Nepal er et land med en økonomi som er fullstendig avhengig av turisme. Men nepaleserne er mer redde for å bli syke enn å tape en årsinntekt som kan forsørge hele familien sin og vel så det.
Den omdiskuterte og lange køen til Mt. Everest. Foto: Jyamchang Bhote
Lesetid: 6 minutter
Nepal er i kategorien minst utviklede land, og det er ikke til å legge skjul på at hvis korona-pandemien når Nepal er de ikke veldig godt rusta.
Ifølge Nepal Times har myndighetene begynt å stenge grensene, og i forrige uke kansellerte de all turistvirksomhet til landet denne våren. Dette inkluderer Everest-turismen fra nepalsk side, noe som genererer veldig mye penger inn lokalt. Paradoksalt nok har Kina åpna ekspedisjoner til Mt. Everest fra Tibet, men da bare for kinesiske ekspedisjoner. De begrunner det i at de har nå fått kontroll over korona-viruset i Kina.
Myndighetene i Nepal annonserer også at de som jobber i finanssektoren kan motta støtteordninger grunnet tapt inntekt, men det skrives ingenting om at turistindustrien får noe. Turistindustrien er noe som generer mye penger inn for nepaleserne, og det er kanskje de sikreste pengene en nepaleser kan tjene siden det finnes få eller ingen støtteordninger. Det at turistsesongen er avlyst er drastisk for samtlige regioner i Nepal, og spesielt de rurale regionene som Annapurna og Everest-regionene.
Jeg har selv vært i Nepal tre ganger, og jeg har i tillegg jobbet med nepalesere i åtte sesonger i Jostedalen. De er alle tindevegledere og jobber med ekspedisjoner til 6000-8000 metere når de ikke er i Norge og jobber på sommeren. Jeg hørte med en av mine tidligere kollegaer og venn Jyamchang Bhote, som driver sitt eget firma High Himalayan. Han er opprinnelig fra en avsidesliggende fjellandsby i Makalu-regionen, og han har jobbet seg opp fra å være bærer til fjellfører og tindevegleder i dag. Våren 2020 hadde han planlagt ekspedisjon på Everest og Lhotse.
Jyamchang Bhote har jobbet i over 20 år med ekspedisjoner i Himalaya og er tindevegleder.
Hvor mye taper du på at alt blir kansellert denne våren?
– Totalt med guiding, all bemanning og administrative kostnader så taper jeg rundt $15.000, sier Jyamchang.
For å klatre på fjell over 5800 meter må du ha en klatretillatelse i Nepal. Denne tillatelsen er en slags avgift til staten, og om du skal på Everest må du betale hele $11.000 som er en avgift som går rett til myndighetene.
Får de som har kjøpt klatretillatelse i år tillatelsen refundert?
– De får mulighet til å bruke tillatelsen neste år, så de får ikke den refundert, forteller Jyamchang.
Det er mange som er involvert i en typisk ekspedisjon i Himalaya. Du har guider, bærere, kokker, klatresherpaer osv. Det er allment kjent at en lønning kan forsørge i alle fall en hel familie eller mer. Kan du fortelle litt mer om det?
– En guide kan finansiere livet til en hel familie, og da mener jeg kone, barn, foreldre, søsken, kanskje besteforeldre. En bærer kan finansiere livet til sin egen familie, sier Jyamchang.
Du har jobbet 12 sesonger i Jostedalen, altså siden 2008. Nå er det usikkert på om Norge åpner grensene, og sommersesongen går som normalt. Hvordan påvirker det deg og din families økonomi?
– Siden turistsesongen er avlyst i Nepal, og hvis det blir det samme i Norge, så taper jeg mer eller mindre en årsinntekt. Det vil si at jeg kan ikke sende penger til andre deler av familien min enn kun å forsørge min egen familie. Men jeg klarer meg et år. Samtidig er det viktigere å holde seg frisk.
Mange som jobber i fjellet er også bønder, og mange baserer seg fortsatt på naturalhusholdning. Det vil si at de bytter varer med hverandre, og de trenger i utgangspunktet ikke like mye penger. Samtidig trenger de noe penger til å sende barn på skole, helsetjenester, kjøpe varer osv. Det at alle klatreekspedisjoner er avlyst gjør at mange regioner ikke vil tjene penger som de gjorde året før. Men er nepaleserne mer redde for å tape inntekt, eller er de faktisk redde for at pandemien kan slå dem hardt?
Er folk i Nepal redde for å bli syke med Covid-19, og er Nepal dimensjonert for en slik pandemi?
– De fleste i Nepal kan overleve et år uten å tjene penger. Helsetjenesten i Nepal er veldig underutviklet, og mange nepalesere bor flere dagsmarsjer fra nærmeste flyplass eller bilvei. Dersom vi blir syke, er det veldig vanskelig å håndtere det fordi vi har et dårlig helsesystem, forteller Jyamchang.
Hvilke hygienetiltak har myndighetene pålagt nå?
– Det er bare veldig grunnleggende som å vaske hendene med såpe 2-3 ganger om dagen, bruke antibac, ikke gå ut om nødvendig, ikke ha sosiale samlinger med mer enn 25 personer, forteller Jyamchang.
Han forteller videre problemer med håndvask: – Det er veldig mange som ikke har anledning til å vaske hendene ofte og generelt gjøre gode hygienetiltak, så det vil være veldig stort problem dersom vi får en pandemi her.
Etter å ha vært i fjellene i Nepal og i Kathmandu selv, så har jeg observert at det er vanskelig å ha 1 meters avstand til folk der. Det bor omlag 2,5 million mennesker i selve byen og i hele Kathmandu-dalen bor det rundt 4 millioner. Det er viktig å presisere at det er et anslått tall, da det ikke blir gjort nøye folketellinger. Mange bor veldig tett, og gjerne flere generasjoner under samme tak. Et virusutbrudd i et land som Nepal kan være katastrofalt.
Jeg har full forståelse for at de stenger grensene. De har kun fått ett tilfelle med en som har korona-virus (som er dokumentert), og de vil jo holde smitten vekke så lenge som overhodet mulig.
I Nepal har de ingen krisepakker, et underutviklet helsevesen, vanskeligheter for å opprettholde god hygiene, og de bor tett. Ifølge Jyamchang er det ikke så nøye at folk taper penger på at de ikke blir noen turistsesong i år før monsunen slår til i juni. De klarte seg gjennom jordskjelvet i 2015, som for øvrig førte til rundt 9000 dødsfall og store materielle ødeleggelser. Samtidig så er ikke et jordskjelv like langvarig som en pandemi, og en pandemi som når Nepal kan potensielt gi et høyere dødstall enn jordskjelv-katastrofen i 2015.
Det blir ikke noe kø i Khumbu Icefall i år. Foto: Jyamchang Bhote.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.