/ Lofoten

Ekstra trim for Gandalfcampere

Gandalfveggen i Lofoten er yndet for oss klatrere – og parkeringen like så. Men den er nå borte.

Sist oppdatert: 7. juni 2017 kl 15.10
Den tidligere parkeringen under Gandalfveggen, slik den var før. Nå er det satt opp autovern som hindrer biler å parkere. Foto: Dag Hagen
Den tidligere parkeringen under Gandalfveggen, slik den var før. Nå er det satt opp autovern som hindrer biler å parkere. Foto: Dag Hagen
Lesetid: 3 minutter

Sommerstid er det mye trafikk på veien inn mot Henningsvær. Klatrere parkerer og camper, og turister i brede bobiler titter på den fine naturen. Tidvis har det vært et salig kaos. Nå har vegvesenet fjernet den største parkeringsmuligheten klatrerne hadde, på berget nedenfor Gandalfveggen. Akkurat hvorfor det er gjort vites ikke, for det vil jo ikke akkurat skape mindre kaos. Eller? For det viser seg at like mange klatrere camper der, på tross av at adkomsten nå blir et par hundre meters gange.

Torbjørn Enevold driver Nord-Norsk Klatreskole og Klatrekafeen og har lokalkjennskap til det som har skjedd:
– Som alle sikkert har fått med seg er det ikke bare antall klatrere, turgåere, kayak-padlere osv som har økt voldsomt i Lofoten. Men turismen generelt, og trafikken med den. Noe måtte gjøres med Henningsvær-veien. Vi var alle veldig fornøyd da dette ble vedtatt og startet opp.
Men desto mer «sjokkert» når veien var ferdig, og plutselig dekorert med M over alt. Vi i klatremiljøet her i Lofoten ikke minst. Og reaksjonene på sosiale medier har ikke latt vente på seg.

– Hvorfor det er blitt slik kan vi bare spekulere i, skriver Enevold videre.
– Men jeg tror grunneier på Festvåg sitt syn har vært en medvirkene årsak. Han har sagt nei når kommunen har villet sette opp mobilt toalett, og han har nok påvirket vegvesenet til at vi nå har fått autovern tvers over parkeringen.
At noen går så langt at de uttaler at de nå ikke «gidder» å telte i Festvåg lengre, bare fordi de ikke får parkere firehjulstrekkeren sin rett atmed teltet, langt ute på svabergene, får så være. Vi har sett tilfeller som nok helt klart har påvirket grunneier. Man må fortsatt ha spesiell tillatelse for motorisert ferdsel i utmark.

– Men før vi roper ulv altfor høyt bør vi kanskje se på hva som har skjedd og hvordan det påvirker oss, skriver Enevold videre.

Her en oversikt over endringene på veien:

  • Rock and roll-veggene: Parkeringen som før.

  • Pianokrakken, Bare blåbær, Solens sønner mm: Her har vi mistet en liten parkeringslomme rett under Pianohandler Lunds rute, men parkeringen I Djupfjord er jo der, og faktisk litt utbedret.

  • Presten: Her er parkeringen under Presten blitt mindre, men er det opptatt her, kan man like godt parkere under Heia hvor man kommer ned. Man må gå den strekningen en gang uansett. Like bra å gjøre det først på dagen, og komme rett ned til bilen, når man er sliten og øm i tærne.

  • Buldring under Presten: Parkeringen uforandret.

  • Gandalfveggen: Her er vi fremme ved sakens kjerne. Man kan ikke lengre parkere atmed teltet. Men nå er det slik at parkeringen ved «hønsehusene» fortsatt er disponibel. Det er bare to hundre meter til evt teltplass. Så for de som gidder, er dette absolutt et alternativ.

  • Festvågvegger: Parkeringen uforandret.

– Det er altså ikke den store katastrofen ennå. Men hva grunneier gjør i fremtiden bør kanskje vi i klatremiljøet følge med på. Det er blant annet planer om Via Ferrata.

– Jeg vil oppfordre til å tenke alternativt når man telter, velger ruter, og vis hensyn når man parkerer, vi er blitt flere om plassen! Da får vi enda en fantastisk sommer i Lofoten, avslutter Enevold.

Publisert 7. juni 2017 kl 15.10
Sist oppdatert 7. juni 2017 kl 15.10
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen