– Fordi det er der, svarte Mallory på spørsmål om hvorfor han ville klatre Mt Everest. Det var på 20-tallet, og fjellet var enda ikke besteget. 

– For å kunne si at jeg har vært der, er svaret de fleste gir i dag. 

Slik betoner Jan Morris utviklingen av fjellturismen.

I en artikkel på nettstedet newstatesman.com, forteller han om sine opplevelser da han var med til Everest for å dekke Ed Hillary og Tenzing Norgays forsøk på å bestige toppen. Han var den som tok i mot de, da de etter en vellykket bestigning kom ned fra Chomolungma – «verdens moderguddinne» som navnet skal bety.

Les også: Se raset som rammet basecamp på Everest.

Fjellet er svært hellig for nepaleserne, og Tenzing gravde ned gaver på toppen, i respekt for helligheten. 

Morris mener vi nå må vurdere hendelsene på fjellet – og foreslår å gjøre det til monument. Han avslutter artikkelen sin på denne måten:

– Jeg tenker, er det ikke på tide å anerkjenne Chomolungma ikke bare som et World Heritage Site, men som en universelt anerkjent Helligdom, og la det være der alene i sin eteriske majestet, utenfor rekkeviddene for alle mennesker og la det aldri bli krenket igjen av berømmelse, profitt, sekterisk rivalisering eller nasjonal stolthet? Det kunne stå som et stille minnesmerke, for alle folk i Nepal som har mistet livet i tragedien i 2015.

Les også: Jordskjelvtragedien i Nepal.