Speed-rekord på Mont Blanc

25 år gamle Kilian Jornet klatret opp og ned Mont Blanc på under fem timer. Dermed slo han den 23 år gamle rekorden med hele 13 minutter.

Sist oppdatert 21. juli 2013 kl 20.10
Den øvre delen av ruten Grand Mulet på Mont Blanc. Foto: Wikipedia
Den øvre delen av ruten Grand Mulet på Mont Blanc. Foto: Wikipedia

Det er ikke første gangen den spanske løperen Kilian Jornet slår en rekord. I fjor sommer slo han en 29 år gammel rekord i Grand Teton i Wyoming. Rekorden ble riktignok slått bare ti dager senere av Andy Anderson, men Jornet har fått et stort navn innenfor fjell-løping (Mountain running/sky running). 

Denne gangen klatret han sammen med den franske skiløperen Matheo Jacquemond til toppen, men da Jacquemond ble skadet under nedstigningen fullførte Jornet alene. De startet ved kirken i sentrum av Chamonix, Frankrike, ved daggry den 11. juli. Derifra klatret de to mennene den historiske ruten Grands Mulets opp langs nordsiden, en rute som hovedsakelig brukes av skiløpere. De nådde toppen innen tre timer og 30 minutter.

Under nedstigningen, falt Jacquemond inn i en liten bresprekk og skadet seg. Ifølge det amerikanske magasinet Climbing oppmuntret han likevel Jornet å fortsette alene for å kapre rekorden. 
Jornet og Jacquemond forsøkte også å slå rekorden 3. juli uten hell. 

Jornet hadde på seg joggesko med robuste kabelsko, shorts og en t-skjorte for de fleste av klatre. Han bar lys vindjakke (topp og bunn), en halv liter vann, to geler, og trekking polene. De hadde også med seg et 15-meters tau til sikring på de største sprekkene.

Jornet har ingen planer om å stoppe ennå. Neste prosjekt er å forsøke å slå fartsrekorden for Mt. Elbrus og Matterhorn.

Les også: Turekspertene i UTE har testet piggsko

Publisert 21. juli 2013 kl 20.10
Sist oppdatert 21. juli 2013 kl 20.10
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen