Klatreblogger Geir Arne Bore melder at den klassiske ruta Storpillaren på Vågakallen i Lofoten nylig ble besteget av den svensknorske duoen Hanna Mellin og Hilde Bjørgaas. Dette er etter det vi vet første rene jentebestigning av en av Lofotens flotteste, men også mest seriøse ruter – 16 taulengder med mye klatring på fem- og seksgraden, men med noen solide taulengder på sjuertallet og en hel del tynt sikrede og utsatte partier, ifølge føreren.

Bjørgaas/Mellin er såvisst ingen nykommere i storveggfaget. De har tidligere klatret vegger på Grønland, og sto også i fjor for den første rene jente-fribestigningen av klassikeren Hoka hey (7+) på Kjerag. Duoen brukte 15 timer på turen opp Storpillaren, bil til bil, og tok det ifølge Hannas egen blogg veldig lungt hele veien.

Hilde Bjørgaas er forøvrig en av Norrønas profilerte klatrere, eller «ambassadører» som de kaller det (sammen med bl.a. Bjørn-Eivind Årtun og Robert Caspersen). Her er et lite innslag med Hilde i Bohuslän fra Norrøna-bloggen.

Les også: UTE sin oversikt over Via Ferrata- ruter i Norge