Lhakpa Sherpa har klatret Mount Everest ni ganger uten sponsor

I år 2000 ble Lhakpa Sherpa (45) første kvinne fra Nepal til å bestige verdens høyeste fjell, Mount Everest (8848 moh.), og returnere i live. Hun har vært på fjellet ni ganger, flere ganger enn noen annen kvinne i verden. Sherpa jobber for minstelønn mens hun trener for sin tiende bestigning av fjellet – uten sponsoravtaler, fast trener eller en ernæringsfysiolog.

Sist oppdatert: 7. november 2019 kl 10.47
Lesetid: 2 minutter

Lhakpa Sherpa jobber for minstelønn i oppvasken på kjeden Whole Foods og er mor til tre – det er med andre ord vanskelig å finansiere turene, og treningen de krever. Hun har heller ingen sponsorer. Lhakpa har ingen formell utdannelse siden hun allerede som 15-åring måtte begynne å jobbe som sherpa og fjellguide for å tjene penger.

Som trebarnsmor er det også andre utfordringer enn det økonomiske: 8 måneder etter å ha født sitt første barn sto hun på toppen av Everest. En annen gang hun var på toppen var hun to måneder på vei med sitt neste barn. En imponerende prestasjon.

AMBISIØS: Lhakpa Sherpa drømmer om en tiende bestigning av verdens høyeste fjell. Skjermdump fra Instagram.
AMBISIØS: Lhakpa Sherpa drømmer om en tiende bestigning av verdens høyeste fjell. Skjermdump fra Instagram.

Klatrer for alle kvinner

Til nettmagasinet Outside Online sier hun at hun ønsker å vise at kvinner kan gjøre det samme som menn.

– Det er ikke noe forskjell mellom kjønnene når man skal klatre et fjell. Jeg klatrer for alle kvinner.

Den nepalske kvinnen kommer fra en familie full av klatrere. De er elleve søsken, og flere av dem har god kjennskap til Mount Everest. Den eldste broren har vært på toppen ti ganger, en annen av dem har vært der åtte ganger, og lillesøsteren hennes var 15 år gammel da hun besteg fjellet den 22. mai 2003. En av brødrene hennes driver også Seven Summits Club – et suksessfullt ekspedisjonsselskap som drives fra Kathmandu. 

Les også: Everestturismen

Burde vært verdenskjent

Lhakpa Sherpa er en farget, middelaldrende alenemor som har innvandret fra Nepal til USA. Hun er ikke profilert på Instagram, hun har ingen sponsorer. Hun burde vært verdenskjent. Noe av anonymiteten kan kanskje skyldes at nepalske sherpaer fortsatt blir sett som en homogen gruppe, leid inn av vestlige klatrere for å gjøre den farligste delen av jobben å klatre Mount Everest.

Lhakpa Sherpa har ikke et stort eksponeringsbehov, men har likevel noen refleksjoner rundt sin egen klatring

– Klatringen er min gave. […] Jeg ønsker å vise verden at jeg kan klare det. Jeg vil vise kvinner som ser ut som meg at de også kan klare det, sier hun til The Guardian.

Publisert 7. november 2019 kl 10.47
Sist oppdatert 7. november 2019 kl 10.47
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen