Tragedie i Nepal

Det verste jordskjelvet i Nepal på 80 år har ikke bare rasert livet for vanlige folk. Everest Bascamp er også delvis rasert.

Sist oppdatert: 25. april 2015 kl 16.46
Mount Everest. Foto: Wikipedia
Mount Everest. Foto: Wikipedia
Lesetid: 4 minutter

– Vi har ikke alle detaljer ennå, men ti er meldt døde så langt, inkludert utenlandske fjellklatrere, sier Gyanendra Kumar Shrestha i turistmyndighetene i Nepal til nyhetsbyrået AFP.

Flere skred skal ha truffet Everest Basecamp etter det voldsomme jordskjelvet i Nepal. 

Les også: Yngstemann på Everest?

Teodor Glomnes Johansen er i Everest base camp, som er delvis smadret etter at det gikk et massivt skred i området. Han forteller til VG at det de siste timene har blitt jobbet for å redde liv.

– Vi bærer ut hardt skadde mennesker.  Dette er veldig tøft og tungt. Vi vet jo ikke om det kommer flere skred, sier Glomnes Johansen til VG.

Glomnes Johansen anslår antallet skadde personer til over 30.

Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt med Glomnes Hansen og til avisen forteller han:

– Alle vi som er uskadde har organisert oss og hjelper til i redningsarbeidet. Menn, kvinner og sherpaer jobber side om side. Jobben nå er å bistå legene som er i campen her, vi gjør det som er nødvendig.

– Nå går det ras rundt meg på alle kanter, fortalte han til avisen.

– Vi var i teltet og spiste mat da hele bakken begynte å riste vanvittig. Vi løp ut for å få folk ut av teltene, og ble møtt av en enorm hvit vegg av snø, forteller Johansen til lokalavisen, som følger hans ekspedisjon til Mount Everest.

– Da vi så raset var det bare å hive seg inn i teltene og gå i forsvarsstilling. Vi har et bord i teltet om vi la oss under. Det var en ekstremt ubehagelig opplevelse, og vi kunne føle på at det er store krefter i sving, sier han.

Det er to andre norske ekspedisjoner i området. Turoperatør Hvitserk har sendt ut følgende pressemelding: 

Hvitserks Everest-ekspedisjon består av fem norske gjester og to norske guider. Fem av gjestene, sjefsguide Inge Meløy og fem nepalesiske medhjelpere er nå i Camp 2 på 6400 moh sammen med flere andre internasjonale ekspedisjoner. Inge ringte inn i ettermiddag (norsk tid) og fortalte at det er omtrent 50 klatrere i Camp 2 og at det akkurat nå er snøvær. Den opprinnelige planen til gruppen var å bo i Camp 2 til i morgen og så returnere ned til Basecamp. Ruta ned fra Camp 2 er krevende.  Der er foreløpig uvisst om jordskjelvet har gjort skader i Khumbu-brefallet og om de vil kunne klare å ta seg ned i morgen. 

Hvitserks basecamp-manager Erling Rosenstrøm er i Everest basecamp. Vi har hatt kontakt med Erling kl 15.00 norsk tid. Erling er utdannet lege og bidrar nå i arbeidet med å håndtere situasjonen i basecamp, der han og flere medier har rapportert om kaotiske tilstander etter at et skred traff campen. Erling rapporterte om omkomne og flere skadde i Everest BC. 

Erling rapporterte også om at flere av våre lokale ansatte er nå på vei ned til Gorak Shep, den nærmeste bosetningen til Everest Basecamp. Vår lokale samarbeidspartner i Kathmandu har rapportert om at alt etter forholdene er ok med våre lokale medhjelpere.

I tillegg til vår Everest-ekspedisjon, har vi en gruppe på 12 norske gjester som befinner seg i Lukla, etter en fjelltur inn til Everest Basecamp og toppen Island Peak. Gruppen ledes av Bjørn Myrer Lund. De har det etter forholdene bra. Gruppen skal etter planen fly ut fra Lukla i morgen (søndag) til Kathmandu. Det er vanskelig å få bekreftet informasjon om flyplassene i Lukla og Kathmandu er åpne for passasjertrafikk. 

Turleder Bjørn Myrer Lund rapporterte fra flyplassen i Lukla at det var mye trafikk og at minst ti helikoptre var klare for å bistå i å redde skadde i Everest-området. 

– Dødstallene og bildene vi ser fra Nepal er dramatiske. Våre tanker går til alle som er berørt av denne katastrofen, sier daglig leder Trygve Sunde Kolderup i Hvitserk.

Minst 876 mennesker har mistet livet etter dødsskjelvet i Nepal. 

Les også: David Durkan er kritisk til Everest-turismen. 

Publisert 25. april 2015 kl 16.46
Sist oppdatert 25. april 2015 kl 16.46
annonse
Relaterte artikler
annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen