Som vi skrev i går, har Martin Skaar Olslund fribesteget en variant av Storpillaren på Vågakallen ved Henningsvær i Lofoten. Nå er han vel nede og fått sovet ut. Han og Torbjørn Solheim brukte 25 timer tur - retur.

Les også: Angsten som eter klatregleden

– Ruta heter Genus Locy, A2+. Gikk alpinstil med Torbjørn Solheim som jumarerte de harde lengdene, totalt 25 timer fjord til fjord. Hadde aldri vært på ruta før, men alle lengder ble klatra i fri, cruxtaulengda etter aiding og en del jobbing på topptau (7 timer på denne lengden!). Vi klatra gjennom natta og hadde god friksjon på de dårlige takene, dette var avgjørende. Så fort siste lengde var gått i fri var midnattssola nådd veggen og vi duppet av på den store hylla der den lette klatringen begynner.

– Hva tenker du om graden?
– Stilen passer meg godt med bred diederstemming på dårlige fottak, og en cruxsekvens der man gjør noen harde flytt på små tak mens man står i spagat. Jeg brukte lang tid på å finne en beta som i det hele tatt gjorde det mulig å klatre seg gjennom det hardeste partiet, og sammen med den harde og utholdende diederstemmingen i toppen av taulengden, foreslår jeg graden 9. Dette er basert på andre ruter jeg har forsøkt i samme stil og i samråd med andre som har prøvd ruta tidligere. Det blir spennende å høre hva andre som prøver ruta i fremtiden tenker.

Gradene på den nye varianten ble som følger:

  • 6- fra innsteget på ruta Storpillaren og opp til diederet under Storhylla (strukket lengde)

  • 6+ dieder og deretter kamin opp til Storhylla (strukket lengde)

  • 9 «Changing Corners» inn i «Book of Hate» til hengende stand. 30 meter

  • 7+ varierende klatring i 35 meter til hengende stand der risset smalner og diederet åpner seg

  • 8/8+ åpen bok/flak som avsluttes med sekserklatring opp til stor hylle

  • Deretter Storpillarenruta til toppen

storpillaren genus locco
storpillaren genus locco

Vakkert: – Vi rekker akkurat å toppe ut Storpillaren-formasjonen før skydekket lukker seg rundt oss. Her klatrer Torbjørn over toppeggen. Foto Martin Skaar Olslund

Les også: Tony Howard – visjonær førstebestiger av Rimmonruta i Trollveggen