Koronapandemien gjorde at turistsesongen i Nepal måtte avlyses på vårparten i fjor, og med det også Everest-sesongen. Nå er det åpent for å delta på ekspedisjoner og trekking igjen.
EVEREST, LHOTSE OG NUPTSE: Det er altså mulig å dra til Nepal på turer og ekspedisjoner, men det er visse retningslinjer du må følge. Foto: Jyamchang Bhote
Lesetid: 3 minutter
Nepal er et land som er veldig avhengig av turisme for at økonomien skal gå rundt for mange i landet.
Dermed er det veldig positivt for innbyggere og landet som helhet at de kan ta imot turister, men det er selvsagt visse koronarestriksjoner de må følge.
Vi skrev en sak i fjor vår om at turistsesongen ble avlyst, og flere i Nepal fryktet en pandemi som ville berøre samfunnet dypt. Uansett må det tas høyde for at de tester mindre i Nepal, og avdekker jevnt over mindre smitte i samfunnet enn det de gjør i Norge.
Vi tok en prat med tindevegleder og nepaleser Jyamchang Bhote for å høre hvilke retningslinjer som foreligger per nå. Han planlegger for øvrig Everest og Lhotse-ekspedisjon våren 2021 gjennom firmaet sitt High Himalayan.
– Hvordan er koronasituasjonen i Nepal nå?
– Nå er det registrert færre koronatilfeller, og vi er ikke i lockdown lenger. Helsearbeidere og folk i statlig sektor har blitt vaksinert og nå skal de begynne vaksinasjonsprosessen for de over 65 år, sier Jyamchang.
Det er med andre ord litt annen strategi de fører i Nepal, med at de har et relativt åpent samfunn til tross for den pågående pandemien. Men landet er veldig avhengig av turistnæringen.
– Hvordan er innreisebestemmelsene for turister?
– Du må ha en nøye plan på hva du skal. For eksempel at du skal på en ekspedisjon med dag for dag-program. Du må være sju dager i karantene ved ankomst til Nepal før du kan dra videre på tur. Du må også ha en negativ koronatest som er tatt innen de siste 72 timene før ankomst til Nepal, sier Jyamchang.
Ingvill Ytreland gjør reiser til Nepal (selv om det er på vent nå), og hun poengterer noen andre viktig ting:
– Du må ha dekning på 5000 dollar og vanlig reiseforsikring. Du må også vise til en medisinsk forsikring som eventuelt må dekke kostnader for behandling for koronasykdom. Også er det ikke gitt at du får kjøpt visa on arrival med en gang (man kjøper nemlig visum ved ankomst), sier Ingvill.
Vanlige backpackere som ikke har et spesifikt mål for turen i Nepal kan da altså ikke ankomme landet. Du må ha en booket tur med et firma.
Men det er et unntak:
– Dersom du har fått utstedt et turistvisum i ditt eget land til Nepal, så kan du reise til Nepal uten å ha booket via et reisebyrå/ekspedisjonsfirma/trekkingfirma, sier Jyamchang.
Dette er vanskelig å få til i Norge da vi ikke har en nepalsk ambassade. Da må du booke via et lokalt selskap før du drar på tur.
Det er flere firmaer som planlegger ulike ekspedisjoner i Nepal, og selv om det er en pandemi som pågår er det altså mulig å reise til Nepal.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.