veggen og for andre er det på sofaen. Men først er det NM!

Ålesund Klatreklubb arrangerer årets Norgesmesterskap på tau lørdag 22. november, og NKF melder om over 80 påmeldte deltakere, inkludert de beste i landet. Magnus skal, Sinder Sæther skal, forrige norgescupvinner Endre Evensen skal, vår beste junior Jakob Norum skal, et par andre sterkinger og mange lokale. På damesiden er det litt færre og det blir trolig ingen kongepokal utdelt for dem, men Hannah Midtbø har meldt seg på og svenske Malin Holmberg skal. Jeg selv, som er regjerende norgesmester skal ikke delta. Er du interessert kan du sjekke informasjonen på arrangørenes hjemmeside HER

Vi ønsker arrangører og alle deltakere lykke til!