7 av 10 videre i Edinburgh

Ti nordmenn konkurrerte i helgen i europamesterskapet i tau i Edinburgh, Skotland.

Sist oppdatert 16. juni 2015 kl 09.13
Martine Limstrand på første kvalifiseringsrute. Foto: Thor-Henrik Kvandahl
Martine Limstrand på første kvalifiseringsrute. Foto: Thor-Henrik Kvandahl

Edinburgh har lang tradisjon med å arrangere internasjonale konkurranser og i år som i fjor var det junior EM som stod for tur. Fra Norge reiste ti utøvere fordelt i de seks ulike klassene med juniorlandslagstrener Jan Erik Paulsen.

Fredag kveld rapporterte coach Jan Erik via NKFs facebooksider om kansellert fly. Med andre ord ikke den perfekte start på et mesterskap. Løsningen ble å fly til Manchester og så leie bil og kjøre derfra. De ankom Edinburgh klokken 03.30 med konkurransestart fire timer senere.

EM for juniorer ble første gang arrangert i 2012, men da uten semifinale. OG slik har det vært helt frem til i år. Til semifinale går de 26 beste i hver klasse videre, hvor så de 8 beste går til finale. Mål om semifinale blant alle de norske deltakerne var realistisk og det var en glede å se de aller fleste gå videre. 7 av de 10 som deltok gikk videre og fikk en mulighet til å klatre onsight og få en smak av hvordan det er å klatre finale. Stemningen er riktignok ikke den samme, men å klatre onsight som man gjør i både semifinale og finale er noe annet enn flash som man klatrer i kvalifiseringen.

I den eneste klassen Norge fylte opp, gutter junior, havnet de fire guttene ca likt. Jon Pål Hamre med bestenotering og en 14. plass og Rolf Martin Bjørngård på 18. plass. Brage Birkelund Olsen og Jakob Norum endte henholdsvis på 15. og 17. plass. Jakob gjorde visst en relativt stor feil i semifinalen og falt litt for tidlig.

I den mellomste gutteklassen deltok Leo Ketil Bøe som eneste nordmann. Han klatret greit i kvalifiseringen og tok seg videre til semifinale, men i følge Jan Erik ikke fikk det helt til der. Han endte på 25. plass etter semifinalen.

I den yngste gutteklassen deltok Hauk Lem for første gang i en internasjonale konkurranse. Etter en liten prat med pappaen hans forrige uke fikk jeg inntrykk av at han var veldig nervøs, noe som er helt normalt første gang man deltar på noe stort. Om jeg skal tippe ble han nok litt overrasket over det internasjonale nivået, men jeg håper han hadde det gøy og ønsker å bli med på fler i fremtiden. I denne klassen deltok også Jens-Kristian Aasmundsen, og de havnet henholdsvis som 32 og 33 av totalt 33.

Blant jentene var det tre stykker som deltok; Lisa-Marie Kvandahl, Bergljot Hansen og Martine Limstrand. Lisa-Marie og Bergljot er i samme klasse, den mellomste jenteklassen, og Lisa Marie tok seg videre til semifinale mens Bergljot havnet som 27, akkurat utenfor. Lisa-Marie mistet et par plasseringer i semifinalen og endte på en 24. plass. Martine har hatt en vår preget av fingerskade som hun pådro seg på nordisk mesterskap i buldring i mars og derfor ikke fått trent noe særlig. Hun havnet sist i sin klasse, men var veldig fornøyd med å kunne være med og ta med seg mer erfaring.

Det var ingen norsk superdag i helgen, men det er garantert bra ting å ta med seg videre. Nye fjes i internasjonale konkurranser er i hvert fall en veldig viktig en. Med unntak av Jon Pål var dette det siste europamesterskapet i tau for de som stilte i den eldste gutteklassen. Men sesongen er heldigvis ikke over, VM gjenstår. Og det er ikke før i august/september, så de har alle tid til å forberede seg. I tillegg til en europacup og flere buldrekonkurransen inkludert EM og VM.

Den internasjonale tausesongen for seniorer er også rett rundt hjørnet. 10. juli er det sesongstart i Chamonix med verdenscup og EM kombinert i en konkurranse. Magnus og jeg er de som i utgangspunktet skal delta på verdenscupene i år, men det hadde vært veldig gøy om det ble med fler. Bortsett fra i Stavanger da, da er det veldig mange nordmenn som skal konkurrere. Helgen før konkurransen i Chamonix reiser en haug juniorer til Østerrike for å delta på europacup i buldring.  

Publisert 16. juni 2015 kl 09.13
Sist oppdatert 16. juni 2015 kl 09.13
annonse
Relaterte artikler
annonse
Isak Ripman (til venstre) med sølvmedalje på verdenscup i Villars. Foto: Jan Virt/IFSC
Verdenscup paraklatring i Villars

Sølv til Isak Ripman

Ørjan Vaage topper finaleruten i Trondheim. Foto: Privat
NM led & para i Trondheim

– Har aldri falt på en NM-rute

TILBAKE: Tina Johnsen Hafsaas er endelig tilbake i verdenscupen etter langvarig opphold på grunn av skade og pandemi. Foto: Jan Virt
Verdenscup i Innsbruck

– I rute for neste VM

Thilo Schröter på vei til å sikre sone på verdenscup i Innsbruck. Foto: Jan Virt/IFSC
Verdenscup i Innsbruck

Endelig uttelling

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen